• (Interviu cu Ioan Cuzman, Preşedintele - Director General SIF Banat-Crişana)
Reporter: Sunt cinci SIF-uri, cinci AGA, toate contestate la capăt...
Ioan Cuzman: Nu din acelaşi motiv, dar am putea spune că există un element comun: în toate cele cinci cazuri este contestată suspendarea drepturilor de vot încearcându-se, în acest context, anularea hotărârilor luate în AGA.
Reporter: Dacă există un element comun în toate contestaţiile acestea, am putea spune că reprezintă un fel de etapă în evoluţia SIF-urilor?
Ioan Cuzman: Este prematur să declarăm că "ar fi o etapă în evoluţia SIF-urilor" pentru că nu am citit dosarele celorlalţi, dar este cert că şi în cazul SIF1 au apărut, să spunem, două grupări mai importante: pe de o parte este grupul Chelu, care deţine acţiuni la toate SIF-urile şi a intentat acţiuni în justiţie la toate SIF-urile, şi am mai putea adăuga grupul celor care s-au legat direct sau indirect de "Banca Transilvania".
Reporter: În concertare?
Ioan Cuzman: Ei au spus următorul lucru: "Noi nu acţionăm concertat, dar avem 7,5%". Ei au mai multe societăţi prin care acţionează: BT Consulting, BT Building, BT Security şi altele, plecând de la ideea că fiecare filială este un centru de profit şi nu ascultă de nimeni, cu atât mai puţin de societatea mamă - ceea ce nu este adevărat. Legea spune foarte clar care este rezolvarea acestei situaţii.
Reporter: Şi cine demonstrează asta?
Ioan Cuzman: Eu pot să demonstrez acest lucru plecând de la ce precizează legea 297 a pieţei de capital. Această lege nu este o invenţie românească, aşa cum se vehiculează, ci a fost elaborată cu consultanţă de la Uniunea Europeană. Această problematică a organismelor de plasament colectiv este reală, ele nu sunt entităţi obişnuite.
SIF-ul este un emitent care acţionează pe piaţa financiară şi nu acţionează ca un producător de bunuri de consum individual sau productiv. Are o altă raţiune de a fi. La organismele de plasament colectiv, legea poate să intervină şi să stabilească anumite reguli.
Mai mult decât atât, legea noastră ne obligă la un obiect de activitate foarte limitat, administrarea de portofolii. Prin urmare, aici nu se pune problema că noi am vrea să facem neapărat o afacere într-o anumită direcţie.
Reporter: Credeţi că SIF-urile, încă de la naştere, se conduc după o doctrină politică?
Ioan Cuzman: Mi-e greu să fac o separare clară între ceea ce înseamnă viziune economică şi viziune politică. Până la urmă, totul se măsoară în bani, în rentabilitate, în profitabilitate, aici este problema şi având în vedere că, de exemplu, în statele dezvoltate sistemul de susţinere sau de finanţare a economiilor nu merge numai prin bănci.
Aceste organisme de plasament colectiv pot să aibă un rol extrem de important în economie. Cred că măcar într-o anumită măsură SIF-urile au făcut acest lucru şi aş putea să dau chiar şi exemple: implicarea lui SIF "Transilvania", ca să nu vorbesc despre noi, la Şantierul Naval Orşova; prin urmare există implicare într-o susţinere economică.
Reporter: Şi implicarea în hotelul de la Petroşani...
Ioan Cuzman: Hotelul din Petroşani este atât de mult discutat şi atât de mult hulit. Au apărut acum tot felul de guri rele care au început să ne întrebe ce ne-a apucat să construim hotel în Petroşani. Ei nu ştiu şi nu vreau să spun altceva despre ei, dar acolo se pune în funcţiune o mare telegondolă care pleacă exact de pe axa hotelului ca să ducă turiştii în Parâng. Deci există un potenţial turistic impresionant.
Întâmplarea a făcut că noi am primit un hotel prăpădit, cu coridoare de 70 cm, şi ce era să facem, fie să lărgim coridoarele, fie să-l dărâmăm şi să facem unul modern. În plus, SIF Banat Crişana are un hotel în Baia Mare, are un hotel în Timişoara, are un hotel în Hunedoara, are un hotel în Zalău, construieşte un hotel în Oradea de 4-5 stele şi altul la Petroşani.
Ne gândim să le unim pe toate şi să le listăm la Bursă. Obiectivul nostru este de a investi în piaţa de capital şi de a găsi conduceri competitive. Nu putem fi simpli spectatori la construcţia capitalismului în România.
Reporter: Suntem actori mai degrabă...
Ioan Cuzman: Sau suntem implicaţi în această chestiune. Unde are potenţial ţara noastră...
Cu hotelul va fi un mare succes, dacă zona Parângului va fi dezvoltată. Eu îmi fac concediile de ani de zile în Austria. Noi nu înţelegem din nefericire acest potenţial fantastic. Nu învăţăm de la alţii. Pe mine mă critică cu hotelul de la Petroşani, care vrem să fie un hotel cochet. M-au criticat că nu ştiu să gestionez costurile.
Reporter: Când v-au criticat că nu ţineţi costurile în frâu?
Ioan Cuzman: La AGA. Costurile pe angajat la noi sunt cele mai mici din cele cinci SIF-uri. De doi ani la rând suntem pe primul loc la profit, dar trebuiau să se lege de ceva, că nu se poate să nu critici conducerea.
Paradoxal, tot cei care mă critică că nu aş fi atent la costuri au târât societatea în 33 de procese.
Reporter: Multe procese pentru un singur SIF... La ce se referă ele?
Ioan Cuzman: Cazuistica are două probleme: prima - acţiunea concertată a unor acţionari. Eu am atras atenţia celor de la Banca Transilvania înainte de AGA, să fie atenţi să-şi clarifice această problemă, chiar le-am spus să meargă la CNVM să lămurească această problemă. Ei au spus: "Las-o aşa, că o scoatem noi la capăt". În momentul când grupul Transilvania are 7,5%, iar legislaţia care e valabilă în România spune maxim 1%, eşti în afara legii. Şi domnul Chelu are destulă experienţă pe această temă, pentru că a început conflictul cu SIF Oltenia.
Reporter: Şi l-a dus la Curtea Constituţională...
Ioan Cuzman: Poate să-l ducă la Curtea Constituţională (CC), iar Curtea poate să spună ce să se întâmple de astăzi în continuare, dar noi am respectat zi de zi - inclusiv în ziua în care a avut loc AGA - legea în vigoare. Am avut şi avem o legislaţie şi pe asta o discutăm şi aplicăm. Ce va fi în viitor vom vedea şi vom aplica cu aceeaşi încăpăţânare legea care va fi atunci în vigoare. Deocamdată CC a amânat până pe 7 iulie această pronunţare.
Reporter: Am vorbit şi cu domnul Cătălin Chelu despre acestea şi ne-a spus că este posibil ca CC să fi amânat decizia pentru că anumite părţi interesate ar face un fel de lobby.
Ioan Cuzman: Toţi fac lobby foarte puternic în Parlament. Cel puţin nucleele lor...
Reporter: Adică Cătălin Chelu?
Ioan Cuzman: Nu ştiu câtă credibilitate are domnul Cătălin Chelu după tot ce s-a întâmplat la SIF Oltenia.
Problema este în felul următor: eu nu am făcut altceva decât să aplic reglementările în vigoare, lucru care este foarte greu de acceptat pentru ceilalţi, dar asta nu este problema mea, este problema lor. Nu sunt eu vinovat că instrucţiunea nr. 1 a CNVM ne transmite nouă responsabilitatea de a impune respectarea legii şi noi nu am făcut altceva decât să respectăm reglementările.
Contestatarii se fac că nu înţeleg sensul noţiunii de acţiune concertată.
De aici pleacă totul, pentru că în condiţiile astea - conform cerinţelor CNVM şi respectînd prevederile în vigoare - AGA a fost legală. Ei nu cunosc legislaţia, pentru că, dacă o cunoşteau, înţelegeau mecanismul de la SIF1.
Reporter: Pentru că SIF-ul a stabilit concertarea...
Ioan Cuzman: Da. Legea stabileşte prezumţiile de acţiune concertată. Dacă se vrea o nouă reglementare, atunci va fi altceva.
Unii dintre cei care contestă AGA au afaceri şi în alte societăţi care s-ar putea intersecta cu SIF-ul şi, atunci, acţiunile lor ar putea avea un sens logic. De aceea s-au concentrat pe SIF Banat-Crişana, pentru că l-au găsit curat, iar la alte aspecte legale s-au gândit mai puţin.
Reporter: V-au propus ceva?
Ioan Cuzman: Mi-au propus să fiu eu în continuare şef.
Reporter: De ce şi-a dat Horia Ciorcilă demisia din CA? L-aţi forţat?
Ioan Cuzman: Eu chiar l-am propus să facă parte din consiliul de administraţie. Noi am propus 5 oameni din conducerea veche şi doi noi, dintre care unul a fost domnul Ciorcilă.
Reporter: SIF1 are acţiuni la Banca Transilvania.
Ioan Cuzman: Da, avem 5%, dar ce o să fie o să vedem. Noi nu urmărim să cucerim, vrem doar să facem afaceri. Ei au vrut să ne cucerească, este o dovadă limpede.
Reporter: Ce o să faceţi cu lichidităţile aflate la dispoziţia societăţii?
Ioan Cuzman: Avem unde să investim. Avem profit de 74 de milioane de lei faţă de 56 planificate. Nu avem probleme cu lichidităţile, plătim din 1997 dividende, dar acum suntem blocaţi cu aceste acţiuni în justiţie, dacă se constestă deciziile şi se declară nulitatea, nu mai putem să dăm dividende.
Reporter: Practic, pentru contestatari este important să se manifeste acum, indiferent dacă câştigă sau nu...
Ioan Cuzman: Riscul lor cel mai mare este să fie obligaţi să-şi vândă acţiunile. S-ar putea ca CC să corecteze parţial legea "97, care vine şi completează legea 297/2004.
Reporter: Va fi o evoluţie în istoria SIF-urilor?
Ioan Cuzman: Depinde de decizia CC si de viitoarele modificări ale legislatiei în vigoare.
Reporter: Ce pondere în deţinerea economiei naţionale au SIF-urile?
Ioan Cuzman: Nu există un calcul, există doar o apreciere. S-ar putea ca toate SIF-urile să deţină circa 3%.
Reporter: Ce se întâmplă la BCR?
Ioan Cuzman: Când ne-am întâlnit acum două săptămâni, ei întocmiseră un memorandum, în care spuneau că ar fi posibilă o majorare de capital propriu, şi această chestiune se poate face prin două căi: fie să se majoreze capitalul social, fie printr-un un împrumut obligatar care să intre în capitalurile proprii şi să aibe gradul de adecvare necesar. Colaborăm excelent cu acţionarul majoritar de la BCR, cum de altfel colaborăm şi cu conducerile altor bănci.
Reporter: Ce ne puteţi spune despre listarea BCR?
Ioan Cuzman: Aici pot să vă spun că aproape toţi suntem de acord că nu este momentul. De ce? Dacă ar fi să judecăm după regula inversă, acum ar fi momentul. Însă acest lucru poate să dezavantajeze foarte mult.
Când se lansează o societate nouă la Bursă, se poate lista fie prin ofertă publică sau prin listare administrativă.
Reporter: Contractul spune că până în toamnă trebuie listată, sau trebuie modificat contractul până în toamnă?
Ioan Cuzman: Orice contract poate fi modificat cu acordul părţilor.
Reporter: Ei vor să se ducă cu acest punct de vedere la AVAS, din câte am înţeles. Domnul Ursache este cel care decide ultimul.
Ioan Cuzman: Să sperăm că decizia va fi în interesul BCR şi al acţionarilor.