ASSAI va protesta împotriva "protecţionismului" ASF în asigurări

V.B.
Bănci-Asigurări / 25 noiembrie 2014

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) organizează pe 2 decembrie un miting de protest la adresa "comportamentului protecţionist" pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) l-ar practica faţă de companiile de asigurări, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

Evenimentul va avea loc de la ora 11:00 în faţa Palatului Parlamentului şi a sediului ASF.

ASSAI susţine că manifestaţia este cauzată de "nemulţumirea generalizată" a celor aproape 5 milioane de asiguraţi faţă de "lipsa de transparenţă şi abuzurile practicate de ASF şi asigurători".

Preşedintele ASSAI, Cristian Muntean, a declarat: "Invităm la această acţiune de protest toţi şoferii nemulţumiţi de creşterea nejustificată a preţului RCA, pe toţi cei care au avut sau au probleme în obţinerea despăgubirilor din partea asigurătorilor, pe toti cei nemultumiţi de modul în care ASF a înţeles să le rezolve petiţiile, pe transportatorii români şi, în general, pe toţi cei care doresc o schimbare fundamentală a pieţei de asigurări din România".

În acest context, ASSAI solicită stoparea creşterii "nejustificate şi necontrolate" a preţului RCA, aşa cum s-a întâmplat în ultimul an, şi interzicerea urgentă a oricăror declaraţii, măsuri şi activităţi ale ASF de natură să stimuleze societăţile de asigurări să-şi continue politica de majorare a tarifelor RCA şi pe parcursul anului 2015.

Totodată, Asociaţia cere abrogarea de urgenţă a Normei RCA 23/2014 recent adoptate de către ASF, pentru că ea ar permite firmelor de asigurări să subevalueze cu până la 30% plata despăgubirii acordate păgubitului RCA în caz de daună totală, ar limita libera concurenţă între service-urile auto şi ar scădea protecţia păgubitului RCA.

"Despăgubirea trebuie să fie justă, legală şi să acopere întregul prejudiciu produs", subliniază ASSAI.

Alte revendicări ale Asociaţiei sunt: adoptarea unor norme RCA care să crească gradul de protecţie şi respect faţă de păgubiţii RCA; abrogarea de urgenţă a Normei 24/2014 privind reclamaţiile depuse de către petenti; eliminarea despăgubirilor subevaluate plătite păgubiţilor de către asigurători; respectarea termenului legal de despăgubire la nivel naţional de către firmele de asigurări.

Nu în ultimul rând, societăţile de service auto vor retragerea licenţelor de funcţionare pentru zona RCA a societăţilor de asigurări care nu mai îndeplinesc criteriile de solvabilitate minimă stabilită prin lege şi care funcţionează ilegal de peste 6 luni de zile pe piaţa din România.

"Concret, este vorba despre Astra Asigurări şi Carpatica Asig, societăţi de asigurări aflate în etapa premergătoare falimentului", explicitează ASSAI, care mai cere eliminarea clauzelor abuzive din contractele de asigurare CASCO verificate şi girate de către ASF şi retragerea dreptului de constatare şi evaluare inspectorilor de daune auto plătiţi de firmele de asigurări care nu au studiile, experienţa şi neutralitatea obligatorii instrumentării unui dosar de daună în mod competent şi imparţial.

"Actualii angajaţi ai firmelor de asigurări au ca obiectiv tergiversarea şi îngreunarea instrumentării dosarului de daune, fiind bonusaţi la salariu proporţional cu valoarea sumelor «salvate de la plată». Prin urmare, ASSAI solicită înlocuirea de urgenţă a acestor inspectori de daună plătiţi de societăţile de asigurări cu experţi independenţi CEETAR", se mai arată în comunicat.

Pentru a remedia toate aceste situaţii, ASSAI solicită Parlamentului demiterea de urgenţă a întregii conduceri a ASF, desfiinţarea Autorităţii şi înfiinţarea unei noi instituţii "cu adevarat profesioniste, independente, în care angajăriile să se facă pe criterii obiective, strict profesionale".

"Noua instituţie va trebui să-şi respecte propriile norme de funcţionare şi să îşi desfăşoare în mod autentic misiunea de promovare a stabilităţii activităţii de asigurare şi de apărare a drepturilor asiguraţilor".

Nu în ultimul rând, ASSAI doreşte ca Parlamentul să adopte urgent Legea 400/2014 privind "constituirea, organizarea şi funcţionarea Corpului Experţilor şi Evaluatorilor Tehnici Auto din România (CEETAR)", proiect de act normativ aflat în dezbatere parlamentară.

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) reprezintă interesele service-urilor auto din ţara noastră şi are rolul de a proteja şi dezvolta industria auto românească. Scopul Asociaţiei ca organizaţie non-guvernamentală profesională este să reprezinte industria de service-uri auto independente în faţa autorităţilor române, organizaţiilor profesionale, patronale şi sindicale, a comunităţii de afaceri şi a societăţii civile.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Oare cand se vor trezi si oamenii sa iasa in strada si sa ceara demiterea acestei Organizatiei pentru profit personal numita ASF unde acei spagari isi dau salarii nesimtite pe banii nostri si in defavoarea noastra a celor pe care ar trebui sa ii protejeze.

    1. ma apuca greata cand vad raha tii aceia de la ASF cum simuleaza grija fata de asigurati si ne tin discursuri triumfale,vreau sa platesc un RCA la un pret correct si sa fiu despagubit correct. dar ce vorbesc eu? astept corectitudine si integritate din partea celei mai corupte institutii din Romania?

    Acum vin de la ASF si am aflat ca in interior s-a dat alarma, securistul Negritoiu a solicitat organizarea unei comisii de criza si a solicitat si ajutorul UNSAR pentru a apara onoarea preacinstitei institutii. Azi am vazut la ASF numai fete pamantii. Mi-ar placea mai mult insa, sa le vad fetele dupa gratii!

    Foarte ingeniosi baietii de la ASF. Serios. S-au gasit sa dea aceste legi pentru golanii pietii de asigurari,chiar in timpul dezbaterii alegerilor prezidentiale cand toata lumea urmarea disputa intre cei 2 candidati.

    Sper sa ne trezim cu totii si sa protestam impotriva acestor flamanzi care nu le mai ajunge cat mananca DEGEABA dar ar mai baga si mana intraista saracului. 

    Dragi romani contribuabili: 

    Stiti ca un salariu ai celor care ne supravegheaza este de aproximativ 12000 lei lunar?Cunoasteti ecest TEAM al ASF si din cine este compus.Va pot spune si eu daca nu ati urmarit emisiunile.

    Aproape 80% din ASF este compus din copii,sotiile rudelor celor care guverneaza aceasta tara. Sunt salarii de 10.000 de euro pe luna ,dar muncesc mult. O data pe luna si atuncea seara. 

    1. Daca va uitati din ce este compusa aceasta CLOACA, veti constata ca majoritatea sunt din partea PSD. Eu cred ca vantul schimbarii trebuie sa mature hienele corupte din conducerea celei mai corupte institutii din Romania, ai carei angajati sunt totodata si cei mai bine platiti.

      CLOACA asta trebuie dinamitata si starpita precum EBOLA! 

    Trebuie facut ceva! Ma bucur in sfarsit cineva a luat o initiativa de a organiza un protest....Cu siguranta o sa particip si sa speram ca ne facem auziti, sa ne strangem la un protest impotriva ASF care nu inceteaza sa ne uimeasca cu diverse norme adoptate in favoarea societatilor de asigurare !

    Misu Negritoiu, acest Melescanu al asigurarilor va cadea in luna Decembrie de pe scaunul prea inalt pe care il ocupa la CLOACA. Sfarsitul carierei sale va fi incununat de un mare dezastru.

    Pana cand sa mai asteptam ca altii (ASF) sa ne impovareze viata, crescand de la un an la altul taxele (RCA)? De ce sa acceptam discriminarea pe criterii de varsta a costului politei RCA? De ce sa nu ne indreptam spre o societate in care vom fi mai respectati? Lucrurile acestea nu se intampla singure. Cei care ar trebui sa vegheze asupra noastra in scopul protectiei sociale, o fac doar in interesul lor (ASF). Nu vor fi multe momente ca acesta din 2 DECEMBRIE in care vom avea posibilitatea sa ne strigam indignarea fata de masurile abuzive adoptate de ASF la "sugestia'' UNSAR si UNSICAR. Haideti sa aratam ca putem schimba lucrurile, ca nu suntem simpli spectatori pe scena vietii noastre. Ce le vom raspunde copiilor nostri cand vor incheia primul RCA si vor constata ca platesc dublu decat noi? Ca am stat cu mainile in san, cand am avut ocazia sa facem ceva pt noi si pt viitorul nostru. Hai sa ne vedem in 2 DECEMBRIE LA ORA 11.00 IN FATA PARLAMENTULUI SI IN FATA ASF. Hai sa aratam ca schimbarea pe care pe care a facut-o Romania in 16 noiembrie nu a fost una intamplatoare. Hai sa aratam ca putem fi hotarati cand este vorba sa ne aparam un drept al nostru!!!

    Sunt un tepuit al firmei de ne-asigurari Allianz Tiriac. Mi-au despagubit doar 35% din valoarea reparatiilor in baza tichetului RCA. Nevinovat, ajung sa platesc eu diferenta...toata lumea mi-a spus ca un nenorocit ca Ion Tiriac, mai rar gasesti.

    Vin la mitingul din 2 Decembrie, dar poate se organizeaza un miting si la Allianz Tiriac, pt ca promit ca imi aduc toti prietenii! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb