Arabia Saudită şi-a extins marţi reducerea voluntară a producţiei de ţiţei de 1 milion de barili pe zi până la sfârşitul anului, potrivit Agenţiei de Presă Saudită, deţinută de stat, informează news.ro.
Reducerea va aduce producţia de ţiţei saudită aproape de 9 milioane de barili pe zi în octombrie, noiembrie şi decembrie şi va fi revizuită lunar.
Riadul a aplicat pentru prima dată reducerea de 1 milion de baril pe zi în iulie şi de atunci a extins-o lunar.
Reducerea se adaugă altor scăderi voluntare, de 1,66 milioane de barili pe zi, a producţiei de ţiţei, pe care unii membri ai OPEC le-au instituit până la sfârşitul anului 2024.
Un alt producător major de petrol, Rusia, care conduce contingentul care se alătură naţiunilor OPEC în coaliţia OPEC+, s-a angajat, de asemenea, să reducă voluntar exporturile cu 500.000 de barili pe zi în august şi cu 300.000 de barili pe zi în septembrie.
Viceprim-ministrul rus Alexander Novak a declarat marţi că va prelungi reducerea de 300.000 de barili pe zi a exporturilor până la sfârşitul lunii decembrie 2023 şi, de asemenea, va revizui lunar măsura, potrivit Kremlinului.
Reducerile sunt descrise ca fiind voluntare, deoarece sunt în afara politicii oficiale a OPEC+, care obligă fiecare membru neexceptat la o parte din cotele de producţie.
Secretarul general al OPEC, Haitham al-Ghais, a declarat anterior că recurgerea la reduceri voluntare în afara deciziilor OPEC+ nu sugerează diviziuni în opiniile politice între membrii alianţei.
Contractul futures ICE Brent cu livrare în noiembrie a crescut cu 1,07 dolari pe baril, până la 90,07 dolari pe baril, iar contractele futures WTI au urcat cu 1,40 dolari pe baril, până la 86,95 dolari pe baril.
Arabia Saudită se confruntă cu un act dificil, de a jongla între implementarea reducerii producţiei de petrol şi lovitura adusă economiei sale dependente de ţiţei.
Pierderile suferite de reducerea producţiei - şi, indirect, a volumelor de comercializare - ar putea fi parţial compensate de creşterile preţurilor de vânzare la Riad şi ale preţurilor globale ale petrolului care le susţin.
După ce au rămas sub 75 de dolari pe baril în cea mai mare parte a primei jumătăţi a anului, preţurile futures globale au crescut cu peste 10 dolari pe baril în timpul verii, cel mai recent stimulate de riscurile de securitate din Gabon, membru OPEC, şi de ameninţarea cu perturbări în Golful Mexic, în urma uraganului Idalia.
Agenţia Internaţională pentru Energie, cu sediul la Paris, se aşteaptă la restrângerea ofertei în a doua jumătate a anului 2023, pe măsură ce cererea îşi va reveni în China, cel mai mare importator de ţiţei din lume.
Arabia Saudită depinde de veniturile din petrol pentru a sprijini mai multe aşa-numite giga-proiecte menite să-şi diversifice economia.
Scăderea producţiei de ţiţei şi scăderea preţului petrolului la începutul acestui an au condus la o încetinire a PIB-ului Riadului, care a crescut cu 1,1% anual în al doilea trimestru, în scădere de la 3,8% în trimestrul precedent şi 11,2% în aceeaşi perioadă a anului 2022.
Aramco, controlată de statul saudit, vinde de obicei ţiţei prin contracte anuale care prevăd adesea volume minime care trebuie puse la dispoziţie clienţilor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.09.2023, 20:09)
vorbim de poluare si incalzire globala... ne uitam in alte tari si lovim in altii mai mici... cand pe terenurile alea ard la foc automat barilii vazuti de pe luna si din satelit...
s c c r e t