ASF l-a amendat pe fondatorul Raiko Transilvania cu 13.800 de lei

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 martie 2023

Sursa foto: facebook / Raiko Transilvania

Sursa foto: facebook / Raiko Transilvania

Acesta nu a raportat scăderea deţinerii sub pragurile relevante, conform legislaţiei în vigoare Fondatorul Raiko a motivat lipsa informărilor anterioare prin faptul că "nu a înţeles obligaţiile de raportare"; ASF a respins argumentul

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) l-a sancţionat pe Tomasz Kurcin, fondatorul şi administratorul unic al producătorului de sisteme pluviale Raiko Transilvania (RKOT), cu o amendă de 13.800 de lei, pentru că nu a raportat scăderea deţinerii în companie sub pragurile indicate de legislaţia în vigoare, conform unui anunţ al supraveghetorului pieţei publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În perioada iulie - august a anului trecut, în urma unei mulţimi de tranzacţii, deţinerea lui Kurcin în Raiko s-a diminuat de la 18,21%, la 4,6%, sub pragurile de 15%, 10% şi 5%, ce trebuie raportate potrivit Legii privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, în termen de câteva zile de la efectuarea operaţiunilor. Or, Kurcin a raportat, în decembrie 2022, că mai deţine în mod direct numai 350 de acţiuni ale companiei.

"Prin vânzarea acţiunilor, Tomasz Kurcin a obţinut venituri de 0,693 milioane de lei, din care 0,691 milioane de lei au fost daţi sub formă de împrumut fără dobândă pe o durată de patru ani companiei Raiko Transilvania, pentru a ajută cash-flow-ul afectat de pierderea clienţilor din Rusia şi Ucraina dar şi de problemele din lanţul de aprovizionare", se arăta în raportul companiei din decembrie anul trecut de la BVB.

Administratorul Raiko a motivat lipsa informărilor anterioare prin faptul că "nu a înţeles obligaţiile de raportare". ASF a respins motivul lui Kurcin deoarece, în perioada august 2021 - februarie 2022, investitorul Marius Alexe a semnalat scăderea sub pragurile de 33%, 25% şi 20% deţinere în Raiko, rapoartele fiind semnate chiar de administator.

În aceste condiţii, Autoritatea de Supraveghere Financiară l-a amendat pe Kurcin cu 7.700 de lei pentru neraportarea trecerii sub pragul de 15%, respectiv cu 12.400 de lei şi 13.200 de lei pentru pragurile de 10% şi 5%.

"Făcând aplicarea prevederilor art. 156 din Legea nr. 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, pentru cumularea celor trei contravenţii reţinute în sarcina domnului Tomasz Kurcin, rezultă o amendă finală în cuantum de 13.800 de lei, reprezentând sancţiunea cea mai mare (13.200 de lei), majorată cu 5% şi rotunjită în favoarea contravenientului", se arată în decizia ASF.

În prezent, cel mai mare acţionar al Raiko Transilvania este TAX & Capital Advisors, societate la care Kurcin deţine pachetul majoritar, ce are 35% din Raiko. Marius Alexe scăzuse, la începutul lunii februarie a acestui an, sub pragul de 10% deţinere în companie.

La finele săptămânii trecute, evaluarea bursieră a producătorului de sisteme pluviale se ridica la circa 2,2 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 29 )

  1. Cum de apare Alexe asta numai alaturi de personaje cu astfel de apucaturi bursiere?!?!

    Aici, la APP unde a ajuns Botis sa imprumute toti banii din plasament catre firmele lui, la MAM unde si ala a primit sanctiune pentru neraportare tranzactii.

    Ce sa mai justifice ca administrator NRF care ne-a zis ca a facut 10-12 M profit cumulat 2020-2021 si acum vedem ca face corectii contabile de 15 M pierdere in aceeasi perioada! Deci profit care era pierdere, radio erevan 

    1. Bine spus

      norofert e firma aia cu 10 stelute de la ARIR pentru frumusetea comunicarii

      ori e doar coincidenta,2 cu acelasi nume 

      alta asociatie care traieste pe spatele bvb si a investitorilor.

      nu valoreaza absolut nimic stelutele alea date de arir.

      de fapt e o asociatie paravan a bvb asta sa se stie. 

    mama , l-a terminat

    i-a dat-o la temelie 

    a riscat si nu a declarat ca sa ajute firma, actionarii ar trebui sa fie multumiti

    1. Din pacate, la ce datorii pe termen scurt au, pana in vara, adica in doua trimestre sunt gata aia 691.000 lei imprumutati de Kurcin. Si pe urma iar raman cu 15-20.000 lei pe cont de disponibil. A doua oara cine le da iara cateva sute de mii imprumut ? Alexe probabil ....

    ar trebui sa se scrie mai mult despre unele firme de pe AERO, in special despre NRF. firma asta "spala" ochii investitorilor cu "profituri" in anul curent de raportare si le sterge pe din dos in anul urmator, astfel incat per ansamblu nu ramane nimic. intre 2019-2021 profiturile raportate sunt usor mai mici decat pierderile ajustate pentru anii anteriori, dar bagate pe usa din dos in "ajustari ale rezultatului reportat". mai au si nesimtirea sa iasa cu comunicat pe BVB in care mint in continuare, asigurandu-ne ca "rezultatul exercitiului nu este afectat", profitand de neintelegerea a cel putin 98% dintre investitori a operatiunilor contabile. si toate astea dupa ce in 2020 au avut un raport calificat de Auditor, cu scandalul de rigoare.

    1. ei spun 'corect' de fapt mintind prin omisiune ca profitul nu e afectat in sensul ca in CPP ramane la fel-da,insa asta pentru ca asa prevad normativele ca nu se pot face corectii decat prin Reportat in Bilant

      si uite asa in toti anii citim profiturile care de fapt ia-le de unde nu ca nu-s,nici nu erau!

      Ma intreb cam cum se asteapta managerii sa mai investeasca cineva in asa companie care are principal obiect de activitate codul CAEN'write-off' 

      nici macar asta nu este real, daca este cum "explica" ei. un retur de marfa in anul curent, facturat in anul anterior nu este sub nici un fel "eroare contabila" si ar trebui sa se inregistreze in anul curent, afectand rezultatul exercitiului. daca auditorul le permite practica cu corectia rezultatului reportat, inseamna ca este vorba despre facturari fictive, despre care ei ar spune ca sunt gresite, menite sa mareasca rezultatul exercitiului in mod artificial. ma intreb si eu ce termen de valabilitate au produsele alea daca se "returneaza" chiar si dupa mai multi ani, dupa cum "explica" ei. si ma mai intreb cum de o creanta atat de veche nu este provizionata. si continui sa ma intreb daca factoringul pe care zic ca l-au implementat este fara regres daca isi permit sa aiba provizione de 2-3 sute de mii de lei la creante de 30-40 de milioane.

      Auditorul si firma de contabilitate au acelasi acoperis numit Contexpert.Ce sa vada?! O scalda cat sa se acopere cumva.

      se vede din avion ce fac astia in ultimi ani...anaful daca iar vizita sunt ca si inchisi..evaziune cat casa

      vine,vine si Anaf-ul,stai linistit !

    nu aruncati cu pietre in Alexe si Popescu.

    iar nu intelegeti voi cum sta treaba la fel cum sta la fratii logofeti de la BNET. 

    1. :)) Altii la care nu e buna contabilitatea, au ei una alternativa o s-o si vanda la un moment dat dar acum sunt cam ocupati. Imi place si ROC1 la capitolul asta, le invart, le sucesc, tot nu iese cu profit :))

      nrf a aterizat pe bvb cu un CA compus din Popescu Vlad,Kurek Zuzzana=Cornerstone si Ivylon srl reprezentant permanent Cristian Logofatu,ce putea sa iasa din asta ?!?!?! peste 100 milioane evaluare la o firma la care afli dupa ani si ani ca baga pierderi in nestire

      La memorandum la sfarsit e bugetul si sfinte sisoe astia aveau prognoza ca in 2021 si 2022 fac 50% rata profitului net,50%,50%,50% sa se distinga

      Cate firme ati mai vazut cu asemenea marja neta.Doar din astea iti dai seama ce pocnitoare e si cum sunt luati de fraieri actionarii. 

      wow ce promisiuni

      lasa ca aga tot cornerstone o face 

      bingo,acum veniti de acasa.

      sarumana. 

      Da,de astia de la ROC1 am si uitat.

      Multumesc. 

    Nu știu de ce dar mai mult am încredere în Kurcin decât în ASF! Se pare că are intenții bune, a împrumutat compania aflată într-o situație dificilă prin căderea pieței estice și reorientarea spre vest!

    Și apoi Kurcin are școală știe multe limbi străine nu că Marcu!

    Dacă Marcu ar fi bărbat, nu e cazul,s-ar uita în grădina Sif1! 

    1. Mai bine ca nu se uita Marcu in gradina SIF ca la ce mana are le baga pe toate in faliment.

    Dar la BNET nu ancheteaza ASF tranzactiile facute de manageri si grupul acolitilor Impetum-Roca?Acolo sa vedeti cum se dau actiunile de la unii la altii sa tina pretul pe loc sa nu scada.Sunt zeci de persoane concertate si nu raporteaza decat depasire de prag in cel mai bun caz.Pai n-au raportat ei la PREB desi era in vazul lumii pe sinteza actionariat BVB.

    Sa vada cum se fac liste in companie cu cine si cand vinde si cine sa i le ia sa nu doboare pretul.Managerul tine socoteala ca sa nu dea fiecare de capul lui sa darame pretul.Si bineinteles ca nu se raporteaza pe lista de la ASF cu persoane cheie.O s-ajunga DIICOT pe acolo ca ASF nu le stie pe astea cu tranzactiile. 

    1. Oauuuu asta da stire.

    ieri si azi am luat NRF, am mai mare incredere ca voi castiga decat cu cele de stat, voi faceti ce vreti

    1. te-ai cam grabit,daca mai ai cash,,va un dca cred ca se va duce pana in 4.

      Oricum mergi sanatos 

      :)))

      la cat mai multe.

      pregateste cascavalul. 

      la astia nu este vorba de o simpla "impachetare" in vorbe frumoase. este vorba despre o manipulare cinica a realitatii. si este in forma continuata, prima oara i-au prins auditorii. pe urma au schimbat modelul, dar acum i-a prins piata. tu fa ce vrei pe banii tai, dar asigura-te ca intelegi ce faci

    Kurcin e un șmecher,știa ce face.Merită să iei 30000lei amenzi cănd faci profit de 690000lei.

    RAI(KO) e KO...knockout

    Posibil anul ăsta să ajungă la 0,30 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb