ASF: Prima medie RCA pentru transportatori a crescut cu 52,7%, în ultimele 12 luni

Laura Boico
Macroeconomie / 19 iulie 2016

Prima medie RCA pentru transportatori a crescut cu 52,7% în ultimele 12 luni, în marja plafonului de 50% convenit prin Protocolul din decembrie 2015, se arată într-un comunicat de presă al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), remis redacţiei.

Conform sursei citate, prima medie aferentă poliţelor de asigurare auto obligatorie RCA încheiate pentru vehicule din categoria mijloacelor de transport de persoane, pe toate clasele bonus-malus, cu valabilitate pe 12 luni, a scăzut, în iunie, cu 26% faţă de nivelul înregistrat în luna precedentă, după ce în luna mai consemnase o scădere de 10,8%, comparativ cu aprilie.

ASF precizează că, pentru prima dată de când ASF a început monitorizarea lunară a evoluţiei tarifelor RCA pe principalele segmente de autovehicule, prima medie RCA pentru grupa transportatorilor de persoane marchează două luni consecutive de scădere, indicând o mişcare semnificativă de reglare a pieţei şi de reaşezare a structurii portofoliilor.

"Datele sunt cu atât mai relevante cu cât în luna iunie au fost încheiate 2.218 poliţe pe această grupă de vehicule, în creştere cu peste 40% faţă de vânzările din aprilie şi mai. Astfel, prima medie pentru mijloacele de transport de persoane s-a situat în iunie la 3.458 de lei, fiind cu 14,24% mai mare decât în iunie 2015. Evoluţia primelor diferă de la un segment de vehicule la altul, în funcţie de datele de risc, însă raportările către ASF arată, de exemplu, o scădere de peste 10% a primei medii RCA pentru mijloacele de transport de persoane cu până la 18 locuri în iunie 2016 faţă de iunie 2015. Pentru segmentul cu 18-40 de locuri, prima medie RCA a crescut în ultimul an cu 11,16%", notează ASF.

Potrivit statisticii, piaţa RCA a rămas "mai încordată" pe categoria autoutilitare/autocamioane, unde prima medie aferentă poliţelor, pe 12 luni, a scăzut în luna iunie cu 2,4% faţă de mai, după ce în luna mai urcase cu 8% faţă de aprilie. Comparativ cu luna iunie 2015, prima medie pentru această categorie de vehicule a înregistrat o creştere de 61,55%, situându-se la 3.016 lei. Pentru segmentul cuprins între 7,5 şi 16 tone, prima medie RCA a fost, în luna iunie, de 2.207 lei, cu 11,85% mai mare decât în iunie 2015, în timp ce, în cazul autoutilitarelor, cu masa de până la 3,5 tone creşterea anuală a primei medii a fost de 15,4%.

La nivelul ambelor categorii de vehicule incluse în monitorizare (autoutilitare/autocamioane şi mijloace de transport de persoane), pe toate clasele de bonus-malus, creşterea medie a primelor RCA, în perioada iunie 2015 - iunie 2016, a fost de 52,73%, situându-se în marja plafonului de 50% stabilit prin Protocolul încheiat de ASF cu transportatorii în decembrie 2015.

Totodată, în luna iunie 2016, prima medie pe cele două categorii a scăzut cu 4,3% faţă de mai, înregistrând o corecţie după creşterea de 6,1% înregistrată, în mai faţă de aprilie.

Analizând numai evoluţia tarifelor RCA pentru vehiculele încadrate în clasa de bonus B0, raportările asigurătorilor arată, pentru luna iunie 2016, o creştere de 49,74% faţă de iunie 2015 pentru categoria autoutilitare/autocamioane, respectiv de 46,9% pentru categoria mijloacelor de transport de persoane. La nivelul ambelor categorii, rezultă o creştere medie anuală de 46%, care se încadrează în plafonul de 50% stabilit prin Protocolul din decembrie 2015.

Din controlul efectuat de ASF la cele nouă societăţi autorizate să vândă poliţe RCA, având ca obiect modul de determinare a categoriilor de riscuri omogene, modul şi corectitudinea estimării daunei medii şi a frecvenţei daunelor, precum şi calitatea şi corectitudinea datelor şi a metodelor actuariale folosite de către asigurători, au fost identificate neregularităţi în cazul societăţilor Carpatica Asig şi City Insurance, care se află deja în programe de redresare, în timp ce în cazul Asirom a fost prelungit termenul de remediere până la 15 august 2016.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb