APROAPE DE RECORD Preţul gazelor naturale în Europa a trecut de 315 euro/ Megawatt-oră

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 august 2022

Preţul gazelor naturale în Europa a trecut de 315 euro/ Megawatt-oră

Preţurile de referinţă ale gazelor naturale în Europa şi în Asia au urcat aproape de niveluri record, cea mai gravă criză a energiei din ultimele decenii intensificând concurenţa pentru asigurarea livrărilor, transmit DPA şi Bloomberg.

Ieri dimineaţă, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile au urcat cu peste 6%, ajungând la aproape 316 euro pentru un Megawatt-oră (MWh), după ce miercuri au consemnat un avans de 13%. În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un Megawatt-oră (MWh), conform Agerpres.

Cotaţiile futures pentru gazele naturale lichefiate (GNL) din Asia au urcat cu 18%, aproape de un nivel record.

În ultimele săptămâni, piaţa s-a înăsprit şi mai mult, deoarece vremea extrem de călduroasă şi uscată a întrerupt transportul combustibilului pe fluvii şi a limitat producţia de energie hidro şi nucleară. Ca rezultat, cererea pentru gaze este în creştere, într-un moment în care livrările din Rusia sunt în scădere.

În Europa, preţurile gazelor sunt de peste zece ori mai ridicate decât media din această perioadă a anului, destabilizând economiile, subminând euro şi sporind presiunile asupra politicienilor pentru a atenua impactul inflaţiei ridicate. Perturbările din aprovizionare s-au intensificat săptămâna aceasta, sporind concurenţa cu Asia pentru asigurarea livrărilor.

Aprovizionare cu gaze ruseşti rămâne la un nivel redus, iar în septembrie sunt aşteptate fluxuri mai scăzute din Norvegia, din cauza lucrărilor de mentenanţă.

"Pur şi simplu Europa nu are acces la livrări alternative, pentru a compensa declinul aprovizionării cu gaze ruseşti. Gazele naturale lichefiate au ajutat la umplerea depozitelor europene de gaze", spune Samantha Dart, director în cadrul Goldman Sachs Group Inc.

În ultimul an, preţul ridicat a forţat deja închiderea a aproximativ jumătate din topitoriile de zinc şi aluminiu din Europa, dar şi mai multe se pregătesc de închidere.

Scumpirea energiei pune în pericol 120.000 de companii şi 370.000 de angajaţi din Italia până în primul semestru din 2023, a anunţat ieri patronatul din Comerţ Confcommercio, citat de agenţia EFE. Patronatul a estimat că toate cheltuielile cu energia din sectorul terţiar se vor ridica la 33 de miliarde de euro în 2022, triplu faţă de 2021 (11 miliarde) şi mai mult decât dublu faţă de 2019 (14,9 miliarde), iar sectoarele cele mai afectate vor fi: comerţul cu amănuntul, restaurantele, hotelurile şi transporturile, acestea din urmă în special ca urmare a creşterii preţurilor carburanţilor. Confcommercio a menţionat că noul Guvern italian ce va fi format în urma alegerilor din 25 septembrie va trebui să promoveze în rândul celor 27 de state membre UE aprobarea unui prag comunitar pentru preţul gazelor în vederea "reducerii drastice a costului cu energia" al tuturor companiilor, nu doar al celor energointensive. "În caz contrar, riscăm să periclităm recuperarea economică din ultimele luni", după pandemia de coronavirus, a subliniat patronatul, conform Agerpres.

.................................

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna octombrie a urcat cu 0,6% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 101,80 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în octombrie a crescut cu 0,05%, la 94,94 dolari barilul la ora locală 09.45.

Rusia a abordat câteva ţări din Asia ca să le ofere posibile contracte de petrol pe termen lung cu un discount de până la 30%, anunţă Bloomberg, citând un oficial occidental, conform Reuters. Potrivit sursei, discuţiile ar putea reprezenta un indiciu că Rusia încearcă să evite discuţiile din G7 privind crearea unei excepţii pentru iminentele sancţiuni UE impuse împotriva petrolului rusesc.

.................................

Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a urcat cu 0,4%, la 1.768,10 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 09.47, cea spot - cu 0,2%, la 1.754,60 dolari/uncie.

.................................

Preţul grâului cu livrare în luna decembrie a scăzut cu 0,1% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 8,12 dolari/buşel la ora locală 09.48, cotaţia porumbului cu livrare în decembrie a urcat cu 0,8%, la 6,62 dolari/buşel.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. SA TRAIASCA SANCTIUNIL ENERGETICE DESTEPTE

    1. noroc ca nu suntem noi vecini cu rusii, sa vina sa ne ia.cate putin, un judet, doua judete, Moldova, Dobrogea, putin cate putin, etc, atunci n-am mai face scandal ca se aplica sanctiuni rusnacilor

    Probabil iarna asta situatia va fi relativ ok, preturi plafonate, rationalizari, folosirea rezervelor. Lucrurile si faptele au inertia lor. Urmatorii 2-3 ani vor fi definitorii.

    O manipulare crunta, suportata de oamenii simpli. Impunerea embargoului asupra gazelor rusesti este cea mai aberanta si ipocrita sanctiune din istorie! Rusii au excedent urias din cresterea preturilor, asa zisa sufocare a economiei ruse nu functioneaza, vezi raportul FMI, nu materialele de propaganda! Marile companii energetice mondiale fac profituri imense, guvernele incaseaza accize mult mai mari.. Doar noi, cetatenii simpli, trebuie sa platim preturi imense, din acelasi salariu. Si sa inghitim aceste minciuni, aceasta propaganda, ca asta e de fapt, ca sunt sanctiuni impotriva rusilor, cand de fapt sunt impotriva noastra!

    1. O manipulare crunta faci tu...

      Asa cum pietele sunt manipulate si pline de speculatori care vand blana ursului din padure... 

      Adevărul e manipulare?

      Omul ți-a spus simplu și clar: embargoul rusesc impus de SUA și UE a pus pe chituci întreaga economie a țărilor UE. 

      Dacă aș putea vota, aș vota ca guvernul să ELIMINE complet subvențiile la energie/gaz. Când românul de rând va plăti în medie 3-5000 lei/lună iarna pentru gaz și curent poate ar fi în stare să mestece și altceva decât propaganda servită de stăpânii externi. 

    Din martie 2022

    USA a primit 3600 de vapoare plina cu

    MARFA RUSEASCA 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb