ARIN STĂNESCU, UNPIR: "Insolvenţa, singura soluţie pentru Oltchim"

E.V.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 septembrie 2012

Situaţia de la combinatul "Oltchim" Râmnicu Vâlcea poate fi rezolvată numai prin insolvenţă, pentru că nicio societate cu datorii foarte mari nu poate fi privatizată, a declarat, ieri, Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR).

Domnia sa a explicat: "Nicio societate mare, cu datorii foarte mari, nu poate fi privatizată. Mă refer la cazul Oltchim. Toate discuţiile privind datoriile, privatizarea cu datorii de 700 de milioane de euro sunt discuţii inutile. Este evident că oricine cumpără această societate trebuie mai devreme sau mai târziu să plătească cele 700 de milioane de euro şi nimeni nu poate plăti această sumă. PCC a venit cu cea mai realistă sumă având în vedere nivelul datoriilor. PCC a venit cu nişte sume care corespund, mai degrabă, unui ofertant serios pentru că a dat mai nimic pe creanţele respective".

În opinia preşedintelui UNPIR, singura soluţie pentru "Oltchim" este insolvenţa, deoarece cu un plan de reorganizare bine gândit se poate salva combinatul. În plus, este necesar să se stabilească clar valoarea activului şi nivelul datoriilor, pentru ca orice investitor să cunoască valoarea datoriilor, potrivit domniei sale.

"De asemenea, se pot face emisiuni de acţiuni, orice operaţiune în insolvenţă nu se consideră ajutor de stat", a adăugat Arin Stănescu.

În cazul în care este numit un administrator special, acesta va avea câteva luni la dispoziţie, dar nu poate să anuleze nimic, iar reducerea datoriilor nu se poate face în aceste condiţii, potrivit preşedintelui UNPIR.

Totuşi, Guvernul va decide ce măsuri va lua în cazul "Oltchim", dar este esenţial ca orice investitor interesat de combinatul din Râmnicu-Vâlcea să realizeze o analiză financiară a acestuia, este de părere Arin Stănescu.

Domnia sa a declarat: "Un investitor serios nu vine să cumpere o mâţă în sac. Nu poţi să cumperi fără să faci due-dilligence. Vrei să cumperi şi Arpechim, trebuie să vorbeşti cu proprietarii, cu OMV, dar şi în acest caz nu cumperi fără due-dilligence (...) Băncile nu vor sta să se uite la stele, atitudinea lor din prezent fiind una corectă. Conturile au fost deja blocate pentru că banii din conturile respective reprezintă garanţiile băncilor. Furnizorii sunt foarte greu de convins, chiar şi în procedura insolvenţei, să furnizeze materie primă cu credit comercial".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb