"Antibiotice" Iaşi nu va fi privatizată în acest an

Doru Mocanu, Iaşi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 septembrie 2008

În cadrul unei recente întâlniri a sindicatului şi a conducerii SC Antibiotice SA Iaşi cu reprezentanţi ai AVAS, au fost luate în discuţie planurile de dezvoltare şi eficientizare a activităţii producătului ieşean de medicamente, context în care a fost abordată şi tema privatizării acestei companii. "Concluzia discuţiei a fost că privatizarea Antibiotice SA Iaşi nu va fi reluată în cursul acestui an. Atenţia noastră şi a acţionarului majoritar este concentrată asupra atingerii performanţelor economico-financiare pe care ni le-am propus pentru acest an şi pentru crearea condiţiilor de dezvoltare a societăţii în pers-pectivă", ne-a declarat doamna Coca Caşcaval, directorul general al Antibiotice SA Iaşi.

AVAS care deţine un pachet de 53,0173% din acţiunile Antibiotice, a încercat să o privatizeze în acest an. De altfel, societatea ieşeană fusese lansată la privatizare, prin licitaţie deschisă cu strigare, la data de 24 decembrie 2007, termenul de depunere a ofertelor fiind 17 martie. Modalitatea de privatizare a fost contestată de sindicaliştii fabricii ieşene, care au considerat că prin licitaţie cu strigare controlul societăţii poate fi dobândit de oricine oferă mai mult, fără ca acest cumpărător să se angajeze la desfăşurarea unui program investiţional şi fără să fie obligat să încheie un acord social. Judecătorii Curţii de Apel Iaşi au admis obiecţiile sindicaliştilor şi au decis suspendarea HG 1.400/2007, prin care se stabilea modalitatea de privatizare a Antibiotice Iaşi.

Ulterior, Guvernul a abrogat HG 1.400 şi a solicitat AVAS revocarea anunţului de privatizare. În anunţul privind revocarea, AVAS a precizat că "va relansa societatea la privatizare folosind o metodă conformă cu cerinţele Comisiei Europene şi care să ţină cont de importanţa economică şi socială a SC Antibiotice SA Iaşi. Conform legislaţiei care guvernează activitatea AVAS, decizia privind stabilirea metodei de privatizare a SC Antibiotice SA Iaşi aparţine Autorităţii", după cum se menţiona în comunicatul AVAS.

La începutul lunii august, factori de decizie din cadrul AVAS au declarat că se intenţionează reluarea privatizării societăţii în această toamnă, cel mai probabil tot prin licitaţie cu strigare. Conform informaţiilor oferite de doamna Coca Caşcaval, însă, procesul de privatizare nu va fi reluat până la finalul acestui an. De altfel, în luna aprilie a.c., preşedintele AVAS declara că reluarea procesului de privatizare va avea loc într-un moment în care piaţa, inclusiv cea bursieră, va fi favorabilă şi când va exista o oportunitate reală pentru vânzarea pachetului majoritar de acţiuni deţinut de AVAS.

SC Antibiotice SA Iaşi este cel mai important producător român de medicamente de pe piaţa autohtonă, cu o cotă de piaţă de 3,1%, este principalul producător de antiinfecţioase din România şi exportator de produse farmaceutice în peste 35 de ţări ale lumii. Societatea ieşeană este lider în producţia de medicamente injectabile, unguente, creme, geluri şi supozitoare, unicul producător român de substanţe active prin biosinteză şi producătorul cu cea mai complexă structură de producţie: 8 fluxuri de fabricaţie atestate GMP pe care sunt obţinute 5 forme farmaceutice (pulberi injectabile, capsule, comprimate, supozitoare, preparate de uz topic: unguente, geluri, creme). În perioada 1999-2007, societatea a investit 20 de milioane de euro, pentru dezvoltarea capacităţilor de producţie, pentru implementarea normelor GMP şi FDA, pentru reducerea costurilor cu utilităţile şi pentru protecţia mediului. În prezent, toate cele 8 fluxuri de fabricaţie Antibiotice sunt autorizate GMP. Pe piaţa internă, compania ocupă primul loc pe segmentul preparate dermatologice şi locul trei pentru medicamentele antiinfecţioase. Dintr-un producător de medicamente antiinfecţioase care obţinea circa 40-45% din cifra de afaceri pe segmentul Hospital (vânzări către spitale), Antibiotice SA ţinteşte să devină un producător important în arii terapeutice cu potenţial, precum sistem cardiovascular, musculo-scheletic, preparate dermatologice, sistem nervos central. Principalul produs exportat este Nistatina, societatea ieşeană fiind al doilea producător mondial de Nistatină. În ultimii 10 ani, producătorul farmaceutic ieşean a introdus în fabricaţie şi a lansat pe piaţă peste 50 de noi produse, iar în prezent are un portofoliu de aproximativ 30 de licenţe care vor intra în producţie în perioada următoare. În acest moment, Antibiotice Iaşi deţine în portofoliu 142 de medicamente de uz uman, ce acoperă 85 D.C.I.-uri din 12 clase terapeutice, precum şi 20 de medicamente de uz veterinar.

Statul deţine la compania ieşeană un pachet de acţiuni reprezentând 53,0173% din capitalul social, printre alţi acţionari numărându-se SIF Oltenia (10,0954%), diferenţa de 36,8873% din titluri aflându-se în posesia altor acţionari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb