ANUL ACESTA AU PIERDUT UN TRILION DE DOLARI Declin record pentru rezervele valutare globale

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 octombrie 2022

Declin record pentru rezervele valutare globale

Rezervele valutare mondiale scad într-un ritm record, pe măsură ce băncile centrale din India până în Cehia intervin ca să susţină monedele naţionale, conform Bloomberg.

Sursa precizează că, de la începutul anului şi până în prezent, rezervele valutare mondiale s-au redus cu aproape un trilion de dolari (-7,8%), la 12 trilioane de dolari, aceasta fiind cea mai mare scădere înregistrată de la momentul la care Bloomberg colectează datele respective, în 2003.

O parte din scădere a fost cauzată de modificarea valorii diferitelor valute, notează sursa citată, menţionând că, în condiţiile în care dolarul american a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii în raport cu alte valute de rezervă, precum euro sau yenul, această modificare a diminuat şi valoarea în dolari a deţinerilor în alte valute. Însă diminuarea reflectă şi tensiunile de pe pieţele valutare care forţează un număr din ce în ce mai mare de bănci centrale să recurgă la rezervele lor ca să ţină în frâu deprecierea.

De exemplu, conform Bloomberg, rezervele Indiei au scăzut cu 96 de miliarde de dolari în acest an, la 538 de miliarde de dolari. Banca centrală a Indiei a precizat că modificările în valoarea activelor au fost responsabile pentru 67% din declinul rezervelor, ceea ce sugerează că restul a fost generat de intervenţiile pentru susţinerea monedei. Rupia indiană a pierdut circa 9% faţă de dolar în 2022 şi a atins un nivel minim record în septembrie, conform Bloomberg.

Japonia a cheltuit aproximativ 20 de miliarde de dolari în luna septembrie ca să încetinească deprecierea yenului, aceasta fiind prima intervenţie a Băncii Japoniei pentru susţinerea yenului de după 1998. Această măsură a contribuit cu circa 19% la declinul rezervelor nipone.

Intervenţiile în sprijinul coroanei au făcut ca rezervele Băncii Naţionale a Cehiei să scadă cu 19% începând din luna februarie, notează Bloomberg.

Chiar dacă amploarea declinului este una semnificativă, practica utilizării rezervelor valutare pentru a apăra monedele nu este ceva nou, conform sursei, care subliniază că băncile centrale cumpără dolari şi acumulează rezerve pentru a încetini aprecierea monedelor atunci când au loc intrări masive de capital străin. În perioade dificile, aceleaşi bănci centrale recurg la rezerve ca să atenueze impactul ieşirii capitalurilor.

Bloomberg conchide că, şi după ce s-au redus, rezervele valutare ale Indiei sunt cu 49% mai mari decât în 2017 şi pot acoperi plata timp de nouă luni a importurilor ţătii. În schimb, pentru alte ţări, rezervele valutare se epuizează rapid. Astfel, după ce au scăzut cu 42% în acest an, rezervele valutare de 14 miliarde de dolari ale Pakistanului nu sunt suficiente ca să acopere trei luni de importuri.

Cotaţia futures a gazelor naturale cu livrare în luna noiembrie era de 176 de euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a scăzut ulterior la 166,25 euro, iar la ora 13.21 atingea 172 de euro.

...................................................

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna noiembrie a scăzut cu 0,4% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 92,98 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în noiembrie a coborât tot cu 0,4%, la 87,44 dolari barilul la ora locală 09.18.

Guvernul Norvegiei a anunţat ieri că se aşteaptă să obţină venituri record din industria sa de gaze şi petrol, anul viitor, estimând un avans al veniturilor cu 18% faţă de acest an şi de cinci ori faţă de 2021, în urma majorării producţiei şi a preţurilor, conform Reuters.

Norvegia a devenit cel mai mare furnizor de gaze al UE (din care nu face parte), după ce Rusia şi-a redus livrările, ca urmare a războiului din Ucraina. În 2023, Norvegia se aşteaptă să extragă 4,3 milioane de barili echivalent petrol pe zi, faţă de 4,1 milioane de barili, nivelul estimate pentru 2022. În proiectul de buget pe 2023, Ministerul de Finanţe de la Oslo prognozează un nivel record al veniturilor din petrol şi gaze, de 1.380 miliarde de coroane (131 miliarde de dolari), comparativ cu 1.170 miliarde de coroane în 2022 şi 288 miliarde de coroane în 2021.

...................................................

Comisia Europeană a convenit cu Norvegia să lucreze la instrumente de stabilizare a pieţelor energiei, de limitare a fluctuaţiilor semnificative ale preţurilor şi de reducere a costurilor ridicate ale energiei, anunţă Reuters.

"Am fost de acord să dezvoltăm instrumente, fiecare acţionând în cadrul competenţelor noastre, pentru stabilizarea pieţelor energiei şi limitarea impactului manipulării pieţei şi a volatilităţii preţurilor, în scopul de a reduce preţurile excesiv de mari într-un mod semnificativ, pe termen scurt şi lung", se arată într-o declaraţie comună a preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi a premierului Norvegiei, Jonas Gahr Store, potrivit Agerpres.

...................................................

Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a urcat cu 0,01%, la 1.721 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 09.20, cea spot a scăzut cu 0,2%, la 1.713,46 dolari/uncie.

...................................................

Preţul grâului cu livrare în luna decembrie a coborât cu 1,3% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 8,90 dolari/buşel la ora locală 10.20, cotaţia porumbului cu livrare în decembrie - cu 0,7%, la 6,79 dolari/buşel.

Suprafaţa însămânţată cu cereale de iarnă în Ucraina pentru recolta următoare este puţin probabil să depăşească două milioane de hectare, iar recolta va scădea cu cel puţin 50%, a declarat ieri directorul unei mari companii ucrainene din sectorul agricol, transmite Reuters.

Datele oficiale publicate săptămâna trecută de Ministerul Agriculturii de la Kiev arată că ritmul însămânţării grâului de iarnă, pentru recolta din 2023, este de trei ori mai mic decât era anul trecut la acelaşi moment. Conform acestor date, până la data de 3 octombrie, fermierii ucraineni au însămânţat 1,1 milioane de hectare cu grâu de iarnă, comparativ cu 3,1 milioane de hectare anul trecut, notează Agerpres.

"Este puţin probabil că vom trece de două milioane de hectare însămânţate cu grâu de iarnă", a declarat Alex Lissitsa, director general la IMC, una dintre cele mai mari companii agricole din Ucraina, menţionând: "Recolta de cereale (în principal grâu şi orz) va fi cu 50-70% mai mică în 2023 comparativ cu 2022. Ne vom acoperi nevoile proprii dar la exporturi nu va fi totul pe roz".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ar fi frumos sa se specifice sí in

    buzunarul cui sa scurs acesti bani,

    atunci ar fi un articol foarte bun 

    Pssst, nu spuneți la nimeni...

    Rezervele valutare ale chinezilor au scăzut ... pentru că ei scapă accelerat de dolari (de titlurile de stat americane). N-au de gând să ia țeapa ca rușii și să li se confiște agoniseala. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb