ARB: Denigrarea băncilor ar putea fi sancţionată penal

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 octombrie 2008

ARB: Denigrarea băncilor ar putea fi sancţionată penal

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) doreşte ca denigrarea unei instituţii de credit să fie introdusă în Codul Penal, să fie tratată ca o sancţiune şi pedepsită ca atare, au declarat, ieri, reprezentanţii Consiliului de Administraţie al ARB. Atât guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cât şi Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, susţin iniţiativa bancherilor, a declarat Radu Graţian Gheţea, pre­şedinte al ARB menţionând că a avut deja întâlniri cu aceştia.

În perioada următoare, ARB va dezbate această problemă şi cu ministerul de interne, potrivit lui Radu Graţian Gheţea.

"Să denigrezi o instituţie de credit este mai grav decât să denigrezi o fabrică de covrigi, pentru că băncile sunt mai sensibile la zvonuri", a spus Radu Graţian Gheţea într-o conferinţă de presă după adunarea generală a ARB. Zvonurile pot duce chiar la o cădere în lanţ a băncilor comerciale, a adăugat Radu Graţian Gheţea, menţionând că la nivelul ARB nu s-a stabilit încă o definiţie exactă a ceea ce înseamnă denigrarea.

"Debitorul unei bănci este urmărit până la stingerea datoriei chiar dacă banca dă faliment", a ţinut să explice Radu Graţian Gheţea, făcând referire la acei datornici care ar putea transmite deponenţilor ştiri că banca ar avea probleme pentru a scăpa de plata datoriilor.

Reprezentanţii ARB au mai precizat că nu exclud ideea ca zvonurile să îşi aibă originea între angajaţii din sistemul bancar şi că au început deja investigaţiii interne în acest sens.

În cadrul adunării generale a ARB au fost prezente 35 din cele 39 de bănci membre, iar la o parte dintre discuţii a participat şi Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR.

Mesajul pe care reprezentantul Băncii Naţionale l-a transmis bancherilor a fost că sistemul bancar este solid şi că nu sunt semne că există vreo bancă slabă.

" Nu cred că vom avea de întâmpinat dificultăţi în urma crizei întrucât nu există pericole iminente asemenea celor din alte ţări" , a declarat Radu Graţian Gheţea.

Totuşi, dobânzile depozitelor pe termen scurt de pe piaţa interbancară au crescut la peste 20%, fapt interpretat de dealeri prin scăderea încrederii între băncile comerciale.

Reprezentanţii ARB au precizat că au solicitat Băncii Naţionale introducerea unei garanţii pentru împrumuturile interbancare întrucât în acest moment băncile se bazează pe încredere "Ar fi ideal să existe o garanţie pentru tranzacţiile interbancare", a declarat Radu Graţian Gheţea.

Băncile îşi reevaluează strategiile

După modificarea regulamentului privind creditarea persoanelor fizice precum şi după apariţia turbulenţelor la nivel internaţional băncile îşi reevaluează bugetul şi strategia, a explicat Sergiu Oprescu, preşedinte al Alpha Bank şi vicepreşedinte al ARB, explicând motivele pentru care băncile acordă credite mai greu.

O altă explicaţie a fenomenului este că noile norme ale băncilor sunt în curs de avizare, şi băncile nu sunt pregătite să aplice noile norme, a adăugat Radu Graţian Gheţea. "Cred că în acest moment există un grad de nehotărâre şi în rândul clienţilor, care nu ştiu cînd este momentul să ia un credit", a declarat preşedintele ARB.

A fost adoptat sistemul SEPA pentru plăţile în lei

ARB a hotărât adoptarea sistemului SEPA pentru plăţile în lei, a anunţat preşedintele instituţiei, menţionând că nu s-a dorit aşteptarea momentului în care băncile vor fi obligate să treacă la acest sistem de plăţi. "Am hotărât adoptarea sistemului SEPA şi pentru plăţile în lei în condiţiile în care Transfond a venit cu o propunere că ar putea pune la punct un sistem de plăţi în care să poată lucra atât băncile care au adoptat deja sistemul SEPA cât şi cele care nu au adoptat încă aceste standarde" , a explicat radu Graţian Gheţea.

Potrivit definiţiei existente pe site - ul ARB zona unică de plăţi în euro - Single Euro Payments Area - SEPA "va fi zona euro în care nu vor mai exista diferenţe între plăţile interne şi transfrontaliere în euro, în care clienţii vor fi capabili să efectueze şi să primească plăţi în euro în interiorul spaţiului european, la fel de sigur, rapid şi eficient ca în contextul naţional, folosind un cont unic şi un set de instrumente standardizate, pentru operaţiuni de transfer de credit, debitare directă, plăţi cu carduri, alte instrumente prin care un client să poată face plăţi în euro din contul propriu către orice altă destinaţie".

ARB este de acord cu proiectul ANPC

ARB este de acord cu principalele prevederi incluse în proiectul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC). "Trebuie să acceptăm că, mai devreme sau mai târziu, recomadările UE privind clauzele contractuale vor fi implementate şi la noi. Au apărut declaraţii care spun că între ANPC şi ARB ar exista un război, însă ţin să precizez că nu există un astfel de război", a explicat Radu Graţian Gheţea. Banca La Caixa este cel mai nou membru al Asociaţiei Române a Băncilor, a mai spus preşedintele ARB precizând că numărul de membri al Asociaţiei a ajuns la 40.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. suntem umiliti de banci, de asazisii "bancheri". Acum, cand sunt luati la puricat cu comisioane si taxe ascunse, reclama inselatoare ,etc se dau victime. Sa le fie rusine!(dar sunt sigur ca nu stiu ce-i aia). Si apoi sensul cuvantului "denigrare" e atat de vast si justitia atat de "imaculata" incat ma ingrozesc ce ar urma daca ar fi o asemenea lege.... Dar deh...Faptul ca platim cele mai mari dobanzi si comisioane din toata Europa nu e suficient pt mafiotii astia.Vor acum sa ne puna si pumnul in gura! Numai in Romania se poate intampla asa ceva... tare mi-e teama

    1. Cand era si prim ministru si guvernator Isarescu a dat o ordonanta prin care ii pune la adpost pe angajatii BNR in frunte cu el de orice raspundere, daca se intampla ceva cu bancile. Acum sa dea o lege sa mergem pe strada in grup de minimum 3, dintre care unul sa fie turnator. SI individul asta care a distus sisemul bancar vrea sa fie presedinte sau prin ministru. Probabil ca asta vor masonii Chirovici, Virgil Stoenescu, Nastase, Ulm Spineanu, Florn Georgescu.

    Mai ghetea ce ai fost tu inainte de 1989? Esti mason? Il vrei in continuare pe Isarescu. CE ai facut tu la ultima banca unde ai fost? De ce nu spui tu ceva de implicarea intro manipulare de piata? Ia da-ti demisia pentru ultima aberatie bolsevica pe care o sustii.

    in ceeasi categorie (de infractori) vor trece si cei care sustin ca romania va avea probleme inclusiv in sistemul bancar)in perioada urmatoare , dar care sunt in afara tarii? mai multe voci din afara tarii(care au fost bine promvate de media , guvernanti care au preluat mesajul ..etc)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb