ASF investighează tranzacţiile cu acţiuni SIF Banat Crişana

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 septembrie 2013

Autoritatea de Supraveghere Financiară investighează tranzacţiile cu acţiuni SIF1 Banat Crişana, după ce cotaţia a urcat spectaculos în ultimele momente ale şedinţei de vineri, pentru ca, luni, un pachet de 6,27% să fie transferat la un preţ în urcare cu 14%.

"Tranzacţiile la care faceţi referire au fost remarcate imediat de Serviciul Supraveghere Electronică", ne-au transmis, ieri, reprezentanţii ASF, care au adăugat: "Investigaţia a fost declanşată încă de vineri. Intermediarul a fost imediat chestionat asupra elementelor tranzacţiei, iar investigaţia se află în curs, în sensul că ea se aprofundează.

Pentru moment, ASF îşi rezervă dreptul de a nu face comentarii suplimentare legate de investigaţie".

După un scenariu care a părut foarte bine regizat, tranzacţiile de vineri de pe SIF1 au pregătit cotaţia pentru deal-urile de luni, iar suspiciunile de manipulare nu au întârziat să apară.

"ASF e aici?", s-au revoltat unii dintre cititorii ziarului "BURSA".

Pe lângă numeroşii critici ai ASF, multe voci s-au revoltat faţă de conducerea SIF Banat Crişana, în special faţă de preşedintele Dragoş Bîlteanu. După ce SIF1 nu a acordat acţionarilor dividende pentru 2012, şi alte decizii ale managementului SIF1 au stârnit nemulţumiri.

Între acestea, unor cititori li s-a părut în neregulă faptul că SIF Banat Crişana a cumpărat obligaţiuni Romenergo, companie unde Dragoş George Bîlteanu este administrator şi acţionar, faptul că SIF1 a plătit 4,56 milioane euro pentru pachetul majoritar de acţiuni al firmei Azuga Turism, dar şi faptul că SIF1 şi-a înregistrat divizia de imobiliare în Cipru.

Reprezentanţii SIF1 au explicat că obligaţiunile Romenergo au o rentabilitate superioară prin comparaţie cu dobânzile bancare. Despre înregistrarea SIF Imobiliare Limited, SIF1 a precizat că i-a fost recomandată de un consultant din grupul Big Four.

Ziarul "BURSA" a relatat, ieri, că omul de afaceri Alin Tatu ar fi renunţat la pachetul de 5% pe care îl deţinea la SIF1 Banat Crişana, în urma dealurilor de luni, potrivit unor surse din piaţă.

Cotaţia SIF1 a urcat surprinzător, la finalul şedinţei de vineri, cu aproape 12,5%, la 1,1590 lei/unitate. Luni, două pachete de acţiuni reprezentând cumulat 6,27% din acţiunile SIF Banat-Crişana au fost transferate pentru 45,4 milioane lei (10,2 milioane euro), la un preţ cu aproape 14% peste închiderea de vineri.

Ieri, acţiunile SIF1 au încheiat şedinţa de tranzacţionare la 1,066 lei/unitate, în scădere cu 3,09% faţă de luni, pe fondul unor schimburi de 1,49 milioane de lei. Persoanele care au efectuat deal-urile de luni nu s-au raportat Bursei de Valori Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. ...pentru dna Ardeleanu si ziarul BURSA, pentru consecventa de care dau dovada, in chestiunea demascarii intentiilor si actiunilor, la limita legii, a noului management al SIF1. Poate ajungem sa aflam pe aceasta cale ce strategie "tenebroasa" a conceput Bilteanu & Co.pentru SIF1, SIF2 si SIF4.

    totul a fost legal...ca si la rrc in 7 aprilie...daca a fost imoral, mai bine schimbam regulamentul...sa nu mai faca pingpong cu piata...jos piata deal

    1. A fost legal? Crezi tu asta? Eu nu,

      Legislatia pietei de capital din Romania e extrem de vaga si neclara in ceea ce priveste manipularea pietei si concertarea.

      E un caz tipic de manipulare a pretului pentru a se ajunge la pretul negociat pentru Deal. Ca se se evite situatiile astea, ar trebui renuntat la regula de +/-15% la tranzactiile Deal.

      Cine a ridicat pretul cumparatorul sau vanzatorul ?

      Marja de 5% e suficienta pt deal.

      De ce nu intermediarul? :)

      Sa se intinda manipularea de pret pe mai multe zile? Nu tata, nici o limita de pret, lasa piata Deal libera.

    Situatia e grava iar ilegalitatile imense. ASF sa sesizeze si Fiscul, DNA si Spalrea banilor pentru ca si institutiile astea se autosesizeaza greu.

    Daca s-ar publica actionarii care detin peste 1% din SIF cititorii ar identifica rapid increngatura concertatilor si hotia cu dividendele de la AGA.

    Si uite cum trec secundele, minutele, orele si in curand zilelel, iar ASF, SIF1, SSIF-urile tac, Eu ce sa fac? O sa va tuiac de intrati in spital visneac!!!

    Așteptăm cu mare interes rezultatul investigatiei ASF, care, știm cu toții, supravegheaza piața in timp real:)))). Pana atunci, ma tem ca ne-am format cu toții o opinie despre dl. Balteanu si stilul sau de lucru, ca si despre preocuparea sa de a genera profit. Pt sine. Din păcate, deserviciul pe care el îl face nu e doar actionarilor SIF1, ci pieței de capital in general vorbind, si asa deficitara la capitolul imagine si încredere. Dacă încă se întâmpla astfel de lucruri sub nasul nostru, iar noi stam si privim, ca n-avem cum reactiona, sa nu ne mai îndemne nimeni sa investim, doar ca sa-si bată diversi joc de banii nostri.

    1. Astfel de administratori fac mari deservicii pietei de capital !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb