Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a respins contestaţia formulată de "Transferoviar Grup", acţionarul majoritar al producătorului de material rulant "Remarul 16 Februarie" (simbol REFE), în care acesta arată motivele pentru care nu a lansat o ofertă publică de preluare obligatorie (OPP) pentru acţiunile REFE pe care nu le deţine.
La mijlocul lunii iunie, CNVM a amendat "Transferoviar Grup" cu 450 de lei, reprezentând 0,5% din capitalul social al companiei, pentru că nu a lansat OPP în termenul prevăzut de lege.
Conducerea "Transferoviar" a contestat ordonanţa Comisiei ca fiind "neîntemeiată", explicând că nu s-a conformat legii din cauza "lipsei unei soluţii de finanţare în contextul economic-financiar actual", societatea aflându-se în "lipsă de lichidităţi".
Prin urmare, "Transferoviar" a decis, la începutul lunii martie, să vândă pachetul de acţiuni excedentar pragului de 33%, considerând că şi-a manifestat astfel intenţia "clară şi neechivocă de a nu prelua controlul asupra producătorului de material rulant".
"Transferoviar Grup" şi-a majorat deţinerea la 39,56% din "Remarul" în august, anul trecut, în urma unei tranzacţii pe piaţa de capital şi ar fi avut obligaţia să lanseze o ofertă publică de preluare obligatorie în termen de două luni de la atingerea pragului de 39,56%.
Comisia a catalogat drept "nefondată" contestaţia "Transferoviar" pentru că nu a iniţiat o OPP, deşi, în octombrie 2008, compania informase CNVM că intenţionează efectuarea demersurilor privind oferta publică de preluare, solicitând decalarea termenului legal pentru lansarea OPP. Ulterior, însă, la începutul lui 2009, "Transferoviar Grup" a comunicat CNVM că nu poate să facă rost de banii necesari ofertei şi că, în consecinţă, nu va mai lansa oferta. Tot atunci, "Transferoviar Grup" a solicitat acordarea unui termen de trei luni pentru înstrăinarea pachetului excedentar pragului de 33%.