Asociaţia Energia Inteligentă (AEI) solicită oprirea Programului PNRR - Schema de granturi sub formă de bonuri valorice pentru accelerarea utilizării energiei din surse regenerabile de către gospodării şi reluarea acestuia pe baze solide, astfel încât să fie cu adevărat destinat celor care au nevoie, conform unui comunicat transmis redacţiei.
AEI atrage atenţia că acest program, derulat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), riscă să devină un nou eşec în tentativa de electrificare a caselor fără energie electrică din România. Potrivit organizaţiei, deşi programul prevede acordarea unor vouchere de 10.000 de euro pentru 60.000 de beneficiari, valoarea totală a acestuia, de 600 de milioane de euro, este de 20 de ori mai mare decât estimarea necesară pentru electrificarea efectivă a tuturor gospodăriilor fără curent electric.
"Este încă un exemplu al modului defectuos în care sunt concepute programele de finanţare. În loc să adreseze problema reală, fondurile sunt distribuite în baza unor criterii care nu ţin cont de realităţile din teren şi, mai grav, creează oportunităţi pentru afaceriştii care speculează astfel de programe", susţine Dumitru Chisăliţă, preşedintele AEI.
În aprilie 2024, AEI a realizat, în parteneriat cu Ministerul Energiei, "Registrul Electronic Naţional al Gospodăriilor fără Energie Electrică din România" (RENGEER), care a identificat 5.494 de gospodării locuite de 11.611 persoane fără acces la electricitate, dintre care 4.777 sunt copii sub 18 ani. Potrivit AEI, programul MIPE a fost conceput fără a lua în considerare această realitate şi fără a se baza pe date oficiale.
"Aproape nicio casă neelectrificată din România nu intră în rândul beneficiarilor selectaţi. Condiţiile de eligibilitate nu au ţinut cont de faptul că aceste case nu au instalaţii de utilizare a energiei electrice, iar costurile pentru realizarea acestora nu sunt incluse în finanţare. Mai mult, cerinţele absurde, precum obligaţia realizării unui audit energetic al unei case fără curent electric sau verificarea unei prize de pământ care nu există, exclud exact persoanele care ar trebui să fie prioritare", susţine AEI, conform aceleiaşi surse.
AEI semnalează că lista oficială a consumatorilor vulnerabili, pe baza căreia se distribuie voucherele de 10.000 de euro, este eronată. În teren, experţii asociaţiei au constatat că în unele sate, jumătate din populaţie figurează ca vulnerabilă, deşi aceştia nu sunt în realitate în situaţii de sărăcie energetică, în timp ce persoanele care sunt efectiv debranşate sau care nu au deloc acces la electricitate nu se regăsesc pe listă.
"Programul a devenit o sursă de câştig pentru unii afacerişti. Suma de 10.000 de euro pentru montarea unui sistem fotovoltaic este mult peste costurile reale, care nu depăşesc 5.000 de euro per gospodărie. Diferenţa de 300 de milioane de euro din acest proiect riscă să alimenteze speculaţiile, în loc să fie folosită pentru obiectivul real - electrificarea tuturor gospodăriilor fără curent electric", afirmă AEI, conform comunicatului.
Selecţia firmelor care instalează panouri fotovoltaice a fost realizată într-un mod "halucinant", după cum descrie AEI. Raportul dintre profitul firmei şi cifra de afaceri a fost unul dintre principalele criterii, ceea ce a permis unor firme fără experienţă şi cu cifre de afaceri infime să obţină contracte de milioane de euro.
"Avem firme cu un singur angajat, autorizate ANRE de doar un an, cu un profit de 3.895 de lei şi o cifră de afaceri de 100 de lei (!!), care urmează să încaseze 10 milioane de euro. Aceasta este o dovadă clară că programul a fost conceput pentru a permite astfel de situaţii, şi nu pentru a rezolva problema reală", susţine AEI.
AEI solicită oprirea imediată a programului PNRR derulat de MIPE şi reluarea acestuia cu un Ghid nou, care să vizeze consumatorii cu adevărat vulnerabili.
Organizaţia propune că:
Voucherele să fie direcţionate doar către gospodăriile fără curent electric şi consumatorii în reală sărăcie energetică.
Pentru suma de 10.000 de euro să se instaleze sisteme fotovoltaice de minimum 10 kW, prin crearea unei concurenţe reale între firmele instalatoare.
Să fie stabilite criterii minime de calitate pentru echipamentele montate, astfel încât fondurile să fie utilizate eficient şi să nu se finanţeze echipamente de slabă calitate.
"Este nevoie de o abordare transparentă şi corectă, care să permită soluţionarea reală a problemei electrificării locuinţelor. Dacă nu se iau măsuri urgente, acest program va deveni încă un exemplu de fonduri europene utilizate ineficient, în detrimentul celor care au cu adevărat nevoie de ajutor", afirmă Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.
Opinia Cititorului