AOAR cere BNR extinderea perioadei considerată întârziere la plata creditului

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 februarie 2009

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) cere Băncii Naţionale să adopte măsura de extindere de la 90 la 150 zile a termenului considerat ca reprezentând întârziere a achitării de către debitor a unei rate aferente unui credit pentru a oferi posibilitatea băncilor să procedeze la reeşalonarea plăţilor pentru clienţii afectaţi în mod demonstrat de criza financiară, potrivit unui comunicat al asociaţiei.

AOAR susţine punerea în discuţia Consiliului de Administraţie al BNR a unor măsuri realiste care să permită băncilor comerciale să-şi reia rolul de finanţator al economiei reale. Reprezentanţii Asociaţiei mai susţin că solicitarea făcută de Asociaţia Româ­nă a Băncilor privind provizionarea de către bănci, doar a părţii din credit neachitată şi nu la întreaga valoare a creditului angajat de un client.

AOAR propune numirea, cu acordul Guvernului, ARB şi BNR, a unui "mediator de credite", măsură instituită cu succes de către guvernul francez încă din octombrie 2008. Prin această măsură Franţa a reuşit să păstreze aproximativ 30.000 de locuri de muncă, salvând de la faliment circa 1200 firme din cele peste 4000 care s-au adresat "mediatorului de credite", susţin reprezentanţii AOAR.

Totodată, ei apreciază că este momentul ca specialiştii BNR, ai Ministerului Finanţelor şi cei ai băncilor comerciale să convină asupra unor măsuri inovative şi adaptate situaţiei speciale în care se află economia ţării noastre. "Respectarea absurdă a unor teorii economice şi modele ce şi-au dovedit incapacitatea de a oferi soluţii pentru perioade economice confruntate cu mari perturbaţii financiare, nu fac decât să condamne economia României la îngheţare, cu efecte economice ce nu vor putea fi contracarate de decizii scolastice inflexibile", consideră aceştia. AOAR susţine că bancile comerciale şi BNR ar trebui să dovedească faptul că înţeleg că fără o economie care să funcţioneze, toată activitatea lor se reduce la simple teorii frumoase, corecte în fond, dar inutile pentru companii şi populaţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb