Ascultaţi ce vor cu adevărat investitorii străini. Este important pentru cei locali

LUDWIK SOBOLEWSKI, directorul general al BVB
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 octombrie 2013

Ascultaţi ce vor cu adevărat investitorii străini. Este important pentru cei locali

În multe cazuri, este bine pentru o companie să devină publică. Dar un IPO este într-adevăr de succes atunci când pune bazele pentru creşterea prosperităţii şi bunăstrării. O şansă nu este niciodată o garanţie. Avem nevoie de reflecţie şi decizii bune în acest moment. Ar fi prematur să spunem că tranzacţia Romgaz este un succes, pentru că avem parte de un interes masiv al investitorilor. Este bine şi sunt foarte mulţumit că estimarea mea, şi a altora, asupra interesului investitorilor individuali nu a fost prea optimistă. Este bine că, aşa cum am aflat de la mulţi investitori cu care am vorbit, recent, la Londra, New York, Viena, Varşovia şi Stockholm, toată lumea ştie şi ia în considerare să participe la oferta Romgaz.

Totuşi, chiar dacă sacrul "book" (n.r. numărul de acţiuni oferite) este suprasubscris de multe ori, şi sper că va fi, nu este un motiv suficient să spunem că IPO-ul Romgaz este un succes.

Acest lucru se va decide la alocare.

De la bun început, am spus că:

- Acest IPO trebuie derulat pe scena internaţională pentru binele companiei şi al economiei româneşti;

- Nu ar trebui să subestimăm cererea locală şi ar trebui să satisfacem această cerere, pentru dezvoltarea pieţei de capital locale;

- Este extrem de important să folosim energia acestei tranzacţii pentru a alimenta dezvoltarea pieţei de capital româneşti.

Dacă suntem de acord cu aceste ţinte, atunci devine crucial ce parte din pachetul oferit investitorilor străini este vândut prin acţiuni şi, mai ales, dacă acei investitori internaţionali care ar prefera să primească acţiuni, decât faimoasele GDR-uri, le vor primi într-adevăr.

În cele mai recente - peste 30 - de întâlniri cu managerii de fond, pe care le-am avut în legătură cu stadiul pieţei de capital româneşti şi al economiei (aproximativ jumătate dintre ele avute chiar după începerea road-show-lui Romgaz), această problemă a fost menţionată de câteva ori.

În nici un moment nu a fost exprimată o preferinţă pentru GDR-uri, atunci când am discutat, pe larg, despre tranzacţia Romgaz.

De câteva ori, aceşti investitori internaţionali au spus că sunt interesaţi să primească acţiuni, deoarece doresc un instrument tranzacţionabil pe piaţa locală, s-ar bucura să aibă un instrument tranzacţionat în ţara de origine a companiei, sunt interesaţi în dezvoltarea bursei româneşti, întrucât intenţionează să investească aici, sau au deja o parte din portofolii aici, sunt suficient de critici atunci când ascultă doctrinele altora.

Aceasta este piaţa de capital globală. Nu poate fi şi nu trebuie trivializată. Este compusă din diverse opinii, abordări diferite. Cu mulţi oameni care analizează nu doar ce se întâmplă mâine, ci şi ce poate fi generat pe termen lung. Nu ar fi inteligent să nu fim atenţi la ei şi să îi lăsăm nesatisfăcuţi după oferta Romgaz. Ei sunt printre cei care pot continua să participe în dezvoltarea prosperă a României în viitor şi reprezintă bani serioşi.

Astfel, sunt convins că cei care subscriu acum acţiuni Romgaz se bazează pe prezenţa, aici, în România, a celorlalţi, care au interes vital în viitorul acestei economii şi pieţei de capital şi doresc să vină în ţara noastră cu bani de peste hotare.

Aşteptările acestor investitori nu ar trebui dezamăgite.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Ar fi bine ca domnul Dumitrascu si ceilalti care au putere de decizie, sa se implice in alocare unui numar cat mai mare de actiuni pietei BVB, deoarece asta ar duce implicit la taxe si impozite incasate de Romania, deasemenea ar dezvolta piata locala de capital si ar atrage investitori straini

    Romgaz este o companie romaneasca, trebuie ca noi romanii sa putem detine actiuni, mai ales micii actionari care au subscris intr-un numar foarte mare 

    Ai venit tu sa ne dai lectii. Hai sa te vedem si mai departe. Ma lasi?

    cu Sobolewsky, BVB are sanse mari sa ajunga din urma marile burse, sa stea in coasta lor, cum e si bursa din Varsovia

    Hidroelectrica cred ca se va lista numai la BVB, pentru ca acum s-a dovedit ca sunt bani

    BVB avea nevoie de un conducator ca Sobolewsky, care sa comunice eficient cu investitorii 

    Esecul Adeplast l-a facut pe polonez mai putin indraznet. Acum a asteptat ca oferta Romgaz sa fie suprasubscrisa, ca sa iasa si el cu un mesaj. Dincolo de curaj, trebuie sa recunoastem si ca ideile din articol sunt corecte. Numai ca ar fi trebuit sa i le spuna lui Goldman Sachs inainte de a structura oferta. Acum e cam tarziu, pt ca baietii de acolo cred ca stiu deja cum vor face imparteala.

    1. IPO de la Romgaz vine sa arate care este capacitatea bursei din Romania de a finanta

      poate ca e bine ca s-a mers si pe GDR pentru a elimina orice risc si pentru ca BVB sa capete vizibilitate pe plan extern 

      speram ca micii investitori sa primeasca minim 20%  

      cu timpul, cred ca o parte din cei care au GDR-uri le vor transforma in actiuni si le vor tranzactional pe BVB, deoarece aici se face piata

      la urmatoarele mari listari, nu se va mai putea spune ca piata locala nu poate atrage foarte mari, asa ca, tot raul spre bine 

    pentru a observa diferenta din romana si engleza? Ce parere aveti de cele doua valori diferite ale capitalului social? Pe care sa o luam de buna ? Adica inainte de listare este o valoare, iar dupa listare datorita dividendelor platite in sistemul IFRS va avea alta valoare. De ce raportul IFRS in romana nu poate fi altfel decat scanat? A fost scris cumva la masina de tiparit? Pana acum nu am gasit un singur analsit acare sa inteleaga faptul ca suntem una din cele mai sigure d.p.d.v. politic tari, bineinteles cu micile exceptii. Cat despre fraza evaluatorului D&M potrivit caruia rezervele nu pot fi concret masurata ,ci doar evaluate datorita faptului ca nu suntem o tara dezvoltata este putin a la Mönchhausen. Adica sta cineva cu un pamatuf in spatele evaluatorului si cand ii este lumea mai draga il gadila la substioara pentru a nu observa corect gradatiile eprubetei :-)Eu sunt de parere ca prin rezervele sale si nu in ultimul rand prin pregatirea profesionala a angajatilor sai are cel putin o valoare tripla. De ce nu stuadiati raportul concernului OMV ca sa vedeti intr-adevar cum este cu equity gas si faptul ca celalalt gaz si atunci cand nu trece prin conducta tot se plateste. Conform marelui poet national : Desi nu trece prin conducta, Platim si zicem nu importa :-)j (vedeti traducerea import in importarea :-)

    1. Atata timp cat economia e subordonata politicului suntem una dintre cele mai NEsigure tari de investit, dovada ti-o dau bancile in calcularea riscului de tara!Vine vreun betiv sau vreun politruc care se "pricepe" la economie si la imobiliare ,dicteaza si face ce vrea el Romania seamana cu o fosta republica sovitica sau cu vreo tara africana de mana a III-a in ochii investitorilor straini profesionisti de portofoliu . In rest numai sanatate!

      iar exemplul cel mai simplu este administrarea FP comparata cu a celorlalte SIF-uri. Aici nu ar trebui sa mai fie nici o indoiala ca la FP totul merge uns. Atunci cum se explica faptul ca administratorul considera o decizie judecatoreasca eroare de procedura sau la fel ca si celelalte SIF-uri raportul consolidat IFRS nu este trecut spre aprobare prin AGA. Acestea insa , desi extrem de importante pentru un investitor invatat cu disciplina sunt importante , totusi ele pot fi relativizate atunci cand vine vorba despre intelegerea de care dau dovada lucratorii atunci cand vine vorba sa lupte pentru drepturile lor. Citeste care este parerea actuala a francezilor despre Monsieur Hollande si cum s-au manifestat in trecut atunci cand nu le-au fost respectate promisiunile. Poporul roman insa prin deceniile petrecute inainte de revolutie a inteles mult mai mult decat ceea ce dorea sa spuna domnul Vulpescu si al lui atribut de imperfectiune.

    Sincer, mi se pare foarte de lemn, limba folosita... Parca n-ar fi a lui... Ce legatura are ce-a spus cu dezvoltarea pietei de capital? Pai degeaba vin investitorii straini sa cumpere industriile noastre strategice, daca n-au in ce sa mai investeasca ulterior banii. Pentru ca o piata este dezvoltata atunci cand devine utila atragerii de capital pentru investitiile private, nu? Nu asa se dezvolta o companie? Cu bani de la bancile comerciale, si in alternativa, de pe piata de capital? Pai banii luati de Romgaz o sa ajunga la Stat. Si statul, va face pierduti jumatate din bani, in buzunarele politicienilor. Iar acestia, ii vor securiza prin conturi la banci straine. Iar restul, vor alimenta bugetul, care inca sustine evaziunea fiscala. Deci, unde este sanatatea dezvoltarii pietei de capital? Oricum, daca tacea, filozof ramanea... Asa, parca incepe usor usor sa semene cu actorii de dinainte...

    1. oare nu te contrazici cand spui ca " degeaba vin investitorii straini sa cumpere industriile noastre strategice, daca n-au in ce sa mai investeasca ulterior banii."

      daca ii investesc in companii strategice, inseamna ca i-au investit odata, de ce trebuie sa mai investeasca ulterior banii ? 

      mesajul CEO BVB este foarte corect si pe intelesul tututor 

      poate altii sunt cu limba de lemn, cei care cred ca daca IPO a trecut cu bine, gata e succes 

      Sobolewski atrage atentia ca mai e nevoie si de altceva, e o viziune diferita, bine explicata in articol

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb