ANUL INVESTIŢIONAL 2016 Care au fost companiile care au scăzut în 2015?

BVB
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 martie 2016

Care au fost companiile care au scăzut în 2015?

Pe piaţă Principală a Bursei de Valori Bucureşti sunt listate 84 de companii. Cele mai tranzacţionate 10 companii sunt incluse şi pot fi urmărite global prin intermediul indicelui BET, care oferă o privire de ansamblu pentru toate companiile incluse în componenţa acestuia. În plus faţă de indicele BET, investitorii pot urmări şi cele mai tranzacţionate 25 de companii, prin intermediul indicelui BET-XT. Bursa de Valori Bucureşti s-a remarcat în ultimii ani, în regiune, prin randamente ridicate ale dividendelor, care au ajuns chiar până la 10% în cazul companiilor din sectorul energetic. Recent, Bursa de Valori Bucureşti a lansat un alt indice, BET-TR, care include şi dividendele plătite de cele mai tranzacţionate 25 de companii de la BVB.

2015 a fost marcat de o serie de influenţe externe, care s-au tradus la Bucureşti prin scăderi mai accentuate ale tuturor indicilor în lunile de vară, în contextul crizei din Grecia, iar ulterior investitorii au fost mai prudenţi, având în vedere instabilitatea bursei din China. Astfel, partea a două a anului a determinat scăderi ale indicilor. BET a închis anul aproape la acelaşi nivel ca cel de la începutul anului. În cazul BET-XT avansul a fost de sub 2%, în timp ce dividendele plătite de companiile listate au determinat un plus de aproape 5%, la nivel de an, pentru BET-TR.

Dacă urmărim structura indicelui BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de companii de la Bursă de Valori Bucureşti, putem observa că aproape jumătate au închis anul cu scăderi, în timp ce cealaltă jumătate a închis cu creşteri de preţuri mai mari faţă de medie, sau faţă de indice.

12 companii din BET-XT au înregistrat scăderi în 2015, atât din sectorul financiar, cât şi cel energetic sau petrolier. Spre exemplu, OMV Petrom a pierdut 29%, în timp ce Romgaz a scăzut cu 23%.

Potrivit brokerilor, sectorul energetic a suferit în urma reducerii preţurilor la petrol şi gaze, în 2015.

Scăderile titlurilor Petrom şi Romgaz au condus şi la scăderea acţiunilor Fondului Proprietatea (cu 9,6%, anul trecut), compania petrolieră fiind una din deţinerile principale ale Fondului.

De exemplu, profitul Romgaz înainte de impozitare a scăzut, de la valoarea înregistrată în 2014 de 1,79 miliarde lei, cu 18,40%, ajungând, anul trecut, la 1,46 miliarde lei.

Analiştii pun rezultatele Romgaz pe seama scăderii cererii interne de gaze naturale, compensată doar parţial de creşterea preţului mediu, în principal pe seama preţului reglementat, crescut de ANRE la jumătatea anului 2015.

OMV Petrom (SNP) a înregistrat anul trecut o pierdere de 690 de milioane de lei, comparativ cu profit de 2,1 miliarde de lei în anul 2014, primul rezultat negativ de la privatizarea din 2004, iar conducerea şi-a anunţat intenţia de a nu propune distribuirea de dividende.

Vânzările în lipsă, cunoscute şi ca "vânzări scurte" sau "short-selling", sunt utilizate de investitorii care mizează pe scăderea preţului unei acţiuni. Principiul acestor operaţiuni este similar tranzacţiilor obişnuite, de a cumpăra ieftin şi de a vinde scump, urmând ca diferenţa dintre preţul de vânzare şi preţul de cumpărare să se materializeze în profit. Diferenţa faţă de tranzacţiile care se pot realiza acum la BVB este exact posibilitatea de a inversa cele două operaţiuni. Astfel, pentru început, se efectuează vânzarea, la un preţ mai mare, şi ulterior cumpărarea, la un preţ mai mic, în cazul în care aşteptările investitorului se confirmă şi preţul acţiunii scade. În caz contrar, investitorul poate decide să menţină poziţia sau să o închidă marcând pierdere.

Întrebarea firească este cum poţi vinde ceva ce nu ai. În acest caz intervine împrumutul de acţiuni. Mai exact, dacă un investitor vrea să vândă acţiuni pe care nu le are, atunci brokerul îi va oferi suportul necesar pentru realizarea împrumutului din contul său sau de la un alt investitor. Pentru acest serviciu se va percepe un cost, agreat de comun acord, şi o garanţie. Durata şi termenii specifici înţelegerii vor fi stabiliţi la momentul împrumutului. Investitorul va fi obligat să returneze acţiunile la scadenţă, la un anumit moment în viitor.

Pe parcursul contractului de împrumut, investitorul poate realiza oricâte tranzacţii de cumpărare şi vânzare consideră necesare, pentru a beneficia de scăderile de preţ.

Întrebare:

Credeţi că ar fi fost posibil să câştigaţi dacă luaţi poziţii în companiile care au înregistrat scăderi în 2015?

Răspuns:

Aţi fi putut. În condiţiile în care pe piaţa românească ar fi fost operaţionale împrumuturile de acţiuni şi vânzările în lipsă.

Euforia şi pesimismul profund - ambele sunt dăunătoare pieţei. Vânzările în lipsă stabilizează piaţa şi cresc siguranţa pentru investitori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb