ANRM: Redevenţa plătită de "Petrom" ar putea creşte cu 92%

N.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 septembrie 2007

ANRM: Redevenţa plătită de "Petrom" ar putea creşte cu 92%

Redevenţa plătită de "Petrom" statului ar putea creşte cu 92%, potrivit proiectului de Ordonanţă de Urgenţă al ANRM care abrogă articolul din legea de privatizare a Petrom privind menţinerea nivelului din 2004 al redevenţei până în 2014, a declarat preşedintele ANRM Bogdan Găbudeanu, citat de NewsIn.

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a iniţiat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă prin care urmăreşte abrogarea unui articol din legea de privatizare a Petrom, potrivit căreia nivelul procentual, baza şi modalitatea de calcul al redevenţei datorate de societate vor fi menţinute până în 2014: "Articolul 15 din Legea nr. 555/2004 privind unele măsuri pentru privatizarea Societăţii Naţionale a Petrolului Petrom SA Bucureşti".

Potrivit articolului 15 din această lege, "pe o perioadă de 10 ani de la data finalizării vor fi menţinute nivelul procentual, baza şi modalitatea de calcul al redevenţelor datorate de societate conform contractelor individuale de concesiune încheiate de aceasta, aplicabile la data intrării în vigoare a prezentei legi. Până la data de 31 decembrie 2014, prevederile alin. (1) se aplică, la cerere, tuturor titularilor de acorduri individuale de concesiune în domeniul explorării şi exploatării zăcămintelor de petrol şi gaze naturale, încheiate cu ANRM".

"Astfel că nivelul redevenţei plătite de Petrom ar urma să crească de la 347 milioane de lei pe an la 666 milioane de lei pe an", a declarat preşedintele ANRM, Bogdan Găbudeanu.

Acesta a mai spus că, pentru restul companiilor, redevenţa va creşte cu 1,05 miliarde de lei pe an, de la 850 milioane de lei, la 1,9 miliarde de lei.

Găbudeanu a mai spus că va promova acest proiect de act normativ, astfel încât să fie aprobat de Executiv în acest an, iar prevederile ei să fie aplicate începând cu 2008.

ANRM solicită Guvernului aprobarea cât mai urgentă a acestui act normativ, "ţinând cont de necesitatea uniformizării cât mai urgente a taxelor şi redevenţelor cuvenite statului pentru concesionarea de activităţi miniere şi operaţiuni petroliere, luând în consideraţie evoluţia ascendentă a preţurilor de valorificare a produselor miniere şi a ţiţeiului/gazelor naturale, inclusiv a tarifelor de operare a sistemului naţional de transport al petrolului/terminalului petrolier şi în considerarea faptului că aceste elemente de fapt vizează un interes public, constituind o situaţie extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată".

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă prevede modificarea şi completarea Legii minelor 85/2003 şi a Legii petrolului 238/2004.

Astfel, în ceea ce priveşte legea minelor, taxa anuală pentru activitatea de prospecţiune este prevăzută a fi de 250 lei/kilometru pătrat, taxa anua­lă pentru explorare - 1.000 lei pe kilometru pătrat, iar taxa pentru exploatare - 25.000 lei pe kilometru pătrat.

Redevenţa minieră cuvenită bugetului de stat se stabileşte la o cotă procentuală din valoarea producţiei miniere: 4% pentru cărbuni, minereuri feroase, neferoase, aluminiu, roci aurifere, metale nobile, radioactive, pământuri rare şi dispersate, produse reziduale miniere, ape termominerale şi geotermale, şi gazele care le însoţesc, gaze necombustibile, nămoluri şi turbe terapeutice, 10% pentru substanţe nemetalifere, 10% pentru roci utile, cu excepţia rocilor ornamentale şi pietrelor preţioase şi semipreţioase, pentru care cota este 15% şi 10% pentru săruri haloide.

În ceea ce priveşte legea petrolului, redevenţa se stabileşte printr-o cotă procentuală din valoarea producţiei brute extrase, pentru operaţiunile petroliere de exploatare a zăcămintelor petroliere, adică între 3 şi 15% pentru ţiţei şi între 5 şi 20% pentru gaze naturale, în funcţie de cantitatea produsă din respectivele zăcăminte. În al doilea rând, este prevăzută o cotă de 10% din valoarea veniturilor brute realizate din operaţiuni petroliere de transport şi tranzit al petrolului prin sistemele naţionale de transport, precum şi din operaţiunile petroliere efectuate prin terminalele petroliere aflate în proprietatea publică a statului. În al treilea rând, este prevăzută o cotă de 3% din valoa­rea venitului brut realizat din operaţiunile de înmagazinare subterană a gazelor naturale.

Taxa anuală pentru prospecţiune este de 400 lei pe kilometru pătrat, taxa anuală pentru explorare este de 4.000 lei pe kilometru pătrat, în timp ce taxa anuală pentru exploatare este de 100.000 de lei pe kilometru pătrat.

Licenţele de concesiune/administrare şi acordurile petroliere încheiate, atât cele intrate în vigoare, cât şi cele neintrate în vigoare, vor fi renegociate în conformitate cu prevederile acestui act normativ, mai propune ANRM.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb