ASF a scurs informaţii privilegiate către Cooperativa

Ben Madadi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 martie 2022

ASF a scurs informaţii privilegiate către Cooperativa

Cei care au vândut acţiuni SIF5 între 21 februarie şi 22 martie au fost victimele unor fraude

Ben Madadi

Când am scris că "i-am şifonat pe sifonari", unii m-au acuzat de imoralitate prin faptul că mi-aş fi urmărit exclusiv propriul interes în toate demersurile împotriva sifonarilor, iar alţii m-au acuzat de inconsecvenţă, deoarece în martie 2021 anunţasem că intenţionez să nu-mi reduc deţinerea totală la SIF-uri în următorii 2-3 ani. Când am vândut deţinerea la SIF Muntenia (SIF4) - de aproximativ 6% - am vrut, în schimb, să cumpăr acţiuni SIF Oltenia (SIF5). Doream să-mi păstrez investiţia totală la SIF-uri, aşa cum afirmasem cu un an în urmă. Dar nu puteam să-mi fac publică intenţia, pentru că aş fi influenţat piaţa.

Acuzaţiile care mi s-au adus, deşi absurde, m-au făcut să mă gândesc la ceva care să nu poată fi socotit egoist, nici măcar de partenerii sifonarilor. Nu mai spun că egoismul (self interest) este esenţa activităţilor investiţionale, iar acuzaţiile de imoralitate în "a investi pentru a câştiga" sunt naive, dacă nu chiar perverse.

Prin urmare, m-am gândit să ofer miilor de investitori care se considerau captivii Cooperativei la SIF5, posibilitatea pe care am avut-o eu şi ceilalţi investitori la SIF4.

Oferta mea publică la SIF5, care tocmai s-a încheiat, într-un mod previzibil ca şi cea de la SIF4, nu a avut un succes real. Dar dacă aş fi urmărit să repet planul de la SIF4 şi să fac maximul de profit pentru mine personal, puteam să acumulez o cantitate importantă de acţiuni SIF5 din piaţă, la preţul pieţei, după care eventual să fac (sau nu) şi o ofertă publică. Sunt convins că aş fi obţinut un profit foarte bun. Dar prin faptul că am lansat o ofertă publică la un preţ mare, înainte să fi cumpărat câteva procente din SIF5, am dat prioritate altor deţinători de acţiuni SIF5.

Însă ceea ce a urmat depunerii ofertei mele publice la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este fascinant şi ar putea să fie înscris într-un registru de corupţie extremă şi vădită. Pe data de 21 februarie 2022 (aproximativ la orele 13), am depus la ASF oferta publică pentru 7% din capitalul SIF5. Nu a durat mai mult de două ore şi acţiunea SIF5, care până atunci avea o direcţie clară de scădere de foarte multe luni, a început să crească puternic, brusc şi inexplicabil. La numai două zile după depunerea ofertei mele s-a petrecut ceva şi mai bizar, nemaiîntâlnit în piaţa de capital românească: conducerea SIF5 a convocat o AGA surpriză, la nici măcar o lună înaintea AGA de bilanţ, pentru răscumpărarea a 5% din capitalul societăţii.

Se pare că ASF - fiind cel mai important membru al Cooperativei - şi-a îndeplinit imediat datoria faţă de idealurile sifonării banilor publici şi a oferit informaţia legată de oferta mea celorlalţi membri ai Cooperativei. Aceştia, mai precis sifonarii (Bogdan Drăgoi, Sorin Cioacă etc.), plus partenerii lor în piaţa de capital, cel mai probabil "elveţianul" (Bogdan Juravle) de la Swiss Capital, s-au apucat de treabă. Primul pas a fost să cumpere cât mai multe acţiuni SIF5 din piaţă, iar al doilea pas a fost să convoace acea AGA pentru răscumpărarea de acţiuni proprii. Deoarece ambele măsuri au fost luate în stare de panică şi grabă, n-au avut nicio doză de precauţie. Cooperativa s-a comportat ca şi cum ar avea protecţie din partea tuturor instituţiilor democratice, atât în prezent, cât şi într-un viitor destul de îndepărtat. Asta înseamnă un curaj nebunesc!

Credeţi că fără scurgerea de informaţii de la ASF, acţiunea SIF5 ar fi putut să crească din senin în doar trei zile (21, 22 şi 23 februarie) cu peste 13% într-o piaţă care începuse să resimtă panica unei potenţiale invazii a Ucrainei? Posibilitatea este zero! În graficele ataşate puteţi vedea evoluţia BET (indicele general al pieţei), SIF1 şi EVER în cele trei zile. Niciuna nu prea a crescut, în timp ce SIF5 a crescut, fără nicio ştire publică, cu peste 13%.

ASF a scurs informaţii privilegiate către Cooperativa

ASF a scurs informaţii privilegiate către Cooperativa

ASF a scurs informaţii privilegiate către Cooperativa

ASF a scurs informaţii privilegiate către Cooperativa

Când am depus oferta publică la ASF, preţul SIF5 în piaţă era de aproximativ 1,7 lei, iar preţul din oferta mea (2 lei pe acţiune) ar fi fost foarte tentant, cu circa 18% peste cel al pieţei. M-am gândit atunci că, cel mai probabil, făcând această ofertă voi speria membrii Cooperativei, iar aceştia pentru a-mi bloca oferta vor cumpăra prin interpuşi, aşa cum sunt obişnuiţi, toate acţiunile SIF5 pe care le găsesc în piaţă, cu puţin peste 2 lei. Dar nu mă aşteptam să aibă curajul nebunesc să înceapă să cumpere înainte ca detaliile ofertei mele să devină publice.

Dacă membrii Cooperativei nu se speriau şi nu se băgau cu disperare la cumpărare, aş fi fost perfect împăcat să ofer 2 lei pe acţiune la SIF5. Dar aş fi fost cel puţin la fel de împăcat dacă nu strângeam aproape deloc acţiuni, aşa cum s-a şi întâmplat.

Dar până la urmă, prin tot demersul acestei oferte publice, am creat posibilitatea unei ieşiri, la un preţ mult peste cel al pieţei, celor care se simţeau captivii Cooperativei de peste un an şi jumătate. Şi am reuşit să ofer această ieşire câtorva mii de investitori fără să-mi folosesc proprii bani.

Cei care au vândut acţiunile SIF5 după ce detaliile ofertei mele au devenit publice pe 2 martie 2022, mai ales cei care au vândut peste preţul din ofertă, au fost oarecum norocoşi. Dar nu toată lumea a avut parte de acest noroc. Toţi cei care au vândut acţiuni SIF5, evident mult sub 2 lei, între 21 februarie 2022 şi 2 martie 2022, au fost victimele unei fraude. Ei ar trebui să se adreseze autorităţilor româneşti sau celor internaţionale pentru recuperarea prejudiciului suferit. În acea perioadă, vânzătorii nu ştiau despre existenţa ofertei mele de 2 lei pentru o acţiune, în timp ce unii aveau acces la informaţii confidenţiale şi privilegiate, fără îndoială de la ASF.

Dacă, de pildă, aţi vândut un milion de acţiuni SIF5, pe 21 sau 22 februarie, cu 1,70 lei pe acţiune către cineva care deţinea informaţii privilegiate scurse de la ASF, aţi fost prejudiciat cu 300.000 de lei. Iar per total, între 21 februarie şi 2 martie, s-au tranzacţionat peste 6 milioane de acţiuni SIF5, toate sub preţul din oferta mea, de 2 lei pe acţiune. În cazul dovedirii unei scurgeri de informaţii privilegiate de la ASF, toţi aceşti vânzători sunt îndreptăţiţi să ceară despăgubiri. Este vorba de un prejudiciu important, cauzat unui număr mare de investitori!

Oare cât de legal o fi să scurgi informaţii privilegiate de la ASF? Probabil cam la fel de legal cum este să votezi la adunări generale cu acţiuni proprii cumpărate, prin fonduri sau companii interpuse, cu banii societăţii. Asociaţia Investitorilor la SIF-uri (AISIF) a sesizat ASF în octombrie 2021 privind încălcarea legii 74/2015 şi a regulamentului Uniunii Europene 231/2013, la SIF Banat Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4). ASF avea obligaţia legală să răspundă la sesizarea AISIF în termen de cel mult 30 zile. Deja au trecut peste cinci luni şi nimic!

Dacă ASF îşi făcea datoria şi nu permitea întreţinerea de conflicte de interese între SIF-uri şi SAI-urile (precum SAI Swiss Capital, SAI Broker sau SAI Certinvest) care fac tranzacţii cu acţiunile SIF-urilor prin nişte fonduri interpuse, Cooperativa n-ar fi putut să cumpere între 21 februarie şi 22 martie acţiuni SIF5 la preţuri de sub, sau puţin peste, 2 lei şi ar fi fost nevoită să facă o contraofertă la oferta mea publică, aşa cum am făcut eu anul trecut la SIF4. Legea 74/2015, precum şi regulamentul UE 231/2013, obligă administratorii de fonduri să evite conflictele de interese cu investitorii. Faptul că membrii Cooperativei au cumpărat, între 21 februarie şi 22 martie, acţiunile SIF5 prin interpuşi, în loc să facă o contraofertă la oferta mea, i-a prejudiciat pe toţi deţinatorii care şi-au vândut acţiunile SIF5 în toată această perioadă. Este vorba de un total de 34,4 milioane de acţiuni SIF5 tranzacţionate şi de un prejudiciu uriaş. Dacă ar fi existat o licitaţie între mine şi membrii Cooperativei, preţul final al ofertei publice pentru acţiunile SIF5 ar fi putut urca enorm.

Dacă ASF îşi îndeplinea obligaţiile legale şi nu permitea încalcarea legilor, în acest caz legea 74/2015, nici n-ar fi existat o asemenea cooperativă. În realitate însă, ASF este cel mai important membru al Cooperativei.

Fraudele care s-au petrecut între 21 februarie şi 22 martie se adaugă la multe altele de pe urma cărora Cooperativa prejudiciază investitorii în piaţa de capital românească de foarte mulţi ani, şi din ce în ce mai la vedere.

În ultimii ani, datorită sprijinului ASF, Cooperativa s-a tot extins. Acum a ajuns să cuprindă SIF1, SIF4, SIF5, şi multele companii controlate de acestea, inclusiv Bursa de Valori Bucureşti (BVB), dar şi cel mai mare operator portuar privat din România, Comvex (CMVX). Generalul în rezervă, Dan Drăgoi, tatăl lui Bogdan Drăgoi, despre care se spune că ar fi adevăratul cap al Cooperativei, a ajuns patron la Comvex printr-o altă schemă putredă, protejată de ASF.

Cred că actuala conducere a ASF va "analiza", dacă va fi nevoie, şi pentru o veşnicie încălcarea legilor de către familia Drăgoi. Este vorba de aceeaşi instituţie care, destul de evident, a scurs informaţii privilegiate despre oferta mea publică pentru acţiunile SIF5 către Cooperativa condusă de familia Drăgoi.

La 15 ani de la aderarea României la UE, statul a ajuns într-un marasm adânc în care una din cele mai importante instituţii publice, ASF, este practic condusă de grupuri de interese din piaţa asigurărilor şi din piaţa de capital.

De anul trecut am făcut un pariu prin a-mi risca banii, dar şi prin demersuri de conştientizare publică (public awareness), că astfel de practici (precum cele ale Cooperativei) nu mai au niciun loc într-o ţară membră UE. Ştiu că am subestimat corupţia ASF, dar timpul nu curge în favoarea Cooperativei.

Opinia Cititorului ( 34 )

  1. Culmea, aia de la Tradeville nu au sunat sa anunte superoferta asta la SIF5. Stiam de ea dar am uitat.

    Anul trecut la IPO-ul lor erau mesaje de la ei pe toate canalele. 

    ASF+Marcu+ Stefanoiu+Cooperativa = LOVE & GREAT DEAL OF MONEY

    Nu puteti sa faceti o oferta publică și pentru acțiunea BVB vă rog? si aici sunt investitori mici captivi de ani de zile. Vă rog

    1. Sunt in multe alte companii. De fapt investitorii sunt captivii ASF, o institutie putreda.

      da dar actiunea BVB este practic singura din BET care nu a mai ajuns la prețul din 2011 niciodată....nici măcar la cel din 2015 sau 2017. Conducerea sifonează acolo la greu. Poate o luați in considerare. Mulțumesc

      Domnii de la BVB nici macar nu se sinchisesc sa respecte ceea ce sciu in raportul curent.

      Adica publica azi iar un raport curent cu rascumpararile dar fara FORMA DETALIATA a tranzactiilor. 

      Unde e forma detaliata publicata asa cum prevede legea domnilor de la BVB? 

      Transparenta zero. 

      In conformitate cu prevederile Regulamentului ASF nr.5/2018 si ale art.2 din Regulamentul Delegat (UE)1052/2016

      POATE LUAM SI NOI MASURILE CARE SE CUVIN? 

    O să facă cineva vreo anchetă să vadă cine a scurs informații de la ASF? E imposibil să vezi o creștere de peste 13% dacă ASF n-a scurs informații și Madadi n-a cumpărat. Pentru ASF e foarte ușor să spună cine a cumpărat, dar ASF fiind o instituție profund coruptă, nimeni n-o să creadă ce spune. Doar DNA poate să facă puțină curățenie.

    1. Mai este un aspect cu tenta infractionala. Cineva (si se poate observa usor din tranzactiile efectuate) a subminat oferta publica prin aducerea si mentinerea fortata a pretului la un nivel putin mai mare decat cel din oferta, pe durata ofertei si exact pana in ultima zi a ofertei.

      Daca DNA-ul doreste sa afle cine a manipulat piata o poate face foarte simplu prin analizarea tranzactiilor de pe durata ofertei (achizitiile la 2...2.025 lei/actiune).

      Totul este evident, clar si la vedere (fara nicio jena). 

    Prețul a fost mic din cauza asta nu s a subscris. Cei care au avut de vândut au făcut o in 2020 când au fost două oferte la 2.75 . După care prețul a coborât, a venit grupul Drăgoi etc. Majoritatea sunt captivi la peste 2 lei sub nu s a tranzationar prea mult și nici nu au intrat muți prea din cauza celor știute.MAI ÎNCERCĂ la 2,5 să vedem cumperi ori ba ? Dacă tot ne ajuți!

    1. Ei bravos! Nu vrei cumva să facă ofertă la 4 lei? Dl Madadi a făcut o ofertă bună și, în plus,ne-a deschis ochii!

      Dacă tot ai ochii mari deschiși citește ce spune madadi. Nu se aștepta să cumpere. Că a speculat și speculează bn situația e meritului dnealui.atentie și ochii deschiși!

      Cand cativa ani inainte pretul a fost peste 2, urmare a programelor de rascumparare derulate de fosta conducere. Cu siguranta spre 2.75-3 Ron altfel ar fi stat lucrurile.

    Intr-adevar, ASF-ul este cel mai mare escroc din pietele de capital si de asigurari care trebuie sa intre in atentia ... ASFului, dar e imposibil ca in calitate de supraveghetor sa te autoacuzi si autoanchetezi pentru infractiunile comise in cele 2 piete.

    Aici trebuia sa intervina justitia (pentru anchetari si condamnari evidente) si politicul (pentru decapitarea institutiei ajunsa cloaca de infractori), inca de mult timp, dar nu a facut-o. 

    Ii recomand lui Madadi ca pe viitor, in ziua in care depune oferta la ASF, sa faca public acest fapt. 

    Sa anunte: "Astazi,... am depus la ASF o oferta de preluare a ... actiuni la pretul de ...." 

    In acest fel, escrocii nu vor mai avea niciun avantaj. 

    Oferta de la SIF5 nu a avut succes, dar alte oferte pot fi facute oricand pentru a pune presiune continua pe infractori.

    1. Ii recomanzi sa comita o ilegalitate.

      Intre momentul depunerii solicitarii de aviz a ofertei, la ASF si momentul in care ASF o avizeaza, intentia ofertei reprezinta informatie privilegiata si este interzis de lege sa fie divulgata.

      Exact de asta este vinovata ASF de divulgarea de informatii privilegiate, iar Cooperativa este vinovata de folosirea de informatii privilegiate. 

      corect.

      In opinia mea ilegalitatea se produce atunci cand o informatie privilegiata este transmisa unei persoane sau unui grup de persoane (care astfel pot tranzactiona in dauna celor care nu cunosc informatia respectiva), nu atunci cand informatia respectiva este facuta public.

      O informatie priviegiata facuta public nu avantajeaza pe nimeni in particular pentru ca toti actorii din piata sunt adusi in aceeasi pozitie. 

      Sefii de la Romgaz si Nuclearelectrica au divulgat in cadrul unor articole publicate in presa rezultatele preliminare pe anul 2021 inainte de datele prevazute in calendarul financiar si nu au fost acuzati de infractiuni.

      De ce? 

      Pentru ca fiind publice, informatiile respective nu au avantajat niciun actor din piata de capital (spre deosebire de ceea ce a facut ASF-ul care a divulgat informatiile despre oferta Madadi doar unora dintre actorii aflati in piata, asigurandu-le acestora avantaje in defavoarea celorlalti investitori). 

      De curand, MILK a divulgat rezultatele finaciare preliminare 2021 in convocatorul pentru AGA (16 martie), inainte de data prevazuta pentru publicarea lor (21 martie) si exemplele de acest fel sunt multiple in piata noastra. 

      In alta ordine de idei, daca chiar vrea sa impiedice cooperativa sa profite de informatiile privilegiate oferite de ASF, nu il opreste nimeni pe Madadi, intr-un interviu cu d-l Soviani, publicat in presa cu 1-2 zile inainte de depunerea ofertei la ASF, sa raspunda la o intrebare de genul "Aveti intentia sa mai cumparati actiuni la SIFuri" cu "Da, intentionez ca in perioada urmatoare sa depun o oferta pentru achizitionarea de actiuni la SF5". 

      In felul asta le va fi atrasa atentia tuturor investitorilor, iar Cooperativa nu va mai putea profita de vreo informatie privilegiata. 

      Pana la urma pot fi combatuti mizerabilii si poate fi contracarata mizeria produsa de ei pe piata de capital (greu, dar se poate).

      Legea 297/2004:

      "Art. 244. - 

      (1) Prin informaţie privilegiată se înţelege o informaţie de natură precisă care nu a fost făcută publică, care se referă în mod direct sau indirect la unul sau mai mulţi emitenţi ori la unul sau mai multe instrumente financiare, şi care, dacă ar fi transmisă public, ar putea avea un impact semnificativ asupra preţului acelor instrumente financiare, sau asupra preţului instrumentelor financiare derivate cu care se află în legătură."

      Intentia anuntata public in avans nu este informatie privilegiata, ci intra la abuzul de piata, deoarece nu este de natura precisa, dar influenteaza pretul de piata. 

      Cand un ministru a anuntat ca este posibil ca Romgaz sa cumpere participatia Exxon la zacamantul din Marea Neagra, sau ca SNN intentioneaza sa cumpere microcentrale nucleare modulare, nu tot de informatii care nu sunt precise dar influenteaza pretul de piata a fost vorba?

      Dar rezultatele trimestriale sau anuale nu sunt tot informatie privilegiata "care, dacă ar fi transmisă public, ar putea avea un impact semnificativ asupra preţului acelor instrumente financiare, sau asupra preţului instrumentelor financiare derivate cu care se află în legătură" si cu toate acestea sunt facute publice la un moment dat, cu impactul corespunzator asupra pretului? 

      In opinia mea, nu faptul ca o informatie este privilegiata reprezinta un risc si nici ca aceasta este facuta public ci faptul ca o informatie privilegiata este folosita de cineva in interes personal sau de grup, in detrimentul celorlalti participanti la piata. Faptul ca toti participanti intra in posesia unei informatii privilegiate in acelasi timp, nu este de natura a aduce prejudicii vreunuia dintre ei si nu vad motivul pentru care ar constitui o infractiune. 

      Scuze, dar e ceva putred in Romania. Ca si rusii, avem oligarhi protejati de autoritati si oameni si institutii mai presus de legi,

      Pana la urma suntem in UE sau in Federatia Rusa? 

      Nu intelegi legea, desi o ai in fata.

      Intentia de cumparare neavizata de ASF ca oferta publica este negarantata, initiatorul se poate razgandi si pe perioada cresterii pretului determinta de anuntul intentiei, el poate ca, de fapt, sa vanda.Daca ar fi legal sa faci ceea ce tu indemni (si te mai si miri ca nu este permis), atunci piata ar deveni un haos plin de minciuni, in care cel care anunta nu este cel care cumpara, cel care cumpara de fapt vinde si vinde alta cantitate si la alt pret, ba chiar si alte actiuni decat cele anuntate.

    Membrii cooperativei au mai facut ceva, in perioada de derulare a ofertei lui Madadi au tot tranzactionat ca sa tina pretul SIF 5 la nivelul din ofertă si astfel oferta lui Madadi a devenit neinteresantă.

    1. exact bine mentionat.

      Madadi poate face o noua oferta (si inca una si tot asa) si eventual poate intra la cumparare si in piata, obligand astfel Cooperativa sa rascumpere actiuni si sa tot rascumpere, aducand-o la exasperare (pentru ca intentia dovedita a Cooperativei este de a folosi banii SIFurilor in alte scopuri, nu pentru rascumparari).

      Madadi poate determina Cooperativa sa faca ceea ce ea tot propune in AGA dar evita de fiecare data, adica sa foloseasca banii SIFurilor pentru rascumparari, spre folosul tuturor actionarilor. 

      Si ce altceva ar mai putea sa faca Madadi?

      Asa a facut ASF si la Ssif Harinvest si s a ales praful de banii investitorilor, Oana Stefanoiu mai exact

      Mai Gicule , Madadi ar putea sa-ti dea bani si direct. De ce sa ti-i dea pe cai ocolite?

      Cu banii lui?

      Absolut tot ceea ce vrea si este legal in acelasi timp.

      Dar tu, ce poti sa faci? 

      Gicule, ai inteles zero!

      Incepe sa fie deranjata Cooperativa ca Madadi ar putea-o determina sa scoata bani pentru rascumparari? 

      Nu ar putea pentru ca nu am SIFuri!

      Sic! 

      Madadi e incredibil! Dacă nu era el nu învățam regulile pieței de capital! Bravo Madadi! Ești spectaculos!!

    Asta este sigur de puscarie!

    1. Ben știe asta

    Cine a fost prejudiciat sa faca plangere la DIICOT, nu mai comentați degeaba că nu o să se sesizeze nimeni din oficiu.

    1. Asa este,plangere la organele abilitate pentru a putea cerceta si pune sub acuzare cooperativa ca aici nu se rezolva nimic.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb