ANPC solicită băncilor soluţiile în problema creditelor în CHF

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 februarie 2015

Băncile vor fi obligate să reducă dobânzile şi comisioanele cu cel puţin 10% în cazul unei conversii efectuate după o creştere cu minim 20% a cursului de schimb, potrivit unui proiect ANPC

Toate băncile cu credite în franci elveţieni (CHF) vor fi nevoite să dea socoteală Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) cu privire la soluţiile propuse clienţilor în problema împrumuturilor în CHF.

Marius Dunca, preşedintele ANPC, ne-a spus că urmează să demareze o analiză în acest sens.

Domnia sa ne-a declarat: "Săptămâna viitoare voi face o analiză, ca să văd cu ce soluţii a venit fiecare bancă şi, de asemenea, să mă lămuresc câţi clienţi s-au îndreptat către operatorii financiar-bancari".

Marius Dunca ne-a precizat că, în ultima vreme, a observat o deschidere mai mare din partea băncilor pentru negocierea cu debitorii şi pentru identificarea de soluţii.

"Noi trimitem băncilor cazuri sesizate de clienţi. Am observat că se negociază puţin mai bine. Sunt câteva cazuri rezolvate în aceste zile, în favoarea debitorilor, dar vreau să văd şi oameni care se duc către instituţiile financiar-bancare", ne-a explicat domnul Dunca.

Pe fondul problemelor legate de contractele de credit în franci elveţieni, ANPC a lansat, ieri, în dezbatere publică, pe site-ul propriu, un proiect de lege prin care se doreşte transpunerea în legislaţia noastră a Directivei Europene nr. 17/2014, ce priveşte creditele ipotecare.

"Directiva face referire la împrumuturile ipotecare. Noi am extins-o, în proiectul de lege, şi pentru creditele imobiliare".

Preşedintele ANPC a subliniat că, după ce va intra în vigoare, noua legislaţie nu va fi aplicată retroactiv, ci doar contractelor care vor fi încheiate după luna martie 2016, termenul limită până la care Directiva Europeană trebuie transpusă în legislaţia noastră.

Printre altele, iniţiativa legislativă realizată de ANPC prevede că, în cazul în care cursul de schimb al monedei în care a fost făcut creditul înregistrează o variaţie de minim 20% şi dacă va fi efectuată o conversie, aceasta va fi făcută la cursul BNR din ziua respectivă, băncile fiind obligate să facă reduceri de costuri privind dobânda şi comisioanele aplicate de cel puţin 10%.

Iniţiativa legislativă precizează: "Creditorul se asigură că, în cazul în care un contract de credit se referă la un împrumut în monedă străină, să fie cuprins în cadrul acestuia, la momentul încheierii contractului, dreptul consumatorului de a putea converti, oricând pe parcursul relaţiei contractuale, contractul de credit într-o monedă alternativă, precum şi alte posibilităţi de reducere a costurilor de creditare. (...) Instituţia de credit efectuează, la momentul solicitării conversiei creditelor sau a reducerii costurilor, fără costuri şi comisioane suplimentare, o simulare privind graficul de plăţi, atât în moneda contractului, în moneda naţională, cât şi în moneda de conversie. (...) Modificarea contractelor aflate în derulare se va face prin acte adiţionale convenite cu instituţiile de credit sau instituţiile financiare nebancare, fără a implica niciun cost sau alte garanţii din partea consumatorilor. Se interzice încheierea unui nou contract de credit că urmare a efectuării conversiei sau a reducerii costurilor, cu excepţia cazului în care consumatorul solicită în mod expres acest lucru. (...) Instituţia de credit sau instituţia financiară nebancară se asigură că, în cazul în care un consumator deţine un împrumut într-o monedă străină, acesta este avertizat, pe suport de hârtie sau pe alt suport durabil de comun acord agreat între părţi, cu confirmare de primire, în cazurile în care valoarea cuantumului total plătibil de către consumator care rămâne de rambursat sau al ratelor periodice variază cu mai mult de 20% în raport cu valorea la care s-ar ridică dacă s-ar aplica cursul de schimb de la momentul încheierii contractului între moneda contractului de credit şi moneda naţională. Avertizarea trebuie să conţină informaţii referitoare la dreptul consumatorului de a converti şi/sau de a beneficia de diminuarea costurilor, precum şi procedura de urmat".

Băncile nu vor mai putea urmări alte active sau veniturile viitoare ale clienţilor cu credite garantate cu bunuri imobiliare, după executarea acestor bunuri, indiferent că, prin executarea gajului, nu au fost acoperite integral obligaţiile de plată, mai vizează proiectul ANPC, subliniind: "În orice situaţie, riscul de creditare se împarte între creditor şi consumator, iar returnarea sau transferarea către creditor a garanţiei sau a veniturilor obţinute din vânzarea garanţiei este suficientă pentru rambursarea totală a creditului. În cazul în care preţul obţinut pentru bun imobil afectează suma datorată de către consumator, creditorii şi executorii judecătoreşti depun toate eforturile în vederea obţinerii celui mai bun preţ pentru bunul imobil care face obiectul executării silite".

Potrivit proiectului, orice formă de publicitate referitoare la contractele de credit trebuie să cuprindă anumite informaţii standard. De asemenea, creditorii sau intermediarii de credite trebuie să pună în permanenţă la dispoziţia consumatorilor informaţii generale clare şi uşor de înţeles legate de contractele de credit.

Documentul subliniază că este necesar să fie prevăzute măsuri pentru asigurarea conştientizării de către consumatori a riscului pe care şi-l asumă, în cazul contractării unor credite în valută.

Potrivit lui Marius Dunca, după ce proiectul de lege va fi dezbătut, acesta va fi depus în Parlament, urmând să parcurgă traseul legislativ obişnuit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb