"Asociaţia Brokerilor" a solicitat CNVM investigarea transferurilor cu acţiuni "Rompetrol"

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 august 2007

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare va investiga tranzacţiile cu acţiuni "Rompetrol Rafinare", "Rompetrol Well Services" şi "Rompetrol" Bucureşti efectuate în datele de 24 şi 27 august 2007, după ce Departamentul de supraveghere al C.N.V.M. a semnalat Comisiei creşterea rapidă a preţului acţiunilor în cauză. Autoritatea pieţei de capital a cerut, atât bursei, cât şi departamentelor de specialitate ale instituţiei, analizarea tranzacţiilor şi identificarea unor eventuale nerespectări ale legislaţiei în vigoare, se arată în comunicatul CNVM.

Şi Asociatia Brokerilor a solicitat demararea de urgenţă a inves­tigării acestor transferuri, care sunt suspectate că ar fi fost influenţate de informaţia privind achiziţia de către "KazMunayGaz" a 75% din "The Rompetrol Group N.V.", acţionar majoritar al "Rompetrol Rafinare". Asociaţia Brokerilor se arată îngrijorată de modul în care această ştire a fost adusă la cunoştinţa investitorilor din piaţa de capital.

Contractul menţionat a fost semnat pe data de 24 august, informaţia devenind publică prin intermediul mass-media abia la jumătatea zilei de 27 august. Potrivit comunicatului Asociaţiei Brokerilor, Bursa de Valori Bucureşti a luat decizia suspendării tranzacţionării acţiunilor RRC, în scopul facilitării accesului la informaţie pentru toţi investitorii, în urma comentariilor de la televiziune, nefiind în posesia niciunei informări primite de la emitent. BVB a primit comunicatul de presă ulterior difuzării acestuia către mass-media. Raportul Curent prin care S.C. "Rompetrol Rafinare" S.A. a adusă la cunoştinţa Bursei de Valori această informaţie a fost transmis abia în seara zilei de 27 august la solicitarea BVB depăşind cu mult intervalul regulamentar de maximum 24 de ore, prevăzut de art. 113 lit. A alin. e) din Regulamentul C.N.V.M. nr. 1/2006.

Faxul primit de Bursă de la emitent, luni, indică ora 13:48, iar acţiunile RRC au fost suspendate de la tranzacţionare la ora 13:23.

Anca Dumitru, directorul adjunct al Bursei, ne-a confirmat că BVB a suspendat titlurile de la tranzacţionare ca urmare a informaţiilor din mass-media şi nu în urma unei înştiinţări din partea emitentului.

Asociaţia Brokerilor suspectează că prevederile legale cu privire la regimul informaţiilor privilegiate şi la eventuale tranzacţii încheiate în baza acestor informaţii nu au fost respectate, bazându-se pe variaţia semnificativă a preţului în intervalul de la deschiderea pieţei în data de 27 august şi până la suspendarea de către BVB a acestor titluri.

În aceste condiţii, Asociatia Brokerilor a soliciat CNVM efectuarea în regim de urgenţă a unei investigaţii asupra tuturor tranzacţiilor încheiate în acest interval cu titluri RRC şi, în scopul asigurării protecţiei investitorilor, suspendarea tranzacţionării simbolului până la finalizarea investigaţiei şi respectiv până la completarea raportului curent al emitentului, care nu conţine toate informaţiile necesare privind contractul menţionat, pentru o informare corectă şi completa asupra preţului şi condiţiilor tranzacţiei, se mai arată în comunicatul "Asociaţiei Brokerilor".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb