Angela Merkel: Germania este pregătită să cedeze o parte din suveranitate

V. RIBANA
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 noiembrie 2011

Merkel: "Germania consideră că este necesar să arate pieţelor şi opiniei publice că zona euro va rămâne unită".

Merkel: "Germania consideră că este necesar să arate pieţelor şi opiniei publice că zona euro va rămâne unită".

Franţa şi Germania se contrazic în privinţa achiziţiilor de obligaţiuni de către BCE

Germania este pregătită să cedeze o parte din suveranitatea sa pentru întărirea zonei euro şi refacerea încrederii în moneda unică, a afirmat cancelarul german Angela Merkel, informează Bloomberg.

Potrivit oficialului de la Berlin, este necesară modificarea tratatului Uniunii Europene pentru consolidarea instituţiilor acestui bloc şi aplicarea unor reglementări bugetare mai stricte pentru creşterea rezistenţei zonei euro la criză.

"În acest context, Germania consideră că este necesar să arate pieţelor şi opiniei publice că zona euro va rămâne unită, că euro trebuie apărat, dar şi că suntem pregătiţi să cedăm un pic din suveranitatea naţională", a spus Merkel, într-o conferinţă de presă comună cu premierul irlandez, Enda Kenny.

Cancelarul german a menţionat că ţara sa vrea o Uniune Europeană solidă şi o zonă euro la fel de solidă, care să inspire încredere pieţelor internaţionale.

Germania, cel mai mare contribui-tor la programele de salvare a ţărilor îndatorate din zona euro, promovează un plan de modificare a reglementărilor UE, propunere respinsă de premierul britanic David Cameron.

Merkel a explicat că modificarea tratatului ar implica un rol de intervenţie şi supraveghere în privinţa stabilirii bugetelor naţionale, dar cu flexibilitate pentru aplicarea unor strategii bugetare proprii.

Merkel a precizat că tratatele actuale ale UE nu-i permit Băncii Centrale Europene (BCE) să rezolve problema euro.

"După cum vedem noi tratatele, BCE nu are posibilitatea să rezolve această criză", a spus Merkel, subliniind că singura cale de recuperare a încrederii pieţelor financiare este implementarea reformelor economice convenite şi construirea unei uniuni politice mai strânse, tocmai prin revizuirea tratatului de la Lisabona.

Franţa, însă, crede că BCE trebuie să intervină puternic pentru stoparea accelerării crizei datoriilor, în condiţiile în care achiziţiile limitate de obligaţiuni nu au calmat investitorii.

Potrivit Reuters, confruntată cu majorarea costurilor de împrumut şi cu eventualitatea pierderii ratingului de top "AAA", Franţa a părut să ceară măsuri mai puternice din partea BCE.

"Rolul BCE este să asigure stabilitatea euro, dar şi stabilitatea financiară a Europei. Avem încredere că BCE va lua măsurile necesare ca să asigure stabilitatea financiară a Europei", a declarat Valerie Pecresse, purtător de cuvânt al Guvernului de la Paris.

Franţa consideră că diferenţa dintre randamentele obligaţiunilor sale şi cele ale Germaniei "nu este justificată". Această diferenţă a atins, ieri, nivelul maxim record de la adoptarea euro, respectiv 195 de puncte de bază.

Banca Centrală Europeană a anunţat, luni, că în cea de-a doua săptămână de la preluarea funcţiei de preşedinte de către italianul Mario Draghi, achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale s-au înjumătăţit, ajungând la 4,48 miliarde euro, de la 9,52 miliarde de euro în săptămâna anterioară.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. pentru ca au o groaza de hartii numite titluri de valoare, dar fara acoperire reala.

    Pietele financiare preseaza pentru ca statele sa-si instraineze de urgenta activele economice. Cand statele si comunitatile nu vor mai detine active economice si resurse primare de niciun tip, statele se vor cala oarecum. Cand si cetateniide rand isi vor instraina activele (case, pamant, mici afaceri) pentru o bucata de paine, pietele vor fi satisfacute. Nu ar fi mai un cinstit proces al datoriilor odioase? Si inca unul al privatiyarilor cu pistolul la tampla? Intreb si eu, nu dau cu parul. Cred ca perspectiva asta ar calma urgent pietele. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb