Ani grei de închisoare în dosarul furtului de acţiuni de la Depozitarul Central

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 octombrie 2011

Inculpaţii au atacat sentinţa la Curtea de Apel Piteşti

Tribunalul Argeş a stabilit condamnări cuprinse între cinci şi cinci-sprezece ani pentru inculpaţii în procesul furtului de acţiuni de la Depozitarul Central, trimişi în judecată în 2009 sub acuzaţia că au prejudiciat cu peste două milioane de lei peste 300 de acţionari ai societăţilor de investiţii financiare (SIF-uri). Decizia instanţei a fost atacată, însă, la Curtea de Apel Piteşti.

Inculpaţii au fost trimişi în judecată în anul 2009, după aproape doi ani de cercetări, fiind acuzaţi de înşelăciune, tranzacţionare ilegală pe piaţa de capital şi fals. O parte din acuzaţi au devenit cunoscuţi ca fiind membri ai grupului "Bolintin Vale", acesta fiind oraşul unde se afla nucleul operaţiunii.

Potrivit cercetărilor DIICOT, grupul fusese constituit în 2006, cu scopul să realizeze venituri ilicite în urma unor tranzacţii efectuate cu acţiunile SIF ale altor persoane.

Procurorii DIICOT au arătat, în 2009, că banii rezultaţi din aceste tranzacţii erau transferaţi în conturi la diferite bănci din Capitală, deschise pe numele persoanelor cărora li se tranzacţionau ilegal acţiunile, folosindu-se, în acest scop documente false şi persoane împuternicite racolate de grup.

Potrivit procurorilor DIICOT, membrii grupului "Bolintin Vale" au racolat şase funcţionari ai Depozitarului Central, cu ajutorul cărora au obţinut date confidenţiale a peste 300 de acţionari ai SIF-urilor. Cercetările DIICOT au arătat atunci că gruparea a folosit acte false întocmite pe numele părţilor vătămate, au tranzacţionat acţiunile acestora la Bursa de Valori Bucureşti, prin intermediul societăţilor de brokeraj, producând un prejudiciu de două milioane de lei, pe care i-au retras din conturile unor bănci comerciale în numele părţilor vătămate.

Arbitrul pieţei de capital a anunţat, în 2009, când a izbucnit scandalul furturilor de acţiuni, că a sesizat organele de cercetare încă din 2007 în legătură cu infracţiunile realizate pe piaţa de capital de un grup de persoane, iar reprezentanţii Depozitarului Central au precizat, atunci, că persoanele aflate în vizorul DIICOT fuseseră concediate.

Potrivit sentinţei publicate pe site-ul Tribunalului Piteşti, pe lista inculpaţilor condamnaţi la ani grei de închisoare se află şi foşti angajaţi ai Depozitarului Central.

Andrei Nicolae Gurză, menţionat în 2009 drept fost angajat al instituţiei de compensare-decontare a tranzacţiilor, a fost condamnat la 15 ani de închisoare, potrivit informaţiilor de pe site-ul Tribunalului Argeş. Florian Visa, unul dintre membrii grupului "Bolintin Vale", a primit o pedeapsă similară.

Inculpaţii au atacat decizia Tribunalului la Curtea de Apel Argeş, următorul termen al procesului fiind fixat pe 13 octombrie, potrivit informaţiilor de pe portalul instanţei. În acest proces, apelant este şi Depozitarul Central, care a fost declarat de Tribunalul Piteşti drept "parte res-ponsabilă civilmente".

Nicolae Blaga, procurorul care s-a ocupat de acest caz, ne-a declarat că pe rolul instanţelor de judecată se află mai multe dosare în legătură cu dosarul furtului de acţiuni de la Depozitarul Central, acestea fiind în diferite stadii de soluţionare.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb