Andreea Paul: Comisia de buget va amenda trei proiecte de lege care vizează piaţa de asigurări

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 decembrie 2014

Andreea Paul: Comisia de buget va amenda trei proiecte de lege care vizează piaţa de asigurări

Negriţoiu: ASF va limita comisionul brokerilor la RCA, dacă în trei luni nu scad costurile de intermediere

Actualizare 15:15

Comisia pentru buget, finanţe, bănci din Camera Deputaţilor va amenda "într-un termen rezonabil" trei proiecte de lege care vizează în mod direct piaţa de asigurări, a declarat miercuri deputata PNL Andreea Paul, secretar al Comisiei, în urma audierii preşedintelui ASF, Mişu Negriţoiu şi a vicepreşedintelui ASF Marius Vorniceanu.

"Spunea domnul preşedinte ( Mişu Negriţoiu - n.r.) că piaţa de asigurări se află la nivelul de acum 15 ani al pieţei bancare. Aceste lucruri trebuie corectate cu pragmatism (...) Ne-am asumat un dublu angajament: dânşii, că până în luna februarie ne propun o variantă orientată către consumatori, pentru o reaşezare a preţurilor poliţelor de asigurare, ca să eliminăm două anomalii cel puţin, iar noi, Comisa de buget, ne-am propus să amendăm trei proiecte de legi care vizează în mod direct piaţa de asigurări şi mai buna ei funcţionare, tot într-un termen rezonabil. Acest parteneriat se poate construi cu argumente, cu calm şi cu foarte mult drag faţă de români. (...) Avem un singur obiectiv: de a nu cădea sub riscul de avea preţuri mai mari la poliţele de asigurare RCA şi o calitate slabă a serviciilor, respectiv întârzieri grave la despăgubiri sau chiar neonorarea lor", a afirmat Andreea Paul, citată de Agerpres.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu a renunţat la măsura limitării comisionului brokerilor pentru asigurările de răspundere civilă auto (RCA) şi va aplica această măsură dacă în trei luni de zile nu scad costurile de intermediere, a declarat miercuri Mişu Negriţoiu.

"Comisionul de 10% (proiectul ASF de limitarea comisionului brokerilor pentru RCA - n.a.) a ridicat foarte multe emoţii (...) Au fost multe proteste, inclusiv că distrugem locurile de muncă. Nu voi accepta niciodată ca locurile de muncă în România să fie subvenţionate prin primele de asigurări", a spus Negriţoiu.

El a precizat că ASF nu a renunţat la măsura limitării comisionului, dar în contextul în care au fost intervenţii locale şi de la federaţia europeană a brokerilor pentru ca măsura să fie mai bine fundamentată şi eventual nivelul comisionului, a fost luat un răgaz pentru monitorizarea comisioanelor, care trebuie acum înscrise pe poliţa de asigurare RCA.

"Vrem să vedem în acelaşi timp şi costurile de achiziţie directă şi costurile asigurătorilor în legătură cu poliţele, ne va da posibilitatea să avem o documentare mai bună de ce vrem 10%. Noi am propus 10% pentru că pieţele mature nu au comisioane mai mari de 10%", a mai spus preşedintele ASF.

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, şi vicepreşedintele sectorului asigurărilor-reasigurărilor, Marius Vorniceanu, au fost audiaţi miercuri, de Comisia pentru buget din Camera Deputaţilor, în cazul anomaliilor semnalate în creşterea preţurilor la poliţele RCA.

În vara acestui an, ASF a lansat în dezbatere publică un proiect de modificare a normelor RCA, care includea limitarea comisionului brokerilor la 10%. Ulterior, modificările normei nu au mai inclus această limitare.

UNSICAR a atras atenţia, la acel moment, că plafonarea comisionului de intermediere la 10%, coroborată cu efectul cert al scăderii procentului de intermediere pe piaţa RCA, va avea în realitate un efect de bumerang, va limita şi va conduce, în fapt, la creşterea costurilor administrative şi de distribuţie ale asigurătorilor. Gradul de cuprindere în asigurarea RCA ar putea scădea semnificativ dacă intermedierea nu va mai putea fi susţinută în baza comisionului de 10%.

În prezent, brokerii intermediază cel puţin 70% din piaţa RCA, dar dacă se se iau în calcul şi agenţii, subscrierile pieţei RCA prin intermediari depăşesc, probabil, nivelul de 80%.

Potrivit estimărilor UNSICAR, comisionul mediu pentru intermedierea RCA se situează, în prezent, în intervalul 18-20%. Alte estimări din piaţa asigurărilor indică însă un nivel mult mai ridicat, de 30-40%.

UNSICAR estimează că aproximativ 25.000 de oameni - angajaţi sau colaboratori ai brokerilor de asigurări specializaţi în retail - ar rămâne fără locuri de muncă, ca urmare a scăderii bruşte a veniturilor brokerilor cu 40-50% faţă de nivelul actual, iar bugetul de stat va pierde venituri de peste 50 milioane lei, iar cel al ASF se va diminua cu aproximativ 2 milioane de lei, din taxa de funcţionare datorată de brokeri pentru această linie de asigurare.

Tariful mediu pentru asigurările de răspundere civilă auto RCA ar putea să crească marginal, cu numai 3% în 2015, potrivit prognozei Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), însă preşedintele instituţiei, Mişu Negriţoiu, se aşteaptă la o scădere, pe fondul optimizării costurilor cu reparaţiile auto şi costurilor de intermediere.

"Prima de RCA nu este tarif de gaze, nu este o primă unică, o primă controlată, nu este o primă pe care noi o manipulăm în sus sau în jos. Este un rezultat al preţurilor de piaţă. Vom avea grijă să ne uităm la anumite categorii şi să ne implicăm în ponderarea acestor preţuri, mai ales prin eliminarea exceselor sau a abuzurilor", a declarat marţi preşedintele ASF, într-o conferinţă de bilanţ.

Raportările ASF arată că, în prima parte a anului 2014, tariful mediu RCA a crescut cu 3%, la 515 lei. Pe segmentul RCA, pe ansamblul pieţei româneşti, costurile societăţilor de asigurare reprezintă 117% din totalul primelor de asigurare încasate, un dezechilibru ce pune în pericol despăgubirea adecvată a asiguraţilor.

"Noi nu îndemnăm la creşterea primelor RCA, ci la asigurarea resurselor necesare acoperirii pagubelor", a spus Negriţoiu, care a adăugat că ASF are în vedere reducerea costurilor, dar şi o recalibrare pe segmentul RCA, în condiţiile în care primele pentru persoanele tinere sunt mult mai mari decât media.

Negriţoiu a adăugat că ASF, chiar dacă intervenţia sa este limitată la persuasiune şi analize, trebuie să facă un corp comun cu consumatorii pentru a pune presiune pe piaţă pentru reducerea costurilor, astfel încât primele de asigurare RCA să nu crească în 2015 sau să crească doar marginal.

Potrivit analistului şef al ASF, Iulian Panait, discrepanţa majoră între costuri şi primele încasate pe segmentul RCA nu poate fi rezolvată decât prin reducerea costurilor sau creşterea primelor de asigurare, iar ceea ce probabil va rezulta va fi un echilibru între cele două alternative pe care le au companiile de asigurări, astfel că ASF nu exclude o creştere a primelor RCA în 2015.

Pe de altă parte, preşedintele ASF a apreciat că există suficient spaţiu, dacă s-ar umbla suficient la optimizarea costurilor cu reparaţiile auto şi la costurile cu intermedierea poliţelor RCA, pentru asigurarea resurselor care să acopere pagubele.

Potrivit ASF, cheltuielile de intermediere cu vânzarea poliţelor RCA reprezintă 34% din valoarea primei de asigurare, în primele nouă luni din 2014.

În plus, în România, din 100 poliţe RCA în 7-10 cazuri sunt solicitate despăgubiri, comparativ cu un procentaj de numai 2% - media europeană.

---

Preţul mediu al poliţelor de răspundere civilă auto (RCA) ar putea creşte cu 3% anul viitor, pe fondul unei rate combinate a daunei supraunitare, a declarat preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu.

"Tariful la RCA este un subiect sensibil pentru foarte mulţi asiguraţi, mai ales în rândul tinerilor, şi orice creştere stârneşte nemulţumiri. Pe de altă parte, menţinerea ratei combinate a daunei pe RCA la un nivel supraunitar arată că piaţa de profil este dezechilibrată şi asigurătorii trebuie să majoreze tarifele pentru a aduce acest indicator la un nivel subunitar. Mă aştept ca tariful mediu al RCA să crească în 2015 cu 3%. Este doar o prognoză, şi nu ceva cert", a spus Negriţoiu într-o conferinţă de presă.

Potrivit ASF, la nivelul celor 11 societăţi care au dreptul să emită poliţe RCA, rata combinată a daunei (un indicator care are în vedere nivelul despăgubirilor plătite, al rezervelor de daună constituite şi nivelul veniturilor încasate) este de 117%.

"Tarifele RCA nu sunt ca tarifele gazelor", a spus Mişu Negriţoiu, adăugând: "Nu este un preţ pe care noi îl manipulăm în sus sau în jos. Noi am făcut analize de piaţă, însă trebuie să ne uităm şi individual, la tipuri de asigurări. De exemplu, tinerii sunt mult mai afectaţi decât ceilalţi, de tariful RCA. Va trebui să vedem cum putem face să intervenim, pentru ca această categorie să nu mai fie aşa defavorizată. Intervenţia noastră este limitată, dar putem să o facem prin persuasiune".

Recent, reprezentanţii service-urilor auto şi ai transportatorilor au protestat faţă de "comportamentul protecţionist al Autorităţii de Supraveghere Financiară faţă de companiile de asigurări" şi împotriva creşterii tarifului RCA.

Peste 500 de şoferi şi angajaţi ai service-urilor din ţară, reunite în cadrul Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI), au participat la protestul din faţa Palatului Parlamentului, iar circa 300 au mers şi în faţa ASF.

În urma protestului, conducerea ASF a fost chemată la audieri, la Comisia de Buget Finanţe a Camerei Deputaţilor. Audierea este programată astăzi.

"Audierea în faţa Parlamentului este binevenită. Este normal să se sesizeze când sunt probleme în piaţă", a declarat Mişu Negriţoiu.

Potrivit deputatului PNL Andreea Paul, ASF trebuie să răspundă la următoarele întrebări: "Care sunt costurile reale ale poliţelor de asigurare RCA în cazul celor 11 actori economici pe piaţa românească? Cât de mult din creşterea de RCA se datorează corupţiei, cât salariilor imense de la supravegherea asigurărilor, cât nepotismului şi politizării managementului companiilor de asigurare? Care este strategia ASF pentru recâştigarea încrederii în piaţa românească de asigurări? Cât din creşterile acestor preţuri sunt justificate şi cât ar trebui recuperat de la persoanele care, prin prost management, au dus aceste companii pe pierderi? Care este formula matematică de calcul acceptată de toată lumea pentru aceste rate de creşteri ale RCA? De ce nu este publică această formulă şi periodic explicată populaţiei?".

Datele ASF arată că subscrierile din poliţe de asigurare de răspundere civilă auto (RCA) obligatorie au crescut cu 11%, în primele 9 luni, la 1,94 miliarde de lei, pe fondul avansului primei medii cu 3%, la 515 lei, şi al numărului de contracte cu 4%, la 5,37 milioane.

În perioada analizată, numărul dosarelor de daună avizate a fost de 202.351, în scădere cu 10% faţă de 30 septembrie 2013, iar numărul dosarelor de daună plătite a coborât cu 11%, la 202.694.

Prima de asigurare medie anualizată a fost de 515 lei, în creştere cu 3% (+13 lei) faţă de nivelul mediu înregistrat în primele trei trimestre ale anului 2013.

La nivelul întregii pieţe RCA, valoarea despăgubirilor plătite a scăzut cu 1%, la 1,39 miliarde de lei, iar dauna medie plătită a fost de 6.859 lei, în creştere cu 12% faţă de septembrie 2013.

La finele lunii septembrie, un număr de 11 asigurători erau autorizaţi de către ASF să practice RCA, şi anume ABC Asigurări, Allianz-Ţiriac Asigurări, Asirom, Astra, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins România, Generali România, Groupama, Omniasig şi Uniqa.

"De şase luni încercăm să aducem piaţa asigurărilor la normalitate"

Mişu Negriţoiu a mai spus, ieri, că de şase luni ASF încearcă să aducă piaţa asigurărilor la normalitate.

"Avem un exerciţiu lansat pentru auditarea activelor şi pasivelor a 85% din piaţa asigurărilor", a precizat preşedintele Autorităţii, adăugând: "Costul total al ASF pentru acest exerciţiu este de circa 275.000 de euro. Separat, mai este un cost al societăţilor de audit, însă este mic. În semestrul I din 2015 vom avea rezultatele. În urma analizei, societăţile de asigurare vor şti nivelul de capital suplimentar de care au nevoie".

Şeful ASF a mai spus că s-a concentrat pe finalizarea proiectului legii asigurărilor, bazat pe Directiva UE Solvency II (care urmăreşte creşterea protecţiei asiguraţilor prin armonizarea reglementării şi supravegherii sectorului), care va intra în vigoare din 2016.

"Normele noastre, care au fost relativ contestate, nu au valabilitate decât un an", a precizat preşedintele ASF, adăugând: "Din 2016, se implementează Solvency II, pe bază de ghiduri de implementare emise de UE. Piaţa va suporta direct reglementările europene, fără să mai treacă prin autorităţile locale".

Solvency II urmăreşte constituirea unui set unitar de reguli la nivel european, care va deveni aplicabil tuturor asigurătorilor, reasigurătorilor şi supraveghetorilor din piaţa internă europeană.

Solvency II include măsuri de evitare a volatilităţii artificiale a bilanţurilor asigurătorilor, măsuri de prevenire a investiţiilor pro-ciclice, măsuri de încurajare a investiţiilor şi a creşterii economice. Setul european de directive este conceput şi ca să prevină acumularea de riscuri excesive în sistemul financiar şi să anticipeze evoluţii nefavorabile din punct de vedere macroprudenţial.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb