Aquila ţinteşte listarea în Piaţa Reglementată a BVB

A.I.
Piaţa de Capital / 22 octombrie 2021

Aquila ţinteşte listarea în Piaţa Reglementată a BVB

Compania vrea să lanseze o ofertă publică iniţială prin care să vândă cel mult 66,7 milioane de acţiuni noi

Vasile Constantin Cătălin, CEO: "Pregătim următoarea etapă de dezvoltare a Aquila, ce presupune achiziţii de companii care deţin portofolii importante de branduri de bunuri de larg consum şi ale unor jucători din domeniul distribuţiei"

Aquila, companie de logistică şi distribuţie a bunurilor de larg consum, ţinteşte lansarea unei oferte publice iniţiale de vânzare a unor acţiuni în cadrul unei majorări de capital, urmtă de listarea companiei în Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), conform unui comunicat primit la Redacţie.

Oferta va consta, în cazul obţinerii aprobărilor necesare, în vânzarea a cel mult 66,66 milioane de acţiuni nou emise, reprezentând 50% din numărul total de acţiuni ale societăţii din acest moment, ceea ce înseamnă că, în cazul unei subscrieri integrale, capitalul Aquila va fi de circa 200 milioane de acţiuni.

Vasile Constantin Cătălin, CEO-ul Aquila a spus: "Am construit în 26 de ani o companie de succes, lider în sectorul distribuţiei în România, cu un EBITDA de 28,6 milioane de euro la o cifră de afaceri de aproape 400 milioane de euro în 2020. Prin oferta publică iniţială la Bursa de Valori Bucureşti de majorare a capitalului social, pregătim următoarea etapă de dezvoltare a Aquila, ce presupune achiziţii ale unor companii care deţin portofolii importante de branduri de bunuri de larg consum şi ale unor jucători din domeniul distribuţiei. În plus, vizăm, prin majorarea de capital, obţinerea de fonduri pentru digitalizarea proceselor noastre, pentru investiţii în dezvoltarea brandurilor proprii şi pentru capitalul de lucru. Toate aceste direcţii de dezvoltare vor contribui la consolidarea poziţiei noastre de lider şi vor genera surse de venit suplimentare, care vor aduce plus valoare companiei şi acţionarilor săi".

Oferta va fi adresată investitorilor de retail şi investitorilor instituţionali din ţara noastră, precum şi altor investitori instituţionali eligibili, in conformitate cu prevederile Prospectului, ce urmează să fie depus la Autoritatea de Supraveghere Financiară de către companie prin Swiss Capital.

Conform comunicatului, Aquila este liderul pieţei de distribuţie a bunurilor de larg consum din ţara noastră după cifra de afaceri de anul trecut, cu segmente complementare de activitate în domeniul logisticii şi al transportului, cu acoperire naţională şi în Republica Moldova (prin filiala Trigor AVD).

Activităţile principale ale Grupului (format din Aquila şi filialele sale Printex - în România - şi Trigor AVD - în Republica Moldova) constau în distribuţia, logistica şi transportul bunurilor de larg consum pe canalele de distribuţie Retail şi HoReCa pentru furnizori globali, precum: Unilever, Mars (Wrigley), Ferrero, Philips, Essity, Coca-Cola, Lavazza, Upfield, IFFCO. Grupul, cu peste 26 de ani de experienţă în industria distribuţiei bunurilor de larg consum din ţara noastră, are o reţea de distribuţie în peste 67.000 puncte de vânzare, cu prezenţă pe canale precum Retail Tradiţional (circa 58.000 puncte de vânzare), Retail Organizat (peste 4.500 puncte de vânzare) şi HoReCa (circa 5.000 puncte de vânzare). Activitatea de distribuţie desfăşurată de Aquila acoperă circa 90% din universul pieţei de Retail Tradiţional şi Retail Organizat din ţara noastră, având capabilităţi de distribuţie a produselor din toate categoriile de temperatură.

Complementar distribuţiei bunurilor de larg consum, Grupul prestează servicii de logistică, prin operaţiuni de depozitare, (re-)ambalare şi transport intern pe diferite segmente de temperatură. Adiţional, Grupul furnizează servicii de transport internaţional de mărfuri.

De asemenea, Grupul Aquila este prezent pe piaţă cu branduri proprii precum Gradena şi Yachtis, LaMasa şi Frisco, se mai arată în comunicat.

Pentru anul trecut, vânzările totale ale Grupului s-au ridicat la circa 1.795 milioane de lei, în creştere cu 6% faţă de cele din 2019, cu un profit net de 60 milioane de lei. La nivelul primului semestru din 2021, Grupul a înregistrat o cifră de afaceri de 901 milioane de lei şi un profit net de 21 milioane de lei.

Cifra de afaceri a Grupului a crescut cu o rată anuală cumulată de creştere (CAGR) de 11,6% din 2018 până în 2020, ca rezultat al eficientizării operaţiunilor şi portofoliului de produse, precum şi prin achiziţia Agrirom, care a consolidat poziţia pe categoria produselor congelate pe toate canalele de distribuţie Retail şi HORECA. Distribuţia bunurilor de larg consum reprezintă principalul segment de activitate al Grupului, cu o pondere de 92,1% din totalul cifrei de afaceri în anul 2020, celelalte segmente de logistică şi transport având ponderi aproximativ egale, conform comunicatului.

În perioada 2018 - 2020, precum şi la 30 iunie 2020 şi 30 iunie 2021, marja brută a Grupului pe segmentul de distribuţie în România a fost în jurul valorii de 20%, atingând 21% în 2020, ca urmare a listării de noi furnizori şi a diversificării portofoliului de produse, precum şi ca urmare a optimizării mixului între canalele Retail Tradiţional şi Retail Organizat, prin redimensionarea ponderilor celor două canale.

EBITDA Grupului a atins nivelul de 139 milioane de lei în 2020, reprezentând o creştere de 41% faţă de 2019. Pe ultimii trei ani, se observă o creştere de 1,9 ori a EBITDA, această creştere fiind determinată de achiziţia Agrirom în 2019 şi de soluţionarea rapidă a blocajelor de pe lanţul de aprovizionare, ca urmare a restricţiilor impuse de pandemia COVID-19, se arată în comunicat.

În următorii cinci ani, Aquila îşi propune să îşi consolideze poziţia pe piaţa de distribuţie, logistică şi transport a bunurilor de larg consum, prin dezvoltare atât organică, precum şi prin achiziţii de companii deţinătoare de branduri naţionale sau companii cu cota de piaţă semnificativă în categorii complementare, atât în România cât şi în ţările vecine.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ...

    1. Acum toti vor sa se listeze ca li se umfla evaluarile date de cine stie ce srl-uri si sa-uri de profil ,apoi vin brokerii onesti si le mai umfla odata la plasamentul celor primiti pe sparanceana si la sfarsit cand intra in ringul bursei le umfla micii investitori ce cumpara dar zau nu stiu deloc pe ce dau banii si iaca roata se invarte fara sa o atinga cineva.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb