UE a renunţat la planul care viza sancţiuni pentru importurile de gaze lichefiate ruseşti

A.B.
Internaţional / 17 aprilie

UE a renunţat la planul care viza sancţiuni pentru importurile de gaze lichefiate ruseşti

Oficialii europeni au renunţat la ideea de a include o interzicere a importurilor de gaze lichefiate ruseşti în următoarele lor pachete de sancţiuni, din cauza rezistenţei anumitor guverne şi a incertitudinii cu privire la găsirea de surse alternative de aprovizionare, au declarat mai mulţi oficiali europeni pentru Reuters, de la care relatăm cele ce urmează.

În schimb, Comisia vrea să pună la punct o nouă strategie pentru a pune capăt dependenţei blocului comunitar de energia rusească până în 2027. Strategia ar urma să fie anunţată la începutul lunii mai însă deocamdată există puţine detalii cu privire la conţinut.

Executivul comunitar este aşteptat ca până în luna iunie să propună cel de-al 17-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, însă oficialii precizează că pregătirea măsurilor avansează cu încetineală. Ultima dată când Comisia a vehiculat ideea de a interzice importurile de gaze lichefiate ruseşti a fost în luna ianuarie a acestui an, când a fost finalizat cel de al 16-lea pachet de sancţiuni.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a spus în repetate rânduri că vrea ca UE să cumpere mai multe gaze din SUA iar oficialii UE văd în asta un posibil instrument de negociere pentru a convinge administraţia americană să renunţe la tarifele sale, conform sursei citate.

Comisarul european pentru Comerţ s-a întâlnit luni cu omologul său american pentru a discuta când vor începe negocierile. Executivul comunitar a precizat că reuniunea face parte dintr-un exerciţiu de identificare a intenţiilor şi a adăugat că Washington-ul nu şi-a clarificat încă solicitările. 'UE îşi face treaba. Acum este necesar pentru SUA să îşi clarifice poziţia. La fel ca în orice negociere, asta trebuie să fie un drum cu două sensuri', a precizat Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Un oficial european a declarat pentru Reuters că Bruxelles-ul nu vrea să rişte să piardă gazele lichefiate ruseşti în urma sancţiunilor şi astfel să renunţe la puterea sa de negociere. De asemenea, Comisia Europeană şi guvernele statelor membre se tem să creeze o nouă dependenţă de SUA, al treilea mare furnizor de gaze al blocului comunitar, după Rusia şi Norvegia.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Oricum,UE a cumparat energie de la rusi in 2024.,

    cu mai multi banuti,decat a ajutat in 2024 Ucraina. 

    UE e in picaj fără petrolul și gazele ieftine din Rusia …

    UE trece in curand si la marirea importului de gaze pe conducta, rezervele sant pe la 30% ceea ce la ora asta e foarte puţin,

    eeee, dar stai ca s ar putea sa le promita Zelenski gaze si atunci ei vor cadea in genunchi imediat 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3756
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3554
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7940
Gram de aur (XAU)Gram de aur467.2986

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb