Apele trec, bolovanul rămâne. Dragnea

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Politică / 6 septembrie 2018

Apele trec, bolovanul rămâne. Dragnea

Liviu Dragnea, oficial preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele PSD, neoficial... se află în conflict deschis cu Gabriela Firea, primarul Capitalei. Cum ambii sunt membrii marcanţi ai PSD ( partidul care conduce ţara în acest moment) unul preşedinte, celălalt vicepreşedinte, disputa stârneşte interes, dar şi îngrijorare, aşa cum ar spune preşedintele Klaus Iohannis. Chiar dacă acuzele sunt grave, iar chestiunea foarte serioasă, lumea nu se sfieşte să parieze, inclusiv din amuzament, pe victoria unuia sau celălalt. Cum Gabriela Firea este mult mai "ofensivă" în declaraţii, există numeroşi oameni care ar miza pe o victorie a acesteia, mai ales că Liviu Dragnea este foarte reţinut în afirmaţii. Ar face lucrul acesta mai ales aceia care nu ştiu nimic despre ce s-a întâmplat în interiorul PSD în ultimii trei ani.

De la alegerea sa în fruntea PSD, din octombrie 2015, cu 97% dintre voturi, ca lider absolut (deşi conducea partidul încă de la demisia lui Victor Ponta, din vara aceluiaşi an) Liviu Dragnea s-a dovedit un maestru al rezolvării conflictelor cu colegii din PSD, care au ameninţat unitatea de monolit a partidului. De fiecare dată a învins, încercând să limiteze scandalul, depăşind lejer toate acuzele care i-au fost aduse. Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Niculae Bădălău, Codrin Ştefănescu, Adrian Ţuţuianu, Ecaterina Andronescu, Cătălin Ivan... nu au reuşit să-i zdruncine autoritatea lui Dragnea în partid, chiar dacă o parte dintre ei l-au acuzat de tot felul de lucruri, mai mult sau mai puţin grave.

Rând pe rând, au ajuns în afara partidului sau pe liniile moarte din interiorul acestuia, numele lor fiind tot mai puţin vizibile. Activul de partid a înţeles cum stau lucrurile şi se poate vedea că în spatele disidenţilor sunt tot mai puţini susţinători.

Trei premieri şi un preşedinte al Camerei Deputaţilor

Victor Ponta, bun prieten al lui Liviu Dragnea la un moment dat, pe vremea când candida pentru preşedinţia ţării, a fost primul membru important al PSD care a înţeles cum stă treaba cu opoziţia în interiorul partidului. În cazul său, trebuie spus că după pierderea alegerilor prezidenţiale multă lume se aştepta să facă un pas în spate şi să-şi asume înfrângerea. Pasul a fost făcut ceva mai târziu, fiind ajutat în acest sens. În iulie 2015, Victor Ponta a renunţat la şefia PSD "până când îşi rezolvă situaţia juridică". Gestul a fost făcut fără consultarea partidului, printr-o scrisoare deschisă publicată pe Facebook. DNA îl acuza pe premier de fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani şi conflict de interese. Interimatul în fruntea partidului a fost asigurat de către Rovana Plumb, ulterior, în octombrie, preşedintele PSD ajungând Liviu Dragnea. O lună mai târziu, Victor Ponta anunţa că îşi depune mandatul de prim-ministru şi că speră că demisia guvernului său satisface cerinţele oamenilor care au fost în stradă, revoltaţi după tragedia din clubul Colectiv, în care au murit mai mulţi oameni. La vremea respectivă, în presă a apărut informaţia că Liviu Dragnea i-ar fi transmis lui Victor Ponta că este cazul să demisioneze în urma protestelor din Bucureşti şi a scandalului provocat de liderul UNPR, Gabriel Oprea (moartea poliţistului Gigină), PSD dorind să rupă alianţa cu acest partid. Ulterior Dragnea i-a transmis lui Ponta că se va ocupa în partid doar de... Facebook, iar după foarte multe schimburi de replici, tur-retur, fostul premier a ajuns în afara PSD şi şi-a înfiinţat propriul partid, alături de Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii.

În aprilie 2016, Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor a încercat să-l determine pe Liviu Drag­nea să facă un pas în spate şi să demisioneze, vorbind insistent de problemele penale ale acestuia. La scurt timp Valeriu Zgonea a fost exclus din PSD după o decizie luată cu unanimitate de voturi în Comitetul Executiv Naţional al partidului. De altfel, el nu a mai primit nici dreptul de a contesta această decizie. După excludere, firesc, Zgonea a pierdut şi şefia Camerei Deputaţilor. Liviu Dragnea spunea înainte de respectivul vot că nu mai vrea să facă echipă la conducerea partidului cu Zgonea: "Azi partidul trebuie să-şi reafirme unitatea. Azi CExN-ul trebuie să hotărască dacă îmi acordă în continuare sprijin politic sau nu pentru această funcţie. În ceea ce priveşte decizia privind soarta lui Zgonea, colegii mei vor decide". Printre puţinii care s-au exprimat public împotriva excluderii a fost Ion Iliescu, care a scris pe blog că nu este "adeptul excluderilor şi al altor măsuri de forţă. Ele ne-au făcut mult rău. Dacă apelăm şi acum la aşa ceva, nu vom rezolva nimic".

Instalat premier, Sorin Grindeanu a rezistat în funcţie doar o jumătate de an. Ruptura dintre Dragnea şi Grindeanu a pornit de la OUG 13. În iunie 2017 a avut loc o premieră, un partid şi-a dat jos propriul guvern prin moţiune de cenzură, care a trecut cu 241 de voturi pentru şi 10 împotrivă. Înaintea moţiunii, premierul Sorin Grindeanu nu doar că a refuzat să-şi dea demisia, după ce PSD i-a retras sprijinul politic, dar chiar a încercat cu sprijinul lui Victor Ponta să-şi refacă echipa şi să guverneze în continuare. Liderul PSD a susţinut la vremea respectivă că Sorin Grindeanu nu mai trebuie să rămână în fruntea guvernului, fiindcă nu reuşeşte să aibă o bună comunicare cu miniştrii săi şi fiind­că nu şi-ar fi făcut treaba. Dragnea sus­ţinea că "în spatele acţiunilor premierului se află alte forţe" pe care nu le numeşte dar care ar avea o "coordonare profesionistă", făcând referire la servicii secrete. În noiembrie 2017, Sorin Grindeanu a fost reevaluat de Dragnea, iar plenul reunit al Parlamentului a aprobat cu 270 de voturi "pentru" şi 117 "împotrivă", numirea acestuia în func­ţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Succesorul lui Grindeanu, Mihai Tudose, a rezistat la Palatul Victoria tot şase luni. Conducerea PSD a decis, prin vot, în şedinţa din 15 ianuarie 2018, retragerea sprijinului politic pentru premierul Mihai Tudose. Drept urmare, Mihai Tudose a demisionat şi a spus că nu a dorit să rupă partidul şi a anunţat că pleacă cu zâmbetul pe buze. Liviu Dragnea a spus, referitor la cei doi premieri demişi, că: "Se pare că eu am mână foarte proastă". Atât. Mihai Tudose a căzut în dizgraţie după ce a acuzat-o pe Carmen Dan de minciună: "I-am spus ministrului de Interne că accept demisia dacă şi-o dă. Dacă e lăsată, şi-o va da". Mihai Tudose a susţinut că nu poate munci cu un ministru care a minţit în legătură cu situaţia privind înlocuitorul şefului Poliţiei Româ­ne, înlocuire survenită după apariţia scandalului legat de "poliţistul pedofil". Printre susţinătorii lui Mihai Tudose s-a aflat şi Gabriela Firea.

Vocile incomode

Niculae Bădălău, preşedinte executiv al PSD la începutul anului, şi secretarul general adjunct, Codrin Ştefănescu, au fost şi ei de partea lui Mihai Tudose. În martie 2018, Bădălau şi-a pierdut postul, Viorica Dăncilă a fost aleasă preşedinte executiv al PSD, obţinând 2880 voturi, în timp ce contracandidaţii săi, Ecaterina Andronescu şi Nicolae Bănicioiu, au primit 541 voturi, respectiv 292 voturi. Bădălau nici nu a mai candidat. De asemenea, Codrin Ştefănescu a rămas fără funcţie în partid, ca urmare a deciziei CEX al PSD, care a desfinţat postul de secretar general adjunct. Încercând să devină secretar general, Ştefănescu nu a avut nicio şansă. La vot, Marian Neacşu a fost reales secretar general cu 3063 voturi, iar Codrin Ştefănescu a obţinut 668 voturi.

Sprijinul pentru Mihai Tudose şi atitudinea anti-Dragnea, l-a lăsat şi pe primarul Iaşiului, Mihai Chirică, fără carnet de partid. "PSD -Dragnea este o organizaţie proastă, care nu funcţionează pe principii democratice", a reacţionat Mihai Chirica. În sprijinul acestuia a sărit atunci Victor Ponta: "Eu am fost exclus de Dragnea din partid pentru ca am sprijinit Guvernul PSD condus de Grindeanu. Mihai Chirică a fost exclus de Dragnea din Partid pentru ca a sprijinit Guvernul PSD condus de Tudose! Dragnea, ca orice PD-ist de la şcoala lui Băsescu face curăţenie în Partid pe principiul niciun pesedist nu mai trebuie să rămâ­nă în PSD!!!".

Un alt disident scos în afara partidului este europarlamentarul social-democrat Cătălin Ivan, fost purtător de cuvânt al PSD. Acesta a avut constant o poziţie critică faţă de şeful PSD. Liviu Dragnea declara în urmă cu un an că acesta nu mai este "de mult" membru al formaţiunii, fiind exclus "de ceva vreme" de organizaţia PSD Sector 1.

Adrian Ţuţuianu era la un moment dat una dintre "vocile" din PSD. În septembrie 2017 a izbucnit un scandal legat de banii pentru plata salariilor în MApN, iar Ţuţuianu şi-a pierdut postul de ministru al Apărării. La vremea respectivă, Ţuţuianu a declarat că premierul Mihai Tudose l-a forţat să îşi dea demisia din ordinul lui Liviu Dragnea şi că nu îşi reproşează comunicatul dat de MApN despre lipsa fondurilor pentru salarii. Ulterior, Ţuţuianu a fost şi el reevaluat şi la Congresul PSD din martie anul acesta a fost ales printre vicepreşedinţii partidului.

Nicolae Bănicioiu fost ministru în guvernul lui Victor Ponta şi prieten cu acesta, a încercat să ajungă Preşedinte Executiv al PSD, având poziţii critice la adresa stilului autoritar al lui Liviu Dragnea. Învins în alegerile interne, a demisionat din partid în luna mai a acestui an şi s-a alăturat noului partid al lui Victor Ponta, Pro România. Constantă pe o poziţie anti-Dragnea, foarte vizibilă în ultima lună, fostul ministru Ecaterina Andronescu nu a mai avut de mai mult timp nicio funcţie importantă, acum speculându-se că se va alătura proiectului politic al lui Victor Ponta. De altfel, acesta chiar a declarat recent că Ecaterina Andronescu poate deveni candidatul partidului său în alegerile prezidenţiale. După cum se poate vedea, în toate aceste conflicte, Liviu Dragnea a avut de partea sa ... partidul.

Victorii externe

Liviu Dragnea a reuşit să repurteze câteva "victorii" şi în afara partidului. În ciuda tonului constant critic al preşedintelui Klaus Iohannis, există voci care susţin că acesta este blocat din punct de vedere politic, cu o singură excepţie, Sevil Shhaideh, acesta acceptând toţi premierii propuşi de Liviu Dragnea. Demiterea Laurei Codruţa Kovesi este de asemenea privită ca o reuşită a şefului PSD, care a scăpat astfel de unul dintre cei mai incomozi adversari din afara scenei politice. În acest moment este evaluat şi procurorul general Augustin Lazăr, de către acelaşi Tudorel Toader, ministrul Justiţiei. Culmea, chiar evaluatorul pare să fi intrat în dizgraţie, Liviu Dragnea criticându-l deschis pentru acţiunile din ultima perioadă, mai ales pentru că nu a iniţiat o ordonanţă care ar fi permis conducerii Inspecţiei Judiciare să-şi continue mandatul până la intrarea noii legislaţii în vigoare, ceea ce, în opinia sa, "pune sub semnul întrebării anchete importante". În stilul caracteristic, Toader a anunţat că nu demisionează, dar "meciul" nu s-a jucat.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Acest articol ar putea sa aiba si titlul "Sa nu uitam!" si ar trebui citit de orice opozant al lui Dragnea.

    Acum, intrebarile sunt doua: 

    - este Firea desteapta, si a declansat atacul stiind ca nu are cum sa piarda?

    - alternativ, este Firea doar o proasta, care se crede desteapta, si care crede, in prostia ei, ca il poate face pe Dragnea? 

    1. Radule, nu prea ai inteles cum sta treaba Firea nu a atacat ci a fost atacata prin lovitura indirecta aplicata prefectului de Buc. Cineva trebuie sa scoata din foc castana "ordinului abuziv" de interventie a jandarmilor - Carmen Dan (ceea ce inseamna lovitura la dragnea) sau prefectul (ceea ce inseamna lovitura la Firea). Sforile si tirul sunt indreptate catre prefect desi

      realitatea o indica pe Dan. Este o lupta "de nevoie" si nu "de voie" pentru supravietuirea pe scena politica. Dragnea lupta pentru supravietuirea in fruntea partidului si a tarii (chiar cu riscul real de a le sacrifica pe ambele) iar Firea lupta pentru mentinerea sanselor de materializare a ambitiilor ei politice (sefia statului si/sau a partidului, la un moment dat). Nu este vorba de prostie sau istetime ci de mentinere pe traiectoria politica actuala a celor 2 personalitati triste din politica noastra (cu mentiunea ca indecenta morala in cazul dragnea o depaseste cu mult pe cea a ambitioasei fara limite Firea). 

      Singura solutie in partid (si pentru binele tarii) o constituie migrarea in bloc a parlmentarilor PSD (care mai au o bruma de decenta politica si morala, in frunte cu Androneasca) in afara partidului (formand unul nou sau catre o alta formatiune politica ca de pilda cea a lui Ponta pentru care ar trebui sa aiba afinitati) lasandu-l astfel pe dragnea in curul gol, cu un partid gol (adica doar cu sigla partidului). Daca dragnea nu vrea sa paraseasca partidul, ramane solutia ca partidul sa il paraseasca pe dragnea prin migrarea in bloc a parlamentarilor PSD. Simplu si eficient!

      Vorbesti utopii! Cum sa lase malaiul si sa-si paraseasca carmaciul acum cand sunt la putere si papa halvaua?. 

      Nu toti sunt dispusi sa "tina de malai" cu orice pret. Unii dintre ei au limite peste care nu vor sa treaca. In plus, cu acest carmaci nu vor mai papa puterea si halvaua mult timp.

      Vanat, nu prea cred ca ai inteles tu. Opinia ta de la 1.2 e graitoare in acest sens. PSD e un partid de monolit, in care mai apar din cand in cand gauri, dar care se mentine de 29 ani (FSN/PDSR/PSD) pe scena politica, cam la acelasi procentaje. Oamenii aia sunt uniti de aceleasi reguli si sunt dependenti de a obtine bani din contractele baronilor. Cum vezi tu o plecare? Asta ca sa nu mai intreb: ce oameni de buna-credinta sunt in PSD?

      Apoi: ataci atunci cand ai o sansa sa invingi. Asa, daca Firea zice ca este o victima, etc, sperand sa se salveze daca il doboare pe Daddy, esti naiv. Pe Dragnea doar condamnarea in al doilea dosar il doboara. 

      1. Sunt oameni de buna credinta in PSD si cu bun simt (tot mai putini pentru ca dragnea epureaza partidul ca sa-l faca dupa "chipul si asemanarea" sa).

      2. Oamenii astia vor pleca pe masura ce li se umple paharul, ceea ce este ineficient. Ca sa aiba succes in privinta unei eventuale schimbari majore in partid ar trebui sa actioneze la unison. 

