• Măsurile radicale rapide nu rezolvă criza, spune oficialul de la Berlin
Cancelarul german Angela Merkel susţine că măsurile radicale rapide, precum emisiunile comune de obligaţiuni, nu pot rezolva criza din zona euro, iar uniunea monetară are în faţă un drum "lung şi greu" pentru reducerea datoriilor acumulate în mai multe decenii.
Merkel a susţinut, ieri, un discurs în camera inferioară a Parlamentului, după ce Curtea Constituţională din Germania a impus noi limite în privinţa participării aces-tei ţări la pachetele viitoare de ajutor pentru statele din zona euro. Domnia sa a afirmat: "Euro nu poate fi lăsat să se prăbuşească şi nu se va prăbuşi".
Cancelarul le cere liderilor Europei să regândească regulile regiunii, pentru ca ţări mici, precum Grecia, să nu mai poată pune în pericol întrea-ga zonă euro, alcătuită din 17 state.
Merkel a precizat: "Sunt convinsă că această criză - dacă o criză majoră a lumii occidentale poate fi evitată -, nu poate fi combătută cu atitudinea de până acum. Avem nevoie de o regândire fundamentală. Trebuie să le spunem foarte clar oamenilor că problema actuală, a datoriilor excesive acumulate în decenii, nu poate fi rezolvată dintr-o lovitură, cu remedii precum obligaţiuni comune ale zonei euro sau restructurări ale datoriilor care vor transforma, instant, totul în bine. Nu, acesta va fi un drum lung şi greu, dar bun pentru viitorul Europei".
Discursul Angelei Merkel a fost întrerupt în mod repetat de parlamentarii partidelor de opoziţie, care au criticat puternic, în ultimele săptămâni, modul în care a răspuns cancelarul la criza datoriilor suverane din Europa.
• Pachetele de salvare sunt conforme cu legea germană
Curtea Constituţională federală a Germaniei a respins, ieri, acuzaţiile potrivit cărora pachetele de salvare financiară din zona euro, împreună cu asis-tenţa financiară acordată Greciei anul trecut, nu erau conforme cu legea germană.
Potrivit deciziei Curţii Constituţionale din Karlsruhe, măsurile de sprijin nu au încălcat autoritatea bugetară a Bundestagului (Parlamentul german). Totuşi, tribunalul a decis că, pe viitor, Bundestagul va trebui să-şi exprime votul pentru orice alte garanţii financiare germane care privesc ţările partenere din zona euro.
"Decizia nu ar trebui interpretată greşit, ca un cec alb prin care se dă cale liberă mai multor măsuri de salvare", a subliniat preşedintele Curţii, Andreas Vosskuhle.
După acest anunţ, euro s-a apreciat în raport cu dolarul. Euro a avut un curs de 1,4059 dolari pe piaţa din New York, la ora 10.08, cu 0,4% mai mare decât marţi. În cele şase zile anterioare, dolarul se apreciase cu 3,7% faţă de moneda unică.
Presiunile de finanţare suportate de băncile din Uniunea Europeană au crescut, iar situaţia de pe pieţele financiare este serioasă şi se propagă în economia reală, a declarat, ieri, comisarul european pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn.
"Stresul de pe pieţele financiare a crescut în timpul verii, generând o volatilitate substanţială şi turbulenţe ocazionale. Dezordinea de pe pieţele financiare este un adevărat test pentru zona euro", a afirmat Rehn, în cadrul unui seminar desfăşurat la Parlamentul European.
Rehn a subliniat că problemele de pe pieţele financiare pun în pericol redresarea economică.