Asociaţia "Forumul Judecătorilor din România", Asociaţia "Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor" şi Asociaţia "Iniţiativa pentru Justiţie" preciează că independenţa justiţiei nu se negociază şi că orice dialog referitor la adoptarea OUG nr.7/2019 trebuia iniţiată anterior emiterii sale, iar nu post factum, singura soluţie aflată în acest moment la îndemâna legiuitorului fiind abrogarea imediată şi în integralitate a actului normativ în cauză. Cele trei asociaţii fac apel la CSM să nu trimită reprezentanţi la discuţia propusă de către premierul Viorica Dăncilă.
"Independenţa justiţiei nu se negociază! Orice dialog referitor la adoptarea OUG nr.7/2019 trebuia iniţiat anterior emiterii sale, iar nu post factum, singura soluţie aflată în acest moment la îndemâna legiuitorului (fie el şi delegat) fiind abrogarea imediată şi în integralitate a actului normativ în cauză", afirmă cele trei asociaţii într-un comunicat, conform News.ro.
Acestea reiterează faptul că Guvernul şi Parlamentul au refuzat constant să ia în considerare argumentele şi soluţiile constituţionale prin care să respecte convenţiile internaţionale la care România a aderat, transmise în ultimii doi ani de corpul magistraţilor, care s-au opus iniţiativelor legislative într-o majoritate covârşitoare (peste 90% dintre judecători şi procurori), iar adoptarea unor modificări ale legislaţiei privind organizarea judiciară, prin Ordonanţe de urgenţă ale Guvernului, fără respectarea unor rigori minime de transparenţă decizională şi fără consultarea reală şi efectivă a corpului magistraţilor este contrară angajamentelor internaţionale ale Statului român.
"Înainte de a proceda la invitarea asociaţiilor profesionale ale magistraţilor la discuţii generale, în contextul protestelor publice masive organizate de magistraţi pentru respectarea statului de drept, Guvernul României avea obligaţia de a da o minimă dovadă de respectare a recomandărilor din Raportul Comisiei Europene dat publicităţii în luna noiembrie 2018, a concluziilor avizului Comisiei de la Veneţia din octombrie 2018, precum şi a concluziilor şi recomandărilor raportului GRECO din martie 2018, a căror punere în practică era posibilă cu ocazia intervenţiilor legislative prin care s-au adus modificări legilor justiţiei. Prin urmare, Guvernul are obligaţia de a lua măsuri pozitive de natură legislativă sau administrativă în scopul suspendării imediate a punerii în aplicare a dispoziţiilor din legile justiţiei şi ordonanţele de urgenţă subsecvente criticate de Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia şi GRECO, revizuirea acestor acte normative urmând a fi realizată prin discuţii profesioniste şi concrete, iar nu prin consultări formale, stabilite la prânzul de week-end şi fără o agendă serioasă", se arată în comunicat.
1. independenta justitiei nu se negociaza
(mesaj trimis de dan în data de 24.02.2019, 17:41)
Dar ce facem cu magistratii care fac abuz de putere?Pur si simplu am avut cauze in care judecatorii nu au respectat litera legii.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2019, 19:25)
Sunt extrem de multi magistrati care incalca litera si spiritul legii. Sunt extrem de multe abuzuri in justitie. Si va spune un om, lipsit de influente si puteri de orice fel, si care poate proba cele afirmate. De regula se judeca in functie de puteri si /sau influente, nu dupa lege.
1.2. ok (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de dan în data de 24.02.2019, 20:34)
Bine spus.Dar ce putem face in fata acestor abuzuri?Ptr. ca CSM ul si inspectia judiciara sunt tot o apa si-un pamant.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.02.2019, 00:07)
Inspectia Judiciara apara judecatorii, nu ii pedepseste. Cand aplica sanctiuni o fac probabil pentru a razbuna pe cineva. In cazul meu, desi sunt incalcari flagrante ale legislatiei nationals si europene, nu au patit nimic.
2. # în RÂPÄ
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2019, 22:51)
Fără LEGIA RĂSPUNDERII !!!!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.02.2019, 07:05)
Ce spun asociațiile magistraților afiliați SRI despre controlul SRI asupra justiției?
E bună cum e acum ? :)))))))))))
4. Independenta Justitiei?! Pe bune?!
(mesaj trimis de EU în data de 25.02.2019, 09:01)
Nu o mai ardeti atat cu independent justitiei ca nu mai tine. Si un copil intelege ca Justitia trebuie sa fie sub control democratic, sub controlul poporului prin partidul sau alianta de la guvernare! Altfel, Justitia va fi nu independent, ci subordonata altor interese, de clan, mafiote sau unur alte tari sau organizatii gen UE.
5. Initiativele de emancipare
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 25.02.2019, 09:23)
ale magistratilor de sub controlul politic sunt salutare. Eliberrea magistratilor de sub control politic se impune acum cu atit mai mul azit, de larga notorietate fiind faptul ca azi tara este condusa de infractori. Justitia are un rol hotaritor in asigurarea unei conduceri cinstite a tarii. Ori pentru ca sa faca asta, Justitia trebuie sa fie libera. Deasemenea este cunoscut faptul ca derapajele Justitiei s-au realizat ca urmare a controlului ei de catre politic. Cu atit mai mult controlul politic assupra Justitiei trebuie eliminat.
Judecatile nedrepte, cauzate de reaua-vointa a magistratilor pot fi usor eliminte prin masuri legale exercitate asupra magistratilor rau voitori.
Magistratii trebuie sa actioneze hotarit pentru a fi liberi. Numai in acest fel ei pot dovedi ca vor sa fie liberi.
De salutat este si actiunea societatii civile, constiente de ce se intimpla in scumpa tara, de a actiona hotarit in sprijinul magistratilor, fapt care dovedeste ca actiunile barbare ale autoritatilor impotriva demonstrantilor au avut un efect de scurta durata. Dar de la conducatori inebuniti te poti astepta la orice.