ANUL VIITOR Investitorii din piaţa de capital nu vor fi impozitaţi

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 septembrie 2008

Investitorii din piaţa de capital nu vor fi impozitaţi

Autorităţile se luptă pentru a salva piaţa spot

Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor, mereu prezent în ultimii ani la evenimentele pieţei de capital, a contribuit la adoptarea măsurilor de redresare a Bursei, afectată puternic de criza financiară internaţională.

Ministerul Economiei şi Finanţelor va suspenda impozitul pentru câştigurile obţinute pe piaţa de capital pe tot parcursul anului 2009, iar pierderile de pe un an vor fi raportate în perioada fiscală următoare.

"După ce am evaluat impactul asupra bugetului, am luat decizia de a modifica, probabil de săptămâna viitoare, când vom suspenda, pentru 2009, plata impozitului pe câştigurile investitorilor, pentru a spori sentimentul de încredere în piaţa de valori", a spus domnul Vosganian.

În prezent, impozitul pentru câştigurile din investiţii de pe piaţa de capital este de 16%, pe termen scurt (sub 1 an), şi 1% pentru cele pe termen lung (peste 1 an).

CNVM va renunţa la circa o treime din venituri

Pe de altă parte, arbitrul pieţei de capital va renunţa, pentru o perioadă de timp determinată, la mai bine de o treime din veniturile Comisiei.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a decis suspendarea cotei aplicate la valoarea tranzacţiilor cu acţiuni, obligaţiuni şi drepturi de preferinţă derulate pe pieţele reglementate şi în cadrul sistemelor alternative de tranzacţionare, mai exact pe piaţa "spot", pentru perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2008. De asemenea, pentru a încuraja listarea unor noi companii la Bursa de Valori Bucureşti, va renunţa, pentru şase luni (1 octombrie 2008 - 31 martie 2009), la veniturile obţinute din cota pentru un IPO (Initial Public Offer- Ofertă Publică Iniţială), a anunţat, ieri, Gabriela Anghelache, preşedintele CNVM.

După conferinţa de presă, doamna Anghelache a declarat pentru ziarul BURSA: "Va trebui să reducem şi cheltuielile, altă soluţie nu este.

Acum, dacă renunţăm la aceste venituri, sigur că am putea să consumăm economiile, lucru care nu este de dorit pentru nimeni. Nu am luat încă nicio decizie, dar eu am propus, ca măsură complementară de natură internă, să se facă o estimare a posibilităţilor de reducere a cheltuielilor, pentru că cel puţin o parte din această pierdere trebuie să o recuperăm prin reducerea cheltuielilor şi nu prin consumarea economiilor".

Doamna Anghelache a mai adăugat că vor fi evaluate periodic efectele acestor măsuri şi, în funcţie de rezultate, se pot face corecţii sau dispune alte măsuri.

CNVM a mai făcut apel către Casa Română de Compensaţie (CRC), Casa de Compensaţie Bucureşti (CCB) şi Depozitarul Central solicitându-le să ia măsuri pentru a asigura un management performant al lichidităţii.

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital salută faptul că MEF este deschis la modificarea impozitelor

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) îşi exprimă profundul regret că factorii de decizie nu consultă, în primul rând, investitorii, cei fără de care piaţa de capital nu ar exista.

Totuşi, AIPC salută faptul că Ministerul Economiei şi Finanţelor este deschis la modificarea impozitelor pe piaţa de capital.

Pe lângă măsurile propuse de MEF, investitorii solicită amânarea cu cel puţin trei luni a plăţi impozitului aferent anului 2007.

Dumitru Beze, vicepreşedintele AIPC, ne-a declarat: "Piaţa de capital autohtonă are cel puţin trei mari probleme. În primul rând, nu se ştie dacă piaţa Rasdaq este reglementată sau nu, în al doilea rând, încrederea investitorilor străini este redusă şi din cauza blocajului de pe SIF-uri. Pentru a soluţiona această problemă, SIF-urile trebuie să întocmească raportări consolidate conform standardelor internaţionale şi trebuie rezolvată cât mai curând problema respectării legii în cazul acţiunii concertate, precum şi ridicarea pragului la SIF-uri. În al treilea rând, AIPC este nemulţumită de faptul că investitorii mici sunt trataţi neadecvat de către majoritari."

AIPC se alătură propunerilor brokerilor pentru implementarea conturilor globale pe piata de capital din ţara noastră.

Circa 3% din acţiunile "Transgaz" vor intra pe bursă

Statul a acordat, ieri, circa 3% din acţiunile "Transgaz" unui număr de 440 de persoane ce au fost desproprietărite abuziv în timpul regimului comunist. La sfârşitul conferinţei de presă de ieri, domnul Vosganian a acordat unui număr de 16 persoane adeverinţele ce atestă calitatea de acţionar la "Transgaz".

Cei 440 de noi acţionari vor primi 288.728 de acţiuni "Transgaz", circa 3% din capitalul social, procent ce se va adăuga la pachetul de 10% listat de minister la începutul anului.

Stere Farmache, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, a declarat că "prin înmânarea acţiunilor Transgaz se va mai injecta substanţă în Bursa de Valori."

Pachetele de acţiuni cu care vor fi despăgubite cele 440 de persoane au o valoare cuprinsă între 8.000 şi 490.000 de lei, iar în medie aceasta este de peste 100.000 lei.

"Nuclearelectrica" şi "Termoelectrica" ar putea veni la bursă

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, speră ca în prima jumătate a anului 2009 "Nuclearelectrica" va lista un pachet de acţiuni la BVB şi va deveni o companie importantă pe bursă.

De asemenea, "Termoelectrica" ar putea ajunge pe bursă şi ar putea deveni unul dintre motoarele investiţionale ale sistemului economic românesc, a spus Varujan Vosganian, adăugând că sistemul energetic este un sprijinitor al bursei.

România ar putea avea în 2009 o creştere economică de 6,5%

Tot în cadrul conferinţei de miercuri, Domnul Varujan Vosganian a făcut anumite precizări referitoare la creşterea economică a ţării noastre şi la estimările pentru anul viitor. "În prezent, economia României înregistrează cei mai buni parametri din istoria sa modernă. Dacă în 2009 vom înregistra o creştere economică de 6,5%, nu înseamnă o prăbuşire, sau "hard landing", cum se vehiculează, ci tot un avans al economiei. Nimeni nu creşte cu 9% tot timpul", a declarat Vosganian.

Domnia sa a mai adăugat:"România este o ţară complicată, credeţi-mă".

Principalii indici bursieri de la Bursa de Valori Bucureşti au înregistrat, anul acesta, deprecieri de peste 50%. Brokerii au pus scăderile pe seama contextului internaţional nefavorabil, dar şi pe seama lichidităţii reduse. Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a ajuns la 4.630,84 puncte la sfârşitul şedinţei bursiere de ieri, cu 51,59% mai mic faţă de valoarea din 3 ianuarie 2008 (9.567,16 puncte) şi cu 57,17% mai scăzut decât maximul istoric de 10.813,59 puncte.

BET-FI, indicele care exprimă evoluţia celor cinci Societăţi de Investiţii Financiare, a scăzut cel mai mult, cu 63,54% faţă de valoarea de la începutul anului şi cu 70,63% faţă de maximul de 95.111,01 puncte.

Sebastian Vlădescu: Problemele pieţei nu sunt legate de nivelul de impozitare, ci de transparenţa ei

Sebastian Vlădescu, fost ministru de Finanţe şi partizanul înfocat al impozitării veniturilor de pe piaţa de capital, ne-a declarat: "Evident, bugetul de stat va avea de suferit. Măsura luată de Ministerul Finanţelor este, în mod cert, o măsură care nu are nici un fel de eficienţă şi este inutilă pentru economia românească. Cota unică este un stimulent suficient. Problemele pieţei noastre de capital nu sunt legate de nivelul de impozitare, ci de transparenţa pieţei. Aşa cum am mai spus, măsura propusă de ministrul Finanţelor este o măsură de susţinere artificială. Trebuie să înţelegem că, pentru a se dezvolta, Bursa trebuie să îndeplinească rolul său de finanţare a companiilor, şi nu cel pe care îl îndeplineşte în prezent, cel speculativ.

Eliminarea impozitării pe piaţa de capital cred că nu se mai întâlneşte în nicio ţară europeană, iar Uniunea Europeană nu poate interveni, întrucât nu avem aquis comunitar pe taxare".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. 1. Piata sport?... Sau poate e si n-am aflat noi...

    2. typo'ul din titlu

    3. Masuri electorale... Sigur sunt investitori care au castigat mult in zilele de crestere (vezi cazul AZO sau AMO care au avut zile intregi de +15%) si nu numai. Cat despre cheltuielile CNVM, ha ha ha! Se reduc salariile?:)) (cunoscatorii stiu...) 

    1. Piata sport?... Sau poate e si n-am aflat noi...

    2. typo'ul din titlu

    3. Masuri electorale... Sigur sunt investitori care au castigat mult in zilele de crestere (vezi cazul AZO sau AMO care au avut zile intregi de +15%) si nu numai. Cat despre cheltuielile CNVM, ha ha ha! Se reduc salariile?:)) (cunoscatorii stiu...) 

    Din nou domnul Vladescu! a invatat oare intre timp ce buton sa apese la calculator ca sa-l porneasca? a primit diploma de la Meryl Linch?e interesat sa promoveze cirnatzi?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb