Asociaţia CREDERE a publicat, pe pagina sa oficială, o bază de date cu hotărâri judecătoreşti favorabile debitorilor pe legea dării în plată.
"Darea în plată, una dintre cele mai dezbătute legi din istoria României democratice, îşi întoarce faţa către debitori. După o aplicare neunitară de către instanţele de judecată (2016-2020), legea dării în plată a fost modificată în mai 2020, moment de la care soluţiile pronunţate de către instanţele de judecată au devenit predictibile şi sunt covârşitor în favoarea împrumutaţilor. Legea dării în plată, în forma actuală, a fost declarată ca fiind constituţională de către Curtea Constituţională prin Decizia nr. 431/2021. Pentru cei care doresc să aprofundeze legea dării în plată trebuie spus că nu este suficient să parcurgă textul legii, ci trebuie să aibă în vedere şi analiza cronologică (cel puţin) a următoarelor decizii pronunţate de către Curtea Constituţională, decizii prin care CCR a interpretat şi re-interpretat modalitatea în care se aplică legea dării în plată: Decizia nr. 623/2016, Decizia nr. 62/2017, Decizia nr. 731/2019, Decizia nr. 431/2021.
Prin intermediul legii darii in plata, sub rezerva îndeplinirii unor condiţii, debitorii pot obţine reechilibrarea / adaptarea contractului de credit pentru viitor (în general, plata ratei la un curs de schimb mai mic decat cel afişat de Banca Naţională a României) sau transferul locuinţei către banca cu consecinţa ştergerii oricărei datorii. De asemenea, pot apela la această lege inclusiv debitorii rămaşi fără locuinţă, dar cu un rest de datorie către bancă pe care trebuie să îl platească până la finalul vieţii prin reţineri din venituri. În acest ultim caz, prin intermediul legii dării în plată, respectivii debitorii pot obţine ştergerea restului de datorie.
Legea dării în plată a apărut, ca principiu, drept o soluţie pentru împrumutaţii cu credite în franci elveţieni (CHF), aceştia fiind principalii beneficiari ai legii. Având în vedere condiţiile prevăzute în legea dării în plată, aceasta s-ar aplica celor cu împrumuturi în franci elveţieni, yeni japonezi, dolari americani şi o categorie redusă din rândul celor cu credite în euro, debitori afectaţi în mod real de creşterea excesivă a cursului de schimb, motiv pentru care Parlamentul a considerat că aceste contracte de credit sunt dezechilibrate, iar instanţa de judecată (în lipsa unei întelegeri amiabile între bancă şi debitor) este nevoită să intervină pentru a restabili echilibrul. Mai mult, pentru cei cu credite în lei, care ar putea fi afectaţi de creşterea excesivă a dobânzilor, legea dării în plată reprezintă o centură de siguranţă şi previne supra-îndatorarea unui număr însemnat de debitori." spun cei de la CREDERE.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.01.2022, 18:30)
Este o lege impotriva JAFULUI si CAMATARIEI legale. Oare cine era impotriva ei???(in afara de banci)