Directorul AIEA avertizează în Iran că este nevoie rapid de un acord în domeniul nuclear

A.B.
Internaţional / 17 aprilie

Directorul AIEA avertizează în Iran că este nevoie rapid de un acord în domeniul nuclear

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat joi în Iran că nu mai este prea mult timp la dispoziţie pentru un acord cu această ţară în domeniul nuclear, transmite AFP, de la relatăm cele ce urmează.

Agenţia cu sediul la Viena este cea căreia îi revine rolul de a verifica dacă programul nuclear iranian are caracter civil sau militar.

SUA şi celelalte ţări occidentale, precum şi Israelul, bănuiesc de mai multă vreme că Iranul încearcă să producă arme atomice, în timp ce Teheranul respinge astfel de acuzaţii şi îşi susţine dreptul la un program nuclear cu scopuri civile, în special în domeniul energiei.

Sâmbătă urmează o nouă rundă de tratative pe această temă între reprezentanţi ai Iranului şi ai Statelor Unite ale Americii.

''Ne aflăm într-un stadiu crucial al acestor negocieri importante'', a declarat Grossi în timpul unei vizite la Teheran. ''Ştim că avem la dispoziţie puţin timp, de aceea mă aflu aici (...) pentru a facilita acest proces'', a adăugat el în faţa presei de stat iraniene, preluate de AFP, care a obţinut şi confirmarea din partea AIEA a relatărilor locale.

În cursul dimineţii, Grossi a discutat cu Mohammad Eslami, şeful Organizaţiei Iraniene pentru Energia Atomică (OIEA), însă nu s-au făcut publice niciun fel de detalii privind întâlnirea lor.

Imediat după sosirea la Teheran, directorul AIEA a dialogat cu ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, care conduce negocierile ţării sale în domeniul nuclear, a salutat joi într-un mesaj pe platforma X ''o discuţie utilă'' şi a subliniat că ''în lunile următoare Agenţia poate juca un rol crucial în reglementarea paşnică a dosarului nuclear iranian''.

Cotidianul iranian reformist Shargh a titrat joi, referitor la evenimente: ''Un capitol sensibil al diplomaţiei iraniene''.

Miercuri, într-un dialog cu ziarul francez Le Monde, Grossi afirmase că Iranul ''nu este departe'' de obţinerea unei bombe atomice. ''Mai rămâne un drum de parcurs până acolo. Dar nu sunt departe, trebuie să recunoaştem'', a spus el.

Negocierile între Iran şi SUA au început sâmbăta trecută, fiind mediate de Oman. Între Teheran şi Washington nu mai există relaţii diplomatice directe din 1980, cele două părţi fiind inamice din anul anterior, când în Iran a avut loc revoluţia islamică.

Steve Witkoff, emisarul american la dialogul care va continua la sfârşitul acestei săptămâni, a afirmat marţi că Iranul trebuie ''să îşi oprească programul de îmbogăţire (a uraniului - n. red.) şi de militarizare nucleară şi să îl elimine'', potrivit sursei citate.

Iranienii consideră însă că încetarea tuturor activităţilor nucleare, inclusiv civile, este o ''linie roşie'', menţionează AFP. Witkoff, care pledase luni pentru limitarea capacităţilor iraniene de îmbogăţire a uraniului, nu ceruse atunci destructurarea întregului program.

Potrivit presei ruse, înaintea negocierilor de sâmbătă, Araghchi face joi o vizită la Moscova, unde se va întâlni cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi va discuta de asemenea despre domeniul nuclear.

Alături de celelalte ţări membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU - SUA, Franţa, Regatul Unit şi China - şi de Uniunea Europeană şi Germania, Rusia este semnatară a acordului nuclear încheiat în 2015 cu Iranul. Înţelegerea prevedea îngheţarea programului nuclear iranian în schimbul suspendării sancţiunilor internaţionale, însă partea americană s-a retras în 2018, în timpul primului mandat prezidenţial al lui Donald Trump.

AIEA a afirmat că Iranul şi-a respectat angajamentele până când americanii au reluat aplicarea sancţiunilor.

Trump a cerut acum reluarea negocierilor pentru un nou tratat, ameninţând în acelaşi timp că dacă diplomaţia dă greş, va ordona bombardarea Iranului. În schimb - scrie joi ziarul New York Times, citat de AFP - preşedintele american a convins Israelul să nu lovească instalaţiile nucleare iraniene, dând astfel o şansă negocierilor.

Iranul este singurul stat care nu dispune de arme nucleare, dar a îmbogăţit uraniu aproape de concentraţia de 90% necesară pentru producerea acestora şi şi-a mărit stocurile de material fisionabil. Acordul din 2015 limita îmbogăţirea la 3,67%.

Pe plan diplomatic, AFP mai remarcă prezenţa joi, la Teheran, a ministrului apărării din Arabia Saudită; presa de stat iraniană, care a semnalat evenimentul, nu explică motivele.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3756
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3554
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7940
Gram de aur (XAU)Gram de aur467.2986

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb