ANSVM anunţă apropiata listare a titlurilor de stat la Bursă

MAKE, Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 aprilie 2006

Prima adunare generală a Asociaţiei Naţionale a Societăţilor de Valori Mobiliare (ANSVM), sub preşedinţia lui Dan Paul, a avut loc miercuri la Poiana Braşov, ocazie în care conducerea organizaţiei brokerilor a anunţat apropiata listare a titlurilor de stat la Bursa de Valori Bucureşti. Participanţii au dezbătut probleme esenţiale ale asociaţiei: menţinerea ei în funcţiune, adoptarea unui nou statut, schimbarea denumirii organizaţiei şi nivelul de taxe şi proiectul de buget pe 2006.

Mai este necesară Asociaţia Brokerilor?

Utilitatea supravieţuirii "Asociaţiei Brokerilor" a fost pusă la îndoială de profesorul clujean Petru Prunea, în cadrul adunării generale a acţionarilor ANSVM, care a avut loc miercuri seara la Poiana Braşov. Domnul Prunea a susţinut că a plătit o cotizaţie prea mare asociaţiei, fără să primească nimic în schimb: "Eu nu am simţit că ANSVM mi-a promovat vreun interes", a afirmat domnia sa.

Adevărul este că, de mai mult timp, ANSVM şi-a diminuat importanţa ca asociaţie profesională, contînd, mai degrabă, drept un agent dinamic de restructurare a design-ului pieţei de capital şi concentrîndu-se mai ales pe realizarea fuziunii dintre piaţa Rasdaq şi Bursa de Valori.

În schimb, alte activităţi cerute de comunitatea pieţei precum pregătirea profesională a brokerilor, arbitrajul în etica profesională şi reprezentarea intereselor sale în faţa autorităţii fie nu au fost exersate deloc, fie puţin şi nemulţumitor. Situaţia s-a datorat dublei calităţi ANSVM - cea de asociaţie profesională concomitent cu cea de patronat al pieţei Rasdaq. Şi pentru că atingerea obiectivului prioritar - fuziunea pieţelor (care a presupus şi distribuirea gratuită către brokeri a acţiunilor Bursei de Valori) - a fost dependentă de bunavoinţă autorităţii CNVM, pare că ANSVM a renunţat să mai militeze pentru celelalte interese ale brokerilor, concentrîndu-se pe acesta.

De aici, şi insatisfacţia exprimată de profesorul clujean care a interogat adunarea: "ANSVM a fost patronul pieţei Rasdaq, Rasdaq s-a absorbit în Bursa de Valori şi ANSVM a rămas fără proprietatea vreunei pieţe; de ce am mai avea nevoie de ANSVM?"

ANSVM devine asociaţie a patronatului din piaţa de capital

Deşi nu au trecut trei luni din mandatul noului preşedinte Dan Paul, acesta i-a putut replica profesorului Petru Prunea arătîndu-i că în acest scurt interval ANSVM a obţinut, în urma negocierilor, o diminuare îmbucurătoare a tarifelor şi comisioanelor percepute de CNVM. În plus, preşedintele ANSVM a informat adunarea că după repetate discuţii cu Asociaţia Română a Băncilor a obţinut acordul comunităţii bancare pentru listarea titlurilor de stat la Bursa de Valori Bucureşti, rămînînd să fie aranjate detaliile tehnice. "Sînt opt ani de cînd urmărim listarea titlurilor de stat pe piaţa de capital şi iată, sîntem pe punctul să o obţinem", a spus Dan Paul. Domnia sa a declarat că a reuşit să obţină acceptul organizării unor întîlniri lunare cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor şi ARB pentru soluţionarea problemelor pieţei de capital care implică Ministerul şi băncile. Preşedintele ANSVM a mai menţionat că recent Asociaţia a organizat un tîrg bursier în încercarea de popularizare a conceptului pieţei de capital şi de creştere a numărului de conturi active (în prezent existînd numai 12.700). Dan Paul a amintit adunării şi de seminarul organizat cu "Camera de Comerţ şi Industrie a României" şi cu ziarul "BURSA" pe subiectul legii contra concertării acţionarilor la SIF-uri. Domnia sa a afirmat că urmăreşte să dea o regularitate şi frecvenţă mai mare acestui gen de dezbateri, în colaborare cu ziarul "BURSA". Şi în sfîrşit, preşedintele a afirmat că urmăreşte organizarea frecventă a unor întîlniri cu reprezentanţii Camerei Deputaţilor, Senatului, Comisiei de Buget - Finanţe şi CNVM.

Sprijinit pe aceste argumente faptice, Dan Paul a putut să-i opună profesorului Prunea direcţiile pe care vrea să dezvolte ANSVM: consolidarea ca asociaţie patronală şi profesională, reafirmarea ca organism de pregătire profesională, definirea condului de etică şi conduită pentru membri şi susţinerea intereselor legitime ale acestora. Mugur Pop a intervenit propunînd adunării ca ANSVM să devină şi să fie recunoscută drept organizaţia patronatului din piaţa de capital. Adunarea generală a aprobat modificarea (din nou) a numelui organizaţiei în acela de "Asociaţia Brokerilor" considerînd că această titulatură exprimă caracterul ei de patronat.

Un C.A.P. modernizat?

O parte din participanţii la adunare şi-au exprimat nemulţumirea că taxa anuală de membru ANSVM se calculează ca procent din valoarea tranzacţiilor fiecărei case de brokeraj. Brokerii nemulţumiţi au spus că nu este drept ca unul să plătească 62.000 RON (este cazul lui "SSIF Broker" Cluj), iar altul să plătească 100 RON şi, cu toată diferenţa, totuşi voturile în adunare să aibă putere egală. "O astfel de metodă de calcul a cotizaţiei e părtinitoare cu firmele cu activitate slabă şi le discriminează pe cele care înfăptuiesc mai multe tranzacţii", a afirmat Petru Prunea. Caustic, Mugur Pop a spus că, din acest punct de vedere, ANSVM este un C.A.P. modernizat, promovînd ideea unei taxe fixe şi egale între membri. Pe de altă parte, unele voci din adunare au reamintit statutul de asociaţie al ANSVM, susţinînd că egalitatea voturilor îi este definitorie. O a treia opinie exprimată în adunare a încercat să medieze extremele afirmînd că poate ar fi potrivită aplicarea unei taxe corespunzătoare valorii tranzacţiilor dar între limitele unui coridor ("nu mai mult de, nu mai puţin de"). Preşedintele ANSVM, Dan Paul, a arătat că practica taxei proporţionale cu valoarea tranzacţiilor este tradiţională şi că subiectul poate fi înscris pe ordinea de zi a adunării următoare (pe ordinea de zi nu era dezbaterea în jurul principiilor de taxare a membrilor, ci aprobarea proiectului de buget ANSVM pe 2006).

Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti au aprobat fuziunea de principiu cu Bursa de la Sibiu în adunarea generală întrunită, ieri, la Poiana Braşov. Fuziunea de principiu a fost votată numai cu condiţia ca o parte din societăţile de servicii de investiţii financiare acţionare la Bursa din Sibiu să-şi vîndă către ANSVM participaţia ce depăşeşte un anumit prag, asociaţia urmînd să redistribuie titlurile în mod egal către toate societăţile de valori mobiliare acţionare ale Bursei de la Bucureşti.

În privinţa preţului la care se vor realiza aceste transferuri au fost propuse trei variante. Profesorul Petru Prunea, preşedintele SSIF "Broker" Cluj a susţinut ca preţul să fie calculat pe baza valorii de achiziţie plus dobînda aferentă. Preşedintele ANSVM, Dan Paul, a propus ca preţul de vînzare a surplusului de titluri să fie cel al pieţei. Daniel Ţepeş, preşedintele "HTI Valori Mobiliare" (care deţine 16% din acţiunile de la Sibiu) s-a împotrivit acestei decizii, cerînd ca preţul la care vor fi vîndute titlurile să fie unul corect stabilit pe baza unei evaluări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb