Aplicarea votului cumulativ este ineficientă

INGRID ZAMFIR
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 aprilie 2004

Prin metoda votului cumulativ este facilitat accesul acţionarilor minoritari în consiliile de administraţie ale emitenţilor. Această procedură pare însă dificil de aplicat, întrucît CNVM nu a stabilit condiţiile concrete de realizare.

Regulamentul CNVM adoptat pentru aplicarea votului cumulativ înlătură orice efect practic al aplicării acestei metode, pentru că numărul de poziţii în consiliul de administraţie al emitentului poate fi limitat la trei.

Florian Niţu, avocat asociat coordonator al societăţii "Popovici & Asociaţii", ne-a declarat: "Un simplu calcul matematic indică faptul că aplicarea metodei votului cumulativ poate conduce la rezultatele practice aşteptate numai în condiţiile în care consiliul de administraţie ce urmează să fie ales este constituit dintr-un număr mare de membri (între 6 şi 9) în cazul unei structuri cu acţionar majoritar absolut. Notăm deopotrivă faptul că decizia privind numărul de administratori în cadrul unui emitent reprezintă o modificare statutară şi poate fi legal adoptată, la limită, cu 50% +1 din totalul voturilor.".

Dispoziţiile legale cu privire la votul cumulativ devin în acest fel ineficiente. Un acţionar care deţine doar 10% din capitalul unui emitent nu va găsi în metoda votului cumulativ un mij-loc de protecţie. Chiar dacă, teoretic, un astfel de acţionar reuşeşte să îşi desemneze reprezentantul în conducerea emitentului există, însă, alte impedimente în calea eficienţei metodei. Florian Niţu precizează: "În primul rînd, deşi obligativitatea aplicării metodei la solicitarea acţionarilor semnificativi are valoare de normă imperativă, pentru încălcarea sa nu este instituită o sancţiune expresă."

Putem admite faptul că, dacă este încălcată o normă de protecţie a unor interese preponderent individuale, sancţiunea este nulitatea relativă implicită a hotărîrii AGA care a ales administratorii prin ignorarea propunerii de aplicare a metodei votului cumulativ formulate de către acţionarul semnificativ. Aici, însă, pot apărea discuţii cu privire la efectul nulităţii, dacă acesta se extinde asupra hotărîrii care priveşte alegerea administratorilor în integralitate sau numai în parte. Finalmente, disputa va trebui deferită instanţelor de judecată. În al doilea rînd, nici una din instituţiile pieţei nu poate interveni în această potenţială dispută".

Votul cumulativ poate să fie aplicat totuşi în practică dacă, pornind de la structura unui emitent, pot fi instituite reguli privind numărul minim de membri în cadrul unui consiliu de administraţie. Florian Niţu crede că logica normei ar trebui să reflecte principiul potrivit căruia cu cît acţionariatul emitentului este mai concentrat, cu atît mai mare ar trebui să fie numărul de poziţii în consiliul de administraţie şi în sens invers, cu cît acţionariatul emitentului este mai difuz, cu atît numărul de poziţii în consiliul de administraţie ar putea fi mai redus.

Graţiela Iordache, reprezentant al Asociaţiei Acţionarilor din România crede că metoda votului cumulativ poate fi aplicată eficient doar la un număr relativ mic de emitenţi: "Considerăm acest regulament ca fiind doar un început timid, dar promiţător în domeniul protecţiei drepturilor acţionarilor minoritari. Au fost foarte multe impedimente în obţinerea acestor prevederi legale, iar piedicile continuă şi în prezent. Deşi a trecut aproape o lună de la elaborarea lui, Regulamentul nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial. Acţionarii minoritari nu îşi pot pune în aplicare acest drept". Reprezentanţii CNVM ne-au precizat că Regulamentul a fost transmis către Monitorul Oficial în data de 26 martie.

Asupra eficienţei aplicării metodei votului cumulativ şi-a exprimat îndoiala chiar preşedintele CNVM - Gabriela Anghelache, în urmă cu o lună de zile. Doamna Anghelache spunea la acea dată că nu este convinsă că votul cumulativ pot fi aplicat în România, exprimîndu-şi teama că efectul său ar fi catastrofal: "Nu ştiu care vor fi efectele, în sensul de cît de mult va fi aplicată această măsură".

Regulamentul votului cumulativ a fost adoptat la sfîrşitul lunii martie cu o întîrziere de aproape doi ani de la intrarea în vigoare a legii valorilor mobiliare. Acest act a fost cerut cu insistenţă de acţionarii minoritari care s-au simţit prejudiciaţi în tot acest timp de faptul că nu li s-a dat posibilitatea să îşi numească reprezentanţi la conducerea societăţilor listate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb