Antibiotice SA Iaşi îşi propune investiţii de 40 de milioane de euro în următorii 6 ani

DORU MOCANU, Iaşi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 mai 2014

Antibiotice SA Iaşi îşi propune investiţii de 40 de milioane de euro în următorii 6 ani

Principalul producător român de medicamente antiinfecţioase şi liderul mondial în producţia de Nistatină (substanţă activă), ANTIBIOTICE SA Iaşi (simbol ATB, la secţiunea I a Bursei de Valori Bucureşti) îşi propune ca în următorii ani să finalizeze investiţii în valoare de circa 40 de milioane de euro. "Planurile noastre de dezvoltare vizează creşterea gradului de ocupare a capacităţilor de producţie pe care le avem în prezent, precum şi dezvoltarea portofoliului şi adaptarea la terapeutica modernă, ceea ce necesită şi crearea de noi capacităţi de producţie. În prezent, se lucrează în laboratoarele proprii la peste 30 de produse pe care le vom înregistra în următorii 2-3 ani, cel puţin 10 dintre acestea fiind destinate şi dezvoltării pieţei internaţionale", a declarat în exclusivitate pentru cotidianul "BURSA" managerul Antibiotice SA Iaşi, Ioan Nani.

Acţionarii Antibiotice SA Iaşi au aprobat recent ca aproape jumătate din profitul net obţinut în 2013 să fie destinat constituirii surselor proprii de finanţare. Astfel, producătorul ieşean de medicamente are un profit de repartizat în valoare totală de 31.380.855 lei, din care 1.828.865 lei reprezintă rezerva legală, 14.092.896 lei au fost destinate constituirii surselor proprii de finanţare şi pentru alte repartizări din profit prevăzute de lege, iar dividendele care vor fi acordate se ridică la 15.459.094 lei.

Primul proiect investiţional va fi finalizat în 2016

În acest moment, conducerea companiei ieşene analizează posibilitatea construirii unor noi spaţii de producţie, pe amplasamentul unor clădiri mai vechi. "Pe platforma Antibiotice Iaşi există 8 fluxuri distincte de fabricaţie autorizate la nivel naţional şi internaţional, însă avem şi o serie de clădiri construite în anii '56 - '70, care nu mai corespund nici tehnologic, dar nici constructiv principiilor de bună practică de fabricaţie existente. În aceste secţii se producea cândva streptomicina, oxitetraciclina, lizina, care îşi găseau pieţe de desfacere în marile complexe agrozootehnice din anii '70-'80. În vederea reconsiderării platformei de producţie şi eliberării terenului pentru noi construcţii de spaţii, am solicitat realizarea unui Plan Urbanistic Zonal, pentru a ne încadra în regulile de urbanism zonal şi a obţine autorizaţia de construire a cel puţin două-trei secţii noi de producţie. Astfel, urmărim să construim, începând cu anul 2015, o capacitate nouă de producţie. Ne aflăm în faza pregătirii studiului de fezabilitate, urmând ca apoi să proiectăm şi contractăm lucrările pentru această secţie, urmărind, totodată şi achiziţionarea echipamentelor necesare. Estimăm că acest obiectiv va fi finalizat în aproximativ 2 ani, primele loturi de producţie fiind planificate pentru anul 2016. Valoarea acestui proiect este de circa 10 milioane de euro", a precizat Ioan Nani.

Antibiotice Iaşi urmăreşte transferarea de noi tehnologii de producţie

Proiectul noii capacităţi de producţie este completat de un obiectiv mai îndrăzneţ, dar despre care, deocamdată, nu pot fi oferite prea multe informaţii. "În prezent, ne aflăm în negocieri cu două-trei entităţi internaţionale în vederea transferării de noi tehnologii de producţie, ceea ce implică dezvoltarea de laboratoare de pilotare a acestor tehnologii şi a unor noi situri de producţie. Urmărim să abordăm teme privind produse biosimilare, dar în acelaşi timp să dezvoltăm şi activitatea de bază, prin producerea de noi substanţe active şi antiinfecţioase de ultimă generaţie. Intenţiile noastre de dezvoltare, în măsura în care studiile de fezabilitate pe care le întocmim acum vor arăta că există un potenţial important în piaţă, conduc spre investiţii a căror valoare este destul de importantă. Astfel, conform calculelor existente în acest moment, sunt necesare investiţii de circa 35 de milioane de euro în spaţii de producţie, şi ne referim aici atât la clădiri, cât şi la echipamente, la care se adaugă 4-5 milioane de euro în reconsiderarea traseelor de utilităţi, a spaţiilor de depozitare a materiilor prime etc. Ca orizont de finalizare a acestor strategii de dezvoltare, am stabilit anii 2016-2020", a mai declarat managerul Antibiotice SA Iaşi.

Ioan Nani apreciază deschiderea acţionarilor în a lăsa o cotă importantă din profit în vederea realizării proiectelor investiţionale: "În susţinerea acestor planuri, ne bazăm pe lichiditatea rezultată din activitatea noastră curentă şi pe profitul propriu, urmând ca doar în cazuri extreme să apelăm la credite bancare. În prezent avem un grad de îndatorare de 30-32% şi încercăm să îl menţinem la acest nivel", a afirmat Nani.

În 2013, Antibiotice SA a exportat cea mai mare cantitate anuală de Nistatină

Dezvoltarea afacerilor pe pieţele internaţionale reprezintă una din direcţiile strategice de acţiune ale producătorului ieşean de medicamente, în anul 2013 o cotă de 28% din veniturile companiei provenind din relaţiile comerciale cu partenerii externi. Astfel, pe piaţa internaţională, Antibiotice Iaşi a realizat în anul 2013 vânzări de 26,9 milioane USD, în creştere cu 34% faţă de anul precedent, când vânzările au atins valoarea de 20,08 milioane USD.

Această creştere a vânzărilor a fost obţinută din exportul de medicamente finite din diverse clase terapeutice (cardiovascular, antiinfecţioase, tract digestiv şi metabolism), precum şi a substanţei active Nistatină (un antifungic utilizat în preparate farmaceutice şi cosmetice) pe pieţele a circa 72 de ţări, din diferite zone ale lumii (Germania, Franţa, Elveţia, Marea Britanie, Olanda, China, SUA, Rusia, Brazilia etc.).

Anul trecut, o cotă de 53% din exporturi a fost reprezentată de livrările de produse finite, iar diferenţa de 47% a constat în vânzarea de Nistatină (substanţă activă), 2013 fiind un an record în ceea ce priveşte exportul de Nistatină.

"Achităm aceste taxe, dar dorim să scăpăm de ele"

Una dintre problemele principale cu care se confruntă compania ieşeană este reprezentată de taxele de tip clawback. "Ar fi important dacă 2014 ar aduce un reviriment pe piaţa farmaceutică din România, şi ne referim aici la eliminarea sau măcar recalcularea unor taxe de tip clawback în mod echitabil. E complicat să absorbi în costuri valori din ce în ce mai mari ale unor astfel de obligaţii fiscale, care se comportă ca taxe directe pe cifra de afaceri. Susţinem că taxele de acest tip sunt injuste, pentru că nu noi suntem cei care forţăm sistemul de sănătate. Achităm aceste taxe, dar ne dorim să scăpăm de ele, deoarece resursele respective trebuie utilizate pentru susţinerea activităţii de producţie. Producând, susţinem şi generăm locuri de muncă, se plătesc impozite, aducem plusvaloare în economie şi nu în ultimul rând realizăm medicamente valoroase terapeutic la preţuri accesibile", a conchis managerul Antibiotice SA Iaşi.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb