Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a pierdut două procese colective pe care le înaintase în instanţă împotriva Bancpost şi unul pe care îl are cu OTP Bank.
Potrivit reprezentanţilor Bancpost, una dintre cele două acţiuni ANPC a fost respinsă la data de 11 aprilie 2016 de Tribunalului Bucureşti, în timp ce a doua hotărâre a fost promunţată de aceeaşi instanţă în 28 aprilie. În acest caz, Autoritatea a solicitat modificarea contractelor Bancpost aflate în curs de executare, "prin eliminarea clauzelor pretins abuzive privind dobânda, comisionul de analiză şi rambursarea în aceeaşi monedă a creditului acordat în CHF", după cum ne-au spus reprezentanţii Bancpost.
Ambele dosare au ca obiect acţiuni întemeiate pe dispoziţiile Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori.
ANPC a pierdut şi în faţa OTP Bank, într-un proces colectiv pe clauze abuzive, după ce, la începutul anului, a câştigat definitiv într-un alt proces de tip class action cu aceeaşi bancă.
Deciziile pot fi atacate cu Apel în termen de 30 de zile de la comunicare, fiind pronunţate în primă instanţă. Hotărârile instanţelor de judecată nu au fost comunicate părţilor, conform surselor citate.
Reprezentanţii ANPC ne-au spus că Autoritatea intenţionează să depună apel în procesele cu băncile pierdute pe fond.
Autoritatea a mai câştigat, în primă instanţă, procese cu efect erga omnes cu Banca Românească şi Alpha Bank şi a pierdut un litigiu cu Credit Europe Bank IFN.
ANPC are pe rolul instanţelor câteva zeci de procese colective cu bănci precum Volksbank, Credit Europe Bank, Raiffeisen Bank, Piraeus Bank, BCR, ING Bank, BCR Banca pentru Locuinţe.
În cazurile în care ANPC câştigă definit procese de tip class action, băncile sunt obligate să elimine clauzele declarate abuzive de către instanţă din toate contractele de credit similare cu cele judecate în justiţie.
1. Adociatiile de consumatori ajutati Anpc putin
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2016, 06:02)
Anpc-ule te inteleg ca e frustrant sa te lupti cu "profesionisti" une dintre ele ruine Volksbank, tu pe cativa lei ei pe multi bani.
Te ajut eu putin:
BANCPOST, C-348/14, Tribunalul
European, proces castigat pe clauze abuzive la for Euopean e caracter de Lege in tara, trebuie sa te asiguri ca Bancpost elimina "clauzele abuzive " din toate contractele. Nu mai trebuie sa iti pierzi timpul, nervi cu Bancpost, a facut altcineva in locul tau.
OTP nu este castigat de cineva din tara doar din Ungaria, deci ai model, C-26/13(tasteaza pe google).
Cu celelalte procese le cauti pe Tribunslul European , iti da mura-n gura, doar trebuie sa te prezinzi la procese si sa arati precedentul.
Se vede influenta revomandari Fmi ?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2016, 11:19)
iar aberezi
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2016, 11:23)
eu pun pariu ca nu intelege nimic din procesele pe care le indica
1.3. Stiu doar ca au pierdut, ajunge? (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2016, 16:11)
Nu sunt avocat de profesie.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2016, 11:15)
Traiasca bancile. E timpul sa stalciti populismul comunistoid al maselor flamande si analfabete.
3. N-ARE DINȚI !
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2016, 19:24)
Îi tare în filozofare- turboturuie-în final
externalizează atribuțiile (de la TVr ) !!!