Vasile Lupu, prim-vicepreşedinte al Acţiunii Populare (AP), a prezentat, ieri, într-o conferinţă de presă, două cazuri în care partidul de guvernămînt a blocat retrocedarea pădurilor prin abuzuri ale justiţiei. Domnia sa a comentat situaţia primarului independent Ioan Pop din comuna Deseşti, judeţul Maramureş, care a reuşit să obţină dreptul de proprietate a comunei asupra a 1.602 ha de pădure. Vasile Lupu susţine că Procurorul General, Tănase Joiţa, a introdus recurs în anulare la această hotărîre irevocabilă şi definitivă şi a obţinut renaţionalizarea Pădurii Deseştilor. Potrivit prim-vicepreşedintelui AP, Ioan Pop a fost suspendat în mod nejustificat de Prefectul de Maramureş, iar dosarul retrocedării pădurii va ajunge pînă la Curtea de la Strasbourg.
Al doilea caz prezentat de AP vizează retrocedarea a 42.000 ha pădure din judeţul Bistriţa-Năsăud. Domnul Lupu a spus că aceste terenuri au fost restituite locuitorilor a 17 comune din judeţ de Comisia Judeţeană Suceava. Liderul AP a mai declarat: "În urma unei partide de vînătoare a lui Adrian Năstase în aceste păduri, acesta a fost convins că autonomia financiară a primăriilor care exploatează terenurile în cauză va deveni un pericol pentru stabilitatea PSD în zonă. Atunci premierul a inserat într-o hotărîre de guvern un articol care prevede retrocedarea, în cote egale, între grăniceri şi comune, a terenurilor ce provin din fostele păduri grănicereşti. În acest mod, bistriţenii au fost privaţi de jumătate din pădurile ce li se cuvin".
Vasile Lupu a subliniat că, în ciuda deciziilor Curţii de Apel Suceava în favoarea comunelor bistriţene, prefectul judeţului a atribuit jumătate din pădurile grănicereşti primăriilor sucevene.