"Arcelor" fuzionează cu "Severstal"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 mai 2006

Dacă acţionarii îşi dau acordul, ia naştere cel mai mare producător mondial de oţel - lovitură puternică pentru rivalul "Mittal"

Producătorul european de oţel "Arcelor" SA, al doilea din lume, a decis să cumpere pachetul majoritar al oţelăriei ruseşti "Severstal", în schimbul sumei de 13 miliarde de euro (16,6 miliarde de dolari). În urma acestei tranzacţii va lua naştere cel mai mare producător mondial în materie, iar astfel "Arcelor" dă încă o lovitură gigantului "Mittal Steel" Co., care i-a înaintat o ofertă ostilă de preluare de circa 26 de miliarde de do-lari.

"Arcelor" va primi 89,6% din "Severstal", active de pe segmentul producţiei de oţel şi de minerit, plus 1,25 miliarde de euro, în numerar, de la patronul companiei ruseşti, miliardarul rus Alexei Mordashov. Acesta din urmă va beneficia, la schimb, de 295 milioane de acţiuni noi "Arcelor", la 44 de euro fiecare, adică o cotă de 32,2%.

Directorul executiv al "Arcelor", Guy Dolle, care s-a opus ofertei de 25,8 miliarde de euro primite de la "Mittal", va renunţa la afacerea cu Mordashov doar în situaţia în care mai mult de jumătate din acţionarii companiei vor vota împotriva tranzacţiei.

Charles Bradford, analist la "Soleil Securities" din New York, afirmă: "Este, în mod clar, un şiretlic pentru evitarea ofertei < Mittal >. Compania a încercat să găsească, pe oriunde a putut, un cavaler pe cal alb".

"Arcelor" arată că, prin tranzacţia cu "Severstal", va redeveni numărul unu mondial în domeniul oţelului, cu o producţie anuală de 70 milioane tone metrice de oţel. "Mittal" produce 60 de milioane de tone.

"Arcelor" va obţine şi participaţia lui Mordashov la "Severstal-Resource", care deţine active în domeniul minereului de fier şi cărbunelui, precum şi compania italiană "Lucchini" SpA. "Severstal", societate cu sediul în Cherepovets, al treilea producător de oţel din ţară, deţine deja o societate mixtă cu "Arcelor" în Rusia, unde cele două părţi produc oţel pentru maşini. După anunţul privind fuziunea cu "Arcelor", acţiunile "Severstal" au cres-cut cu 24%, atingînd recordul de 14,55 dolari/titlu la RTS. Ulterior au mai scăzut, dînd companiei o valoare de piaţă de 7,3 miliarde de dolari.

Reprezentanţii "Arcelor" au anunţat că acţionarii îşi vor exercita la data de 28 iunie votul privind tranzacţia propusă. Potrivit estimărilor, această preluare se va finaliza pînă în luna iulie. Cele două părţi au căzut de acord să plătescă des-păgubiri de 140 de milioane de euro, dacă renunţă la tranzacţie.

Grupul combinat va fi cel mai mare furnizor de oţel pentru industria mondială de autoturisme, controlînd 22% din piaţa de profil. "Mittal" are 8 procente din acest sector.

Mordashov, printre primii 65 de bogătaşi ai lumii

Mordashov deţine locul 64 în topul celor mai bogaţi oameni din lume, cu o avere de 7,6 miliarde de dolari, potrivit revis-tei Forbes. Domnia sa poate să înstrăineze pînă la 5% din cota obţinută în noua companie, după doi ani, dar trebuie să păstreze restul cel puţin cinci ani. Totodată, acesta nu poate să-şi majoreze participaţia vreme de patru ani.

Mordashov va deveni preşedinte fără atribuţii executive al grupului şi preşedinte al consiliului de administraţie al "Arcelor". El va putea să numească o treime din cei 18 directori. Guy Dolle va rămîne director executiv al noii enti-tăţi, iar Joseph Kinsch - preşedinte.

Miliardarul rus consideră că afacerea cu "Arcelor" este una extraordinară, care va crea liderul mondial în domeniul oţelului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb