ARABIA SAUDITĂ: Excedent bugetar pentru 2022, o premieră după criza petrolului

J.P.
Internaţional / 13 decembrie 2021

Excedent bugetar pentru 2022, o premieră după criza petrolului

Arabia Saudită, cea mai mare economie din lumea arabă, şi-a aprobat duminică bugetul pentru 2022 fără a prognoza un deficit, o premieră de la prăbuşirea preţului petrolului în 2014, pe fondul unei reveniri a preţului pe pieţele mondiale, notează AFP, citat de Agerpres.

"Cheltuielile se ridică la 955 de miliarde de riali (225 de miliarde de euro), iar veniturile ajung la 1,045 de miliarde de riali (246 de miliarde de euro), cu un excedent de până la 90 de miliarde de riali (21 de miliarde de euro)", a declarat regele Salman, citat de agenţia oficială SPA.

Acest excedent bugetar este prevăzut în contextul în care cel mai mare exportator mondial de petrol a "depăşit repercusiunile economice şi fazele excepţionale ale pandemiei de COVID-19", potrivit monarhului saudit.

"O atenţie sporită va fi acordată securităţii şi sănătăţii cetăţenilor şi rezidenţilor, dezvoltării umane, continuării creşterii, diversităţii economice şi sustenabilităţii financiare", a adăugat el.

Anunţul Riadului intervine pe fondul creşterii preţului petrolului, în pofida temerilor ridicate de varianta Omicron a coronavirusului. Cursul aurului negru a încheiat vineri în creştere, înregistrând cea mai bună săptămână din august.

Preţul barilului de Brent din Marea Nordului pentru livrare în februarie a crescut la 75,15 dolari. La New York, un baril de West Texas Intermediate (WTI) pentru luna ianuarie a urcat la 71,67 dolari.

Potrivit economiştilor, Arabia Saudită are nevoie de un preţ al ţiţeiului de aproximativ 80 de dolari pe baril pentru a-şi echilibra bugetul.

Dacă previziunile saudite se realizează, va fi pentru prima dată când bogata ţară din Golf va înregistra un excedent bugetar după 2013, când Riadul a înregistrat un excedent de 206 miliarde de riali.

Ministerul de Finanţe saudit a estimat în septembrie că bugetul pentru 2022 va include un deficit de 52 de miliarde de riali, reaminteşte AFP.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. real nu este excedent...

    mai faceti calculele odata! 

    ce se declara acolo se numeste inginerie contabila... in realitate (net pe net) daca se urmaresc banii o sa se vada destul de clar ca nu este excedent... tot un deficit net este ascuns acolo prin inginerie contabila. 

    Acelasi mecanism il folosesc si usa si ro si fr si gr... cand declara “excederet” care in realitate NU este excedent. 

    Rog contabilii” sa scoata la suprafata “deficitul ascuns in cifre. 

    asa cum si in Ro se declara “excedent iar net pe net reiesea din balante deficit. 

    Orice audit financiar poate demonstra ingineria financiara din spate.. doar ca din ce vad toate statele joaca acest joc al ascunderii de “cheltuieli”. 

    eu nu am gasit inca Tara care sa aide Excedent Pur sau Net... in toate calculele si observatiile facute in rapoarte.... toate raman in realitate cu un “deficit net (fie el mai mic sau mai mare atunci cand au tupeu sa declare excedent). 

    se m n co cre ti ne 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb