ASF: PRIMELE RCA TREBUIE SĂ ACOPERE TOATE OBLIGAŢIILE Cornel Coca-Constantinescu: "Tarifele RCA au urcat între 20 şi 50%, în 2014, şi ar putea continua să crească"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 noiembrie 2014

Asigurătorii vor trebui să stabilească tarifele de primă pentru segmentul RCA astfel încât să îşi acopere toate obligaţiile, iar acoperirea pierderilor pe RCA să nu se mai facă din alte forme de asigurare, potrivit unei norme a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

"RCA trebuie să fie un produs sustenabil, întrucât expunerea pe acest segment a sistemului asigurărilor este semnificativă comparativ cu poliţele facultative sau de viaţă", a declarat Cornel Coca-Constantinescu, prim-vicepreşedintele ASF.

Domnia sa a precizat că, în prezent, piaţa RCA înregistrează o pierdere de 30% pe produs.

Cornel Coca-Constantinescu nu a dorit să spună în clar ce efect va avea Norma RCA asupra tarifelor plătite de consumatori, însă, având în vedere că segmentul va trebui să elimine pierderile, este probabil ca acestea să se reflecte în preţuri.

"În 2014, s-au înregistrat, deja, creşte de tarife etapizat, între 20 şi 50%, ceea ce arată că piaţa se echilibrează", a spus prim-vicepreşedintele ASF, adăugând: "Tariful RCA este posibil să crească la unele societăţi, să scadă la altele".

La insistenţele presei să afle dacă va continua să crească tariful RCA, domnul Coca-Constantinescu a răspuns: "Dacă vă raportaţi la media europeană, da".

ASF nu a mai impus limitarea comisionului brokerilor, însă a cerut afişarea acestuia pe poliţă

Autoritatea nu a mai cuprins în norma aprobată propunerea de limitare a comisionului pentru brokerii de asigurări RCA la 10%.

"Piaţa este liberă, trebuie să stabilească nivelul de primă şi nivelul de comision pentru brokeri", a spus Cornel Coca-Constantinescu, adăugând: "Nivelul trebuie să fie corect. Azi, comisionul mediu la brokeri este de 18%. Apreciem că este mare raportat la rata daunei combinate. În prezent, acest procent mediu este influenţat de comisionul mediu aferent RCA, care este de 25%".

ASF îşi rezervă dreptul ca, pe baza analizei indicatorilor raportaţi, în scopul protejării asiguraţilor/păgubiţilor, să intervină prin limitarea comisionului de intermediere.

Potrivit oficialului ASF, cheltuielile cu distribuţia directă a poliţelor RCA la asiguratori sunt între 10-14%. "Aici ar trebui să se regăsească şi comisionul brokerilor", a spus domnia sa, adăugând: "ASF are obligaţia să creeze mecanismele care să regleze piaţa. ASF nu doreşte să intervină direct pe comision, care se stabileşte în negocierile directe înre asigurator şi broker".

Totodată, intermediarii vor avea obligaţia de a încasa prima de asigurare pentru RCA direct în contul asigurătorului, iar în cazul plăţilor în numerar să vireze integral în contul societăţii de asigurare prima încasată aferentă poliţelor RCA în cel mult 5 zile lucrătoare de la data încasării.

Reprezentantul ASF a spus că, pentru o mai bună transparenţă a procesului de vânzare a poliţelor către asiguraţi, au fost stabilite în sarcina asigurătorilor obligaţii privind modul de ofertare a poliţelor RCA, indiferent de canalul de distribuţie (direct sau prin intermediar).

Astfel, asigurătorii autorizaţi să încheie poliţe RCA/intemediarii în asigurări nu pot oferta, promova şi comercializa contracte RCA la alte prime de asigurare decât cele rezultate din aplicarea tarifelor de primă notificate ASF.

"De asemeneea, asigurătorii RCA au obligaţia de a practica aceeaşi primă de asigurare indiferent de canalul de distribuţie utilizat. În plus, este interzisă asigurătorilor RCA/intemediarilor în asigurări acordarea oricăror avantaje colaterale asiguraţilor la încheierea unei poliţe de asigurare RCA", a spus Coca-Constantinescu.

O altă prevedere a normei spune că oferta asigurătorului trebuie să fie valabilă pentru o perioadă de minimum 3 zile şi să conţină în mod obligatoriu următoarele informaţii: prima de asigurare, comisionul de intermediere sau cheltuiala medie de achiziţie directă şi data până la care oferta este valabilă.

Oferta RCA trebuie să conţină criteriile specifice clientului care sunt utilizate pentru determinarea primei de asigurare, inclusiv răspunsurile oferite de către potenţialul asigurat (spre exemplu: vârstă, domiciliu, marcă vehicul etc.).

"Asigurătorilor li se va interzice să modifice tarifele de primă mai devreme de 12 luni de la ultima modificare, notificată către ASF", a spus prim-vicepreşedintele ASF.

ASF a reglementat şi petiţiile clienţilor

Print-o altă normă, ASF a obligat societăţile de asigurare să publice lunar, pe site-ul propriu, informaţiile pentru toate petiţiile înregistrate indiferent de provenienţa acestora (atât direct la societatea de asigurare, cât şi petiţiile înregistrate la ASF).

Datele vor fi actualizate în primele 7 zile ale fiecărei luni. Trimestrial, brokerii de asigurare trebuie să raporteze la ASF situaţia petiţiilor înregistrate.

De asemenea, ASF a definit clar noţiunile de "petent", "împuternicit legal" şi "petiţie", pentru a stabili persoanele îndreptăţite să depună petiţii referitoare la activitatea asigurătorilor şi brokerilor de asigurare.

"În plus, norma detaliază modul de înregistrare a petiţiilor în registrul electronic unic, în condiţii de securitate. Modificarea a rezultat ca urmare a controalelor efectuate de către ASF la societăţi, care au relevat un mod neunitar de înregistrare a petiţiilor", a spus Coca-Constantinescu, care a adăugat că scopul acestor modificări este soluţionarea mai rapidă şi eficientă a petiţiilor asiguraţilor/păgubiţilor referitoare la societăţile/brokerii de asigurare.

În plus, autoritatea doreşte să determine asigurătorii să reducă ponderea activelor nelichide din portofolii în vederea creşterii capacităţii lor de a-şi onora obligaţiile asumate prin contractele de asigurare.

Astfel, ASF elimină anumite tipuri de active admise (spre exemplu terenuri agricole şi extravilane) şi ajustează/introduce unele limite de reprezentare a rezervelor tehnice pentru trei tipuri de active.

"De asemenea, se va reduce de la 40% la 20% ponderea admisă a terenurilor şi construcţiilor în acoperirea rezervelor tehnice brute ale asigurătorilor. În plus, 90% din rezervele tehnice brute vor reprezenta depozite şi disponibilităţi la instituţii de credit, dar nu mai mult de 20% din rezerve într-o singură instituţie de credit", a spus reprezentantul ASF.

Norma RCA intră în vigoare de la 1 ianuarie 2015.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb