ASF: Modificarea actului constitutiv al SIF5 are temei legal

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 aprilie 2019

Tudor Ciurezu

Tudor Ciurezu

Iniţial, ASF a transmis că actul constitutiv al SIF Oltenia nu poate fi modificat astfel încât Comitetul Investiţional să aibă atribuţii decizionale privind politica şi strategiile de investiţii ale societăţii

Tudor Ciurezu, SIF Oltenia: "Intenţia SIF1 şi SIF4 este de a prelua ostil controlul asupra societăţii"

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a transmis, la solicitarea înaintată de SIF Oltenia (SIF5), că modificarea actului constitutiv al SIF5, prin înfiinţarea unui Comitet Investiţional şi reducerea numărului membrilor Consiliului de Administraţie de la şapte la cinci, conform cererii avansate de SIF Banat - Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), are temei legal.

Este o poziţie ce pare să fie în contradictoriu cu prima notificarea remisă de ASF către SIF Oltenia în care se specifica că actul constitutiv al SIF5 nu poate fi modificat astfel încât Comitetul Investiţional să aibă atribuţii decizionale privind politica şi strategiile de investiţii a societăţii.

Practic, SIF Oltenia a înaintat o solicitare către ASF privind un efectuarea unui control de legalitate prealabil convocării Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) din 9 mai 2019, ce are drept scop modificarea actului constitutiv al SIF5, pentru care a primit, de la Autoritate, două răspunsuri, ce au fost publicate pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În prima adresă pe care ASF a remis-o către SIF Oltenia, în data de 17 aprilie 2019, se arată că, potrivit prevederilor legale: "Actul Constitutiv (n.r. al SIF5) nu poate fi modificat în sensul în care Comitetul Investiţional are ca atribuţii respingerea/aprobarea propunerilor conducerii superioare în ceea ce priveşte deciziile privind politica generală de investiţii şi strategiile de investiţii din cadrul societăţii".

În plus, ASF a subliniat că în puterea Consiliului de Administraţie stă crearea de comitete consultative, cu atribuţii privind elaborarea de recomandări pentru consiliu.

"Atribuţiile acestui comitet trebuie stabilite de către Consiliul de Admi­nistraţie, astfel încât să nu fie afectată puterea de decizie a conducerii superioare în ceea ce priveşte actele inves­tiţionale", mai menţionează Au­toritatea.

Peste două zile, ASF a revenit cu un nou comunicat în care susţine că: "Punctele introduse pe ordinea de zi a AGEA din data de 09 mai 2019, ce vizează modificarea Actului Constitutiv, în sensul înfiinţării unui Comitet lnves­tiţional, respectiv reducerii numărului membrilor Consiliulul de Administratie de la şapte la cinci, au temei legal".

Autoritatea subliniază că a revenit cu precizări suplimentare ca urmare a existenţei unor opinii care au dus la interpretarea punctului de vedere al ASF într-o manieră neconformă cu cele menţionate în prima adresă, dar nu menţionează de unde provin aceste opinii şi care este greşeala de interpretare.

În plus, Autoritatea susţine că observaţiile din prima adresă nu vizau propunerea acţionarilor de completare a actului constitutiv al SIF Oltenia în sensul înfiinţării unui Comitet Investiţional de către Consiliul de Administraţie al acestei societăţi.

Este o situaţie nefirească în condiţiile în care solicitarea SIF5 se referea exact la propunerile SIF1 şi SIF4 care includ formarea unui Comitet Investiţional care să aibă atribuţii decizionale privind politica şi strategiile de investiţii ale societăţii.

Tudor Ciurezu: "Amendamentele propuse de cele două SIF-uri contravin flagrant cu legea aşa că trebuie cenzurate printr-un act emis de ASF"

SIF Banat - Crişana şi SIF Muntenia au drept ţintă revocarea simulată a actualului Consiliu de Administraţie al SIF Oltenia şi preluarea ostilă a controlului asupra societăţii de investiţii financiare, cu scopul atingerii unui anumit nivel de concentrare a deciziei pentru o parte semnificativă a pieţei de capital, se mai arată în nota trimisă de SIF Oltenia către ASF (în care se cere efectuarea unui control de legalitate prealabil convocării Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor SIF5) şi care este semnată de Tudor Ciurezu, preşedinte şi director general al societăţii.

SIF Oltenia mai subliniază că, prin modificările propuse se urmăreşte înfiinţarea unui comitet care nu are rol consultativ cu atribuţii de a formula recomandări ci, prin structura sa formată din membrii conducerii superioare (directorul general şi cel adjunct) şi din trei angajaţi ai SIF5, se doreşte formarea unui comitet cu puteri decizionale în cadrul căruia, prin votul majoritar al celor trei salariaţi, se poate impune o decizie de investire sau dezinvestire conducerii societăţii, care se va subordona ierarhic celor trei angajaţi, ce au majoritatea drepturilor de vot.

"Dat fiind că impunerea unei decizii ce ţine de realizarea obiectului principal de activitate al societăţii se realizează în cadrul acestui comitet, prin votul majoritar a trei salariaţi, considerăm că o astfel de modificare conduce la creşterea tuturor categoriilor de risc ce ar putea afecta activitatea societăţii şi investitorii. Apreciem că, în realitate, modificarea propusă are ca efect diluarea răspunderii şi chiar imposibilitatea tragerii la răspundere în mod eficient pentru decizii imprudente, păguboase sau nelegale", afirmă Tudor Ciurezu.

De asemenea, directorul societăţii de investiţii financiare cu sediul în Craiova apreciază că impunerea prin actul constitutiv a unor limite investiţionale reduse, raportat la mărimea SIF5, este de natură să blocheze activitatea SIF Oltenia.

În plus, potrivit conducerii SIF5, amendamentele propuse de SIF Banat - Crişana şi SIF Muntenia contravin flagrant cu legea astfel încât trebuie cenzurate printr-un act emis de ASF.

SIF Oltenia a convocat acţionarii pentru data de 9 mai, la cererea SIF1 i SIF4 (ce împreună deţin 5% din societatea de investiţii cu sediul în Craiova), pe ordinea de zi găsindu-se înfiinţarea unui Comitet Investiţional, reducerea numărului membrilor Consiliului de Administraţie dar şi alte propuneri precum şi aprobarea demarării unui program de răscumpărare de acţiuni.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ce teapa si a luat ciurezu! Nu i vine sa creada. Acum a atacat ca berbecul. Va pierde lupta.

    Urmeaza sif 2 si sif3.Apoi pot sa delisteze toate sifurile...Ca nu mai are rost sa fie listate la BVB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb