Ape tulburi la Oltchim

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 februarie 2013

Ape tulburi la Oltchim

UPDATE 17:55: SN a Sării a decis continuarea furnizării saramurii necesare desfăşurării activităţii Oltchim

Reprezentanţii Societăţii Naţionale (SN) a Sării si cei ai Oltchim au stabilit continuarea furnizării de către SN a Sării a saramurii necesare desfăşurării activităţii combinatului, se precizează într-un comunicat de presă remis redacţiei.

Cei doi operatori vor demara, în cel mai scurt timp, şi negocierile pentru semnarea unui nou contract de colaborare.

"Conducerea executivă şi Consiliul de Administraţie al Societăţii Naţionale a Sării S.A. înţeleg pe deplin situaţia dificilă cu care se confruntă atât S.C.Oltchim S.A., cât şi salariaţii acesteia, şi vor adopta măsurile legale necesare pentru menţinerea continuităţii activităţii secţiilor ce depind de furnizarea de materie primă de la Societatea Naţională a Sării", se precizează în comunicat.

---

UPDATE 14:20: Rominsolv şi BDO Business Restructuring, administratorii judiciari ai Oltchim, au convocat AGA pe 14 martie pentru desemnarea administratorului special al combinatului vâlcean

---

UPDATE 12:10: Noi proteste la Oltchim

În jur de 200 de angajaţi ai Oltchim continuă seria de proteste şi astăzi, aceştia cerând plata salariilor restante şi capital de lucru pentru repornirea combinatului vâlcean.

Liderii de sindicat ai societăţii au sosit deja în Bucureşti pentru a discuta cu administratorii judiciari ai Oltchim.

---

CET Govora nu mai poate livra energie electrică pentru Oltchim, începând cu 15 februarie

În jur de trei sute de salariaţi ai Oltchim au protestat ieri la sediul combinatului vâlcean şi pe platforma petrochimică Arpechim. Ei au solicitat plata salariilor restante şi o decizie clară în privinţa societăţii.

Liderul sindical Corneliu Cernev ne-a declarat: "Oamenii nu cer numai salariile restante. Ei cer capital de lucru şi protestează că au fost oprite şi secţiile care încă mai produceau ceva, pe fondul lipsei materiilor prime".

Gheorghe Piperea, partener în cadrul Rominsolv, care a fost numit administrator judiciar al Oltchim, în consorţiu cu BDO Business Restructuring, ne-a declarat: "Secţiile res-pective au fost oprite temporar. Noi facem eforturi mari să păstrăm nişte contracte cu furnizorii, care să permită funcţionarea a cel puţin unei părţi din Oltchim. Suntem în discuţii cu mai mulţi furnizori de materie primă care nu vor să mai facă livrări, dar şi cu CET Govora, care a anunţat că nu mai poate livra energie electrică pentru Oltchim începând cu 15 februarie. Oamenii trebuie să aibă răbdare şi un pic de calm. Oltchim este de câteva zile în insolvenţă".

Domnia sa a subliniat că Ministerul Economiei face eforturi pentru a putea acorda ajutorul de stat pentru Oltchim, acţiune ce trebuie notificată la Comisia Europeană: "Aşa cum am mai spus, Oltchim are nevoie urgent de un ajutor de salvare de 20 milioane euro din partea statului. De asemenea, autorităţile pregătesc documentele pentru a putea da garanţii de stat prin Eximbank pentru capital de lucru de 25 de milioane de euro. Astfel, cu cele 45 milioane de euro, poate fi repornită producţia".

Reprezentantul Rominsolv ne-a precizat că există soluţii şi pentru plata salariilor restante: "În cazul unei societăţi intrate în insolvenţă, putem apela la fonduri de stat pentru plata salariilor. Programul acoperă o perioadă de trei luni înaintea intrării în insolvenţă şi o perioadă de trei luni după intrarea în insolvenţă. Vom pune în practică această soluţie, dar necesită timp".

Din octombrie 2012, Ministerul Economiei tot promite că va întocmi documentaţia necesară pentru acordarea ajutorului de stat pentru combinatul vâlcean. Întrebaţi, ieri, des-pre stadiul transmiterii notificării, reprezentanţii Consiliului Concurenţei ne-au spus: "Colaborăm cu Ministerul Economiei la elaborarea documentelor ce vor fi transmise Comisiei Europene".

Surse din combinat susţin însă că mai este cală lungă până la finalizarea documentaţiei. Sursele noastre afirmă că nu degeaba, ieri, muncitorii au cerut autorităţilor să se hotărască dacă ajută sau lichidează Oltchim, fiind preocupaţi că insolvenţa îi privează de salariile compensatorii.

Reprezentanţii Ministerului Economiei ne-au declarat, ieri, că notificarea ajutorului de stat pentru Oltchim a fost transmisă Consiliului Concurenţei încă de săptămâna trecută şi că sunt perfectate ultimele detalii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. stimate domnule avocat Piperea cum puteti sa spuneti ca doar de cateva zile. "Eröffnung des Insolvenzverfahrens über das

    Vermögen der S.C. Oltchim S.A. am 24.01.2013". Exista cineva care poate sa ne dea pana la urma varianta oficiala "Oamenii trebuie să aibă răbdare şi un pic de calm. Oltchim este de câteva zile în insolvenţă" Propun sa facem o intrebare la Oracolul din Delphi. Sau macar folositi ca domnul ministru al agriculturii verbul CRED, asa poate ajungem si noi la concluzia potrivit careia prin CREDINTA ne vom mantui...  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb