Arctic Stream - profit net în creştere cu 91%, în primele nouă luni ale anului

F.D.
Piaţa de Capital / 15 noiembrie 2023

 Dragoş Octavian Diaconu, CEO al Arctic Stream

Dragoş Octavian Diaconu, CEO al Arctic Stream

Arctic Stream, integrator de infrastructură şi securitate IT şi emitent listat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sub simbolul AST, a înregistrat, la finalul primelor nouă luni ale anului 2023, un profit net cu 91% mai ridicat, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce veniturile au crescut cu 73%, faţă de perioada similară a anului trecut, conform unui comunicat de presă al companiei.

Potrivit sursei citate, profitul net al firmei a fost de 8,20 milioane de lei (1,65 milioane de euro), aproape dublu faţă de cel înregistrat pe primele trei trimestre din 2022: 4,28 milioane de lei (0,87 milioane de euro). În privinţa profitului operaţional (Câştigul înainte de cheltuielile cu dobânzi şi taxe - EBIT), creşterea a fost şi mai consistentă, de 126%, până la 9,70 milioane de lei (1,95 milioane de euro).

Performanţele financiare ale companiei au fost înregistrate pe fondul creşterii cu 73% a veniturilor, de la 53,95 milioane de lei (10,85 milioane de euro), în T3 2022, până la 93,56 milioane de lei (18,82 milioane de euro) în T3 2023. Pe primele nouă luni ale anului 2003, cheltuielile emitentului AST au crescut mai moderat decât veniturile, cu 69%.

Raportând aceste rezultate, înregistrate la finalul celui de-al treilea trimestru din 2023, la estimarea din Bugetul de Venituri şi Cheltuieli (BVC), anunţat de conducerea companiei la început de an şi aprobat de acţionari, se întrevede perspectiva atingerii, ba chiar a depăşirii, bugetului anual prognozat.

Astfel, profitul Arctic Stream pe primele nouă luni reprezintă peste 96% din cel anticipat în BVC, iar cifra de afaceri realizată trece de 91% din estimarea bugetară. De regulă, pe piaţa integratorilor de soluţii IT, ultimul trimestru al anului aduce rezultate mai bune (fiind o perioadă de finalizare a multor proiecte) decât în celelalte trimestre ale unui an. Totuşi, pentru 2023, conducerea Arctic Stream constată o uşoară ponderare în T4, cel puţin la nivelul sectorului public, care a fost afectat de reducerea cheltuielilor bugetare pentru anul în curs.

"Ne apropiem de încheierea a încă unui an excelent din istoria Arctic Stream în care, după primele nouă luni, suntem aproape de atingerea bugetului estimat la indicatori-cheie precum: venituri, profit net şi profit operaţional. Pe baza contractelor aflate în derulare şi care se vor finaliza în ultimul trimestru din 2023, ne aşteptăm să realizăm mai mult decât ne-am propus la începutul acestui an. Le mulţumesc colegilor pentru aceste performanţe şi sunt convins că acestea se vor menţine şi în anii următori. În ceea ce ţine de noi, am reuşit consolidarea unei echipe puternice pe piaţa integratorilor de soluţii IT, care are toate atuurile, pentru a obţine rezultate de top în continuare. Mai mult, şi în ceea ce nu depinde direct de noi, anume climatul economic, cred că perspectivele se vor menţine favorabile în industria noastră, iar cererea pentru proiecte de infrastructură IT va rămâne ridicată, deopotrivă din partea sectorului public, cât şi a firmelor private din diferite domenii. În plus, ne menţinem direcţiile strategice de dezvoltare atât în zona de cybersecurity, cât şi în cea de cloud, pe care le vedem ca având un potenţial promiţător pentru viitor", consideră Dragoş Octavian Diaconu, fondator şi director general al Arctic Stream.

În privinţa operaţiunilor pe piaţa de capital, Arctic Stream se apropie de finalizarea, pe 19.11.2023, a unui program de răscumpărare a acţiunilor proprii. Până la finalul săptămânii trecute, emitentul AST reuşise răscumpărea a 80.574 de acţiuni, în valoare de 1,94 milioane de lei. Potrivit programului de tip "stock buyback", aprobat de acţionarii companiei în aprilie 2022, compania viza răscumpărarea a până la 100.000 de acţiuni, reprezentând 2,38% din capital social. O parte dintre acţiunile răscumpărate sunt folosite pentru recompensarea şi motivarea angajaţilor actuali, precum şi atragerea unor noi specialişti de înaltă calificare în echipă, iar restul vor fi anulate.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. "Avand in vedere cifrele comunicate pana in acest moment putem estima cu incredere ca vom inregistra o depasire promitatoare a BVC-ului pentru 2023 atat la nivelul cifrei de afaceri cat si nivelul profitului operational."

    Au tradus in engleza "depasire promitatoare a BVC-ului" ca si "we will significantly exceed our Budgeted Revenue and Expense Plan for 2023". 

    Putem vedea un 2.5 EPS sau chiar 3 ? 

    Interesant cum o sa joace treaba asta, 2/actiune dividend ar insemna o posibila depasire a lui 30 chiar spre 35. 

    1. daca ai urmarit compania iti dai seama ca nu-i intereseaza daca se face 30 sau 35 maine sau poimaine,ii intereseaza sa livreze ca in fraza din ghilimele de la inceput,in crestere si fara mari surprize pentru cine are rabdare sa citeasca ce si cum scriu ei la fiecare trimestru!!!!Ei sunt etalon de incredere ca informeaza cat e voie de clar cum evolueaza firma financiar de azi inainte nu ca alea care mint si pentru ce raporteaza de azi inapoi.Iar daca exista abateri notabile investitorii s-au convins ca pot avea toata increderea ca vor fi atentionati,nu ca au jucat la loterie si asteapta extragerea cand vin rezultatele

      Asadar crezi ca vor fi conservatori cu dividendul? Poate 1.2/actiune?

      cum au spus in alte randuri ca ei vor buffer cash pentru accesarea proiectelor de valori mai si se vede ca asta au facut, tot asa ma astept si eu, intotdeauba au spus ca tintesc o soliditate finaciara si iata ca s castigatori cu strategia pe praful asta din economie

    1.P operational 9.706.151

    2.Ch.SOP 1.071.480 

    3=1+2=10.777.631 

    2 /3=9,94% 

    Impact cap. soc nr. actiuni SOP 1,5% 

    Asa mai zi si eu ca se trateaza actionarii la care se dau dividende bune ca rata de distribuire profit.

    Se vede ca scopul nu e SOPul care e doar mijlocul ca sa creasca averea actionarilor.  

    1. omul din poza nu-si da actiuni plus a trecut cu subiect si predicat cat isi da salariu si indemn. adm unic modic fata de concurenta high in the sky care nu da nimic la restul....... adica a pus un tablou mare in care scrie-dividendul e papica mea

      ce sa vrei mai mult ca actionar.... stii ca daca merge bine taraba, incasezi si tu pe masura participarii nu ca esti spectator pe banii tai ca nu e teatru de papusi, e emitent listat 

      Astia nu stiu sa prezinte'profitul normalizat fara impactul sop etc etc etc'Isi asuma cheltuiala chit ca e parfum de decenta. Astia spun fratilor asta e profitul ramas pentru actionari si de aici ne facem calculele.Nu au fost la Scoala de vara de vrajeala.

    M-am obișnuit cu raportările lor și mai ales cu forward guidance-ul lui Diaconu: nicio fraza ambigua, totul transparent și la obiect. Din calculele mele vor depăși veniturile pe tot anul cu minim 40%, chiar cu încetinirea proiectelor publice. Bravo!

    Excelent mix de indicatori are AST

    P/E, P/S,FCF, EV/Ebitda, P/BV, conversie profit in cash 

    Piata evalueaza mixul asta foarte jos in raport cu segmentul din care face parte, piata unde se tranzactioneaza.

    Nu spun ca e chilioir, foarte ieftina in sine, doar ca e foarte jos prin comparatie. Exemplu competitia pe integrare bittnet care e doar la P/S mai "buna doar ca aia cumpara Sales aruncand banii cu return zero pe achizitii. Normal ca dau oamenii o ceapa degerata pe afaceri umflate cu banii actionarilor care nu vad rentabilitate de ani si ani.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb