ASF - instituţia tăcerii

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 martie 2023

ASF - instituţia tăcerii

Autoritatea de Supraveghere Financiară se pare că este guvernată de legea tăcerii, atât timp cât instituţia publică subordonată Parlamentului refuză să ofere explicaţiile cerute de opoziţie privind creşterea preţurilor la poliţele RCA, dar şi să ofere informaţii în legătură cu veniturile angajaţilor şi ale conducerii ASF.

Şefii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) refuză să vină în Parlament să le explice românilor de ce preţurile poliţelor RCA sunt atât de mari şi ce măsuri au luat, deoarece beneficiază de protecţia PSD şi PNL, susţin parlamentarii USR.

"ASF, stat în stat? Şefii Autorităţii nu vin în Parlament şi refuză să spună câţi bani iau pe lună. Protejaţi de PSD şi PNL, şefii ASF refuză să vină în Parlament să explice românilor de ce au explodat poliţele RCA şi ce măsuri au luat. Cum refuză şi să spună câţi bani încasează pe lună pentru a nu-şi face treaba şi a închide ochii la ce se întâmplă pe piaţa asigurărilor din România. Secretomania care înconjoară activitatea ASF este cu atât mare când e vorba de sumele încasate de membrii Consiliului ASF cu titlu de salarii, sporuri, locuinţă de serviciu, cazare, diurnă, etc.", afirmă parlamentarii formaţiiuii politice într-un comunicat de presă.

Deputatul Claudiu Năsui, fostul ministru al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, în guvernul Cîţu, susţine că a solicitat în mai multe rânduri conducerii ASF - atât prin interpelare parlamentară, cât şi în calitate de membru al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci - să prezinte contractul colectiv de muncă din Autoritate, implicit informaţii despre banii plătiţi lunar. Fostul ministru al Economiei a cerut datele respective în baza legii 544/2001 privind accesul la informaţiile de interes public, dar ASF a refuzat să răspundă, fapt pentru care Claudiu Năsui a chemat instituţia în instanţă.

"Am ajuns să chem în instanţă ASF ca să prezinte date ce ar trebui să fie publice. Le-am solicitat contractul colectiv de muncă pentru a vedea dacă se confirmă informaţia că, pentru a nu-şi creşte salariile şi să iasă discuţii, cei de la ASF şi-au adăugat două salarii pe an. Adică, iau 14 salarii pe an. După ce am câştigat în prima instanţă, ASF a făcut recurs, ca să nu vedem cât câştigă şi ce sporuri au. Iar Agenţia Naţională de Integritate, care ar trebui să sancţioneze această secretomanie, nu intervine, pentru că este, de asemenea, controlată politic şi e asmuţită împotriva duşmanilor politici", a declarat, ieri, Claudiu Năsui.

În urma acţiunii deschisă de fostul ministru al Economiei, Tribunalul Bucureşti a decis în noiembrie 2022 că ASF este obligată să prezinte contractul colectiv de muncă, cheltuielile cu locuinţa de serviciu, cazarea, diurna şi transportul membrilor Consiliului ASF, precum şi lista sporurilor, bonusurilor şi altor drepturi băneşti oferite salariaţilor.

În dispozitivul hotărârii 6162/2022 a Tribunalului Bucureşti se arată: "Obligă pârâta (n.red. - ASF), în termen de cel mult 30 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, să comunice reclamantului contractul colectiv de muncă în vigoare la data prezentă (nr.27/16.02.2022) şi a contractului colectiv de muncă anterior (nr.94/28.03.2019), precum şi orice alte acte adiţionale încheiate la nivelul ASF, cu anonimizarea datelor personale ale angajaţilor; totalul cheltuielilor ASF pentru fiecare dintre anii 2020 şi 2021 cu decontarea cheltuielilor cu locuinţă de serviciu, cazarea, diurnă şi transport ale membrilor Consiliului ASF, defalcate după fiecare dintre membri; totalul sumelor de bani plătite fiecăruia dintre membrii Consiliului ASF în 2020 şi 2021, defalcate după titlul plăţii; o listă a tipurilor şi cuantumurilor de sporuri, bonusuri şi alte drepturi băneşti oferite pentru salariaţii ASF în baza contractului colectiv de muncă în prezent şi orice alte acte adiţionale la acesta; o listă a tipurilor şi cuantumurilor de sporuri, bonusuri şi alte drepturi băneşti oferite pentru salariaţii ASF în baza contractului colectiv de muncă anterior şi orice alte acte adiţionale; o listă a tipurilor şi cuantumurilor de sporuri, bonusuri şi alte drepturi băneşti oferite pentru membrii Consiliului ASF în baza contractului colectiv de muncă anterior şi orice alte acte adiţionale, cu anonimizarea datelor personale ale angajaţilor".

Numai că respectiva hotărâre a fost atacată cu recurs de instituţia condusă de Nicu Marcu, iar dosarul se află pe rolul Curţii de Apel Bucureşti care nu a fixat încă un prim termen de judecată.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. ASF institutia nesimtirii si a sfidarii. Intr-o tara civilizata Marcu ar fi fost anchetat pentru Euroins si pentru City. La noi, Ionut Stroe (purtatorul de cuvant al defunctului PNL) intoarce realitatea ca valutistii de pe vremuri portofelul si da directive ASF sa supravegheze firmele de asigurari sa nu profite de situatia cresterii pretului RCA. In rest, de ce au crescut preturile, de ce se tin falimentele lant, de ce Marcu nu este in stare sa gestioneze activitatea ASF, de ce umbla zvonuri de complicitate si coruptie, Stroe nu mai vorbeste. El se limiteaza la incercarea jalnica si penibila de a crea o realitate paralela si de a salva esuata conducere a penibilului ASF.

    1. Salutari de la ASF lui nasui ! Sa ii transmiteți ca ii trimit pachet la locomotiva în Gara de Nord.

      Marcule, tu esti ma? Eu zic sa te apuci de treaba, ca de data asta nu mai scapi, cu toata coruptia din justitie!..

      Nu eu Rosu sunt. Asa cum am mintit si la audierile pe City va voi spune o poveste si la Euroins cum m-am batut cu balaurul bulgar si scap. Si mai iau inca un mandat de 5 ani in tandem cu Nicu Marcu acum in mai ca sa mai am cateva falimente. Oricum inainte de ASFcand eram sef la FGA tot de falimente in asigurari ma ocupam.

      Mama ta știe ca ai probleme ?

      . Prosti, infatuati si analfabeti functional este definitia asefistilor. Cum ma sa aveti cate un faliment la fiecare doi ani si sa nu invatati sa faceti un minim de supraveghere? Cum sa inchideti ochii si sa va faceti ca nu vedeti nimic si sa va treziti in ceasul al 12lea cand incepeti sa dati niste amenzi de ochii luminita si plangeri penale tot de ochii Lu ii. Lasati spaga! Demisiaaaa! La brutarie incolonati.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb