Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) protestează faţă de decizia de ieri a Curţii Constituţionale a României (CCR), privind legea de modificare şi completare a Ordonanţei de Guvern 26/2000 care reglementează asociaţiile şi fundaţiile, considerând că hotărârea permite dizolvarea arbitrară a ONG-urilor, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei
"O astfel de decizie nu poate fi explicată decât prin structura politizată a Curţii Constituţionale, care, potrivit actualei reglementări din Constituţie, nu are în compunere doar judecători de carieră, ci jurişti numiţi de diferite entităţi politice sau de provenienţă politică. (...) Această decizie surprinzătoare a Curţii Constituţionale permite dizolvarea arbitrară a asociaţiilor şi fundaţiilor care au fost înfiinţate legal, prin hotărâre judecătorească, unele cu mulţi ani în urmă, dar care poartă o denumire care nu mai este pe placul parlamentarilor din prezent", se arată în comunicat.
APADOR-CH este de părere că, în aceste condiţii, activitatea asociaţiilor şi fundaţiilor este afectată negativ, ele nemaiavând siguranţa existenţei. "Se pot trezi dizolvate pentru chestiuni ce ţin de înfiinţare (denumirea), deşi instanţa judecătorească a atestat irevocabil că înfiinţarea lor a respectat toate condiţiile legale, inclusiv cele privind denumirea", potrivit Asociaţiei.
APADOR-CH aminteşte că a susţinut constant nevoia de reformarea Curţii Constituţionale, prin instituirea unei secţii distincte, formate numai din judecători de carieră, care să soluţioneze excepţiile de neconstituţionalitate privind actele normative, întrucât aceste excepţii se referă la chestiuni strict juridice, nu politice. Celelalte probleme de aplicare a Constituţiei, altele decât excepţiile de neconstituţionalitate (pentru că au o natură preponderent politică), pot fi soluţionate de o altă secţie a Curţii Constituţionale, care nu este compusă din judecători de carieră, ci din jurişti numiţi de entităţi politice.
APADOR-CH solicită Guvernului ca, pe calea ordonanţei de urgenţă, "la care a recurs deja în alte situaţii, mai puţin grave decât cea de acum", să abroge articolul II din legea de modificare şi completare a ordonanţei 26/2000 privind asociaţiile şi fundaţiile, articol care, în opinia Asociaţiei, prevede dizolvarea arbitrară a ONG-urilor.