      3. dragnea si gasca lui au mers mult prea departe cu mizeriile asa incat corabia asta a PSD-ului se cam scufunda (poate ca multi nu realizeaza inca aceasta situatie, asa cum nici PD-istii nu au crezut s-a terminat cu ei pana cand alegerile au confirmat-o, dar PSDul este in picaj continuu) 

      4. Ca urmare singurele variante posibile pentru cei care nu sunt atat de legati financiar/material de aceasta corabie ci mai degraba emotional sau doctrinar (cum este Androneasca ca sa pomenesc unul dintre personajele emblematice ale partidului) sunt: 

      - scufundarea odata cu corabia ticalosilorl sub oprobiul public 

      sau 

      - parasirea corabiei (care deja pute prea rau a hoit de Teleorman) si construirea uneia noi, sub acelasi spirit doctrinar, dar autentic si nu pentru a masca hotia.

      Lucrurile sunt suficient de clare (cel putin pentru mine). PSD-ul va avea soarta PD-ului (doar ca agonia va fi mai lunga si nu va disparea atat de repede precum PD-ul). Pentru echilibrul politic (si implicit pentru binele nostru) este nevoie de un partid social autentic care se poate construi pe mica componenta sanatoasa a actualului PSD, dar nu in sanul PSD-ului (care se usuca otravit de dragnea si compania) ci in afara lui. Important este sa se atinga masa critica necesara constituirii unui nou partid social (si consider ca acest lucru este posibil acum). 

    daca vorbim pe intelesul celor care inteleg cum stau lucrurile si cei care stiu aceste lucruri EL mustaciosul Este cel care a batut palma cu AMERICANII asa ca no coment FIRUTA ca mustaciosul am impresia ca TI-a facut toate mofturile dar esti cam TOAPA ca primar siii nu prea te pricepi.O sa ajungi la groapa de gunoi a politicii romanesti ca si pampalaulu de PONTA.

    A spune ca intre Firea si Dragnea nu mai e loc de reconciliere ar fi un fel de a bate campii. Intre ei este imposibila chiar si banala ignorare reciproca. Fiecare stie ca ori ucide, ori va fi ucis/a. Asistam pentru prima data la un asemenea regal. Avantajul lui Firea este ca nu are probleme penale, insa ea are marele dezavantaj ca puscariabilii din PSD sunt si vor sta in spatele lui Dragnea. Iar puscariabilii fac majoritatea in PSD. De altfel, dupa un prim atac viloent pe tema proiectului de amnistie si gratiere, Firea a inceput sa o dea la intors, zicand ca nu se opune amnistiei, ci doar cere sa se procedeze legal. Numai ca orice puscariabil din PSD este surd la asemenea basme. Toti stiu ca nu mai exista cale legala de a scapa: ori scapa toti ilegal, ori vor infunda puscaria. Incurca-i drace!

    pai mai FIRUTO nu cred ca mai poti sa te salvezi nici tu ca esti in CLOACA si nu mai vorbesc de mafia din Voluntari cu nas BECALI ,COMENTEAZA SI matale ,te zbati matale DAR esti la fel de toapa ca si Carmen Dan si ca madm Speranta .Sunteti cumva pe invers ,oricum FETE de spart BORCANE aveti toate

    Stie Firea ca Dragnea va fi condamnat si a furat startul pentru conducerea partidului. In atletism , cine fura startul este descalificat.Vom trai si vom vedea.

    Lătrătorul C. Ștefănescu cum doarme el pe pres!

    Nefericită alăturare în poză Ștefănescu-Andronescu. 

    Pont a mai zice el una alta cu juma' de gura ca ii mai trebuie scaunul? 

    Iliescu îl acuză pe Dragnea când și el a condus cu o mână de fier? A se vedea cazul "prostănacului".

    Per total BRAVO DRAGNEA ! 

    1. A politic ? Poate A - phone :)) Daia unii au telefon smart pt ca ei nu e :)) Pupa-l pe daddy ! Stii tu unde :)))

      Ai rămas la Nokia C13?

      Am din ala cu fise :) Ca sa-mi pice fisa :) Recomand pt daddy :)))

      E mai greu de ascultat :))) 

    Pana la noi ordine, retragerea in cazarma.

    1. Postacii SRI au rămas fără salarii, s-a tăiat bugetul.

    Mai corect ,, Apele-l trec , bolovanul ramane ,, :)))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb