Licenţa Euroins România a fost retrasă fără just temei, motiv pentru care Eurohold va da în judecată Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru investiţia făcută şi pierderile suferite, a spus astăzi Assen Hristov, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Eurohold, grup ce deţine Euroins.
Acesta a declarat: "Având în vedere faptul că noi suntem complet convinşi că licenţa a fost retrasă fără just temei, este firesc ca noi, în calitate de acţionari, să dăm în judecată pentru investiţia făcută, în valoare de 270 de milioane de euro. Această sumă reprezintă valoarea companiei, conform bilanţului. Preţul de piaţă e mai mare. Şi să-i dăm în judecată pentru o valoare de 200 de milioane de euro ca pierderi suferite. Aici intră afectarea reputaţiei, daunele pe care ar trebui să le acoperim şi să le plătim către alţi asigurători. La asta se adaugă şi dobânzile şi ajungem la o cifră de aproximativ 500 de milioane de euro (...). Decizia luată de către board duce la următoarele daune provocate cetăţenilor români: pierderi pentru Fondul de Garantare de 400 de milioane, între 350 şi 500 de milioane ca urmare a dosarelor din instanţă".
Assen Hristov a adăugat: "Această decizie privind insolvenţa Euroins duce şi la o criză pe piaţa asigurărilor, provocată artificial, care va conduce la majorarea preţurilor. Este o criză discutată chiar şi în Parlamentul României astăzi. O criză provocată artificial. Până ieri, toate companiile de asigurare efectuau plăţi fără probleme, inclusiv Euroins România. Preţurile au rămas stabile, chiar dacă se vorbeşte că sunt mari. Dar o astfel decizie va conduce la majorarea preţurilor. (...). Chiar şi dacă Statul Român acordă bani Fondului de Garantare, aceşti bani vor veni din taxele şi impozitele plătite de către cetăţenii români. Chiar şi în cazul plafonării preţurilor, situaţia se va schimba după şase luni, având în vedere că legislaţia europeană nu permite plafonarea pe o perioadă mai mare de şase luni. Reasigurătorii vor solicita preţuri mult mai mari pentru încheierea contractelor de reasigurare. Nu trebuie să uităm de reputaţia Statului Român".
Conform preşedintelui Eurohold, această criză a fost provocată de boardul ASF care a votat în baza "unui raport fals". În opinia sa, dacă Euroins ar fi avut probleme timp de trei ani nu ar fi supravieţuit, ci s-ar fi prăbuşit până acum.
Assen Hristov a completat: "Vom depune mâine, în atenţia board-ului ASF, o solicitare de revocare a acestei decizii. Conform legii, asta nu se poate întâmpla dacă va decide astfel boardul, însă se poate întâmpla în situaţia în care ASF va solicita instanţei să anuleze decizia ca urmare a faptului că s-a produs o greşeală. Cauza principală ar fi fost faptul că noi le prezentăm informaţii care, la momentul prezentării raportului, au fost ascunse de board. Există două posibilităţi. Prima opţiune ar fi ca ASF să-şi susţină propria hotărâre, să-şi menţină propria decizie prin care să demonstreze incompetenţă şi să se ajungă la aceste daune pentru contribuabilii români, în valoare de un miliard de euro. Cea de-a doua opţiune ar fi ca miercuri să fie convocat Consiliul Autorităţii, care să recunoască că există motive că s-a produs o greşeală şi Consiliul să solicite instanţei să anuleze cererea de solicitare a insolvenţei, să calmăm întreaga piaţă".
Assen Hristov a subliniat că motivul real care a condus la criza actuală este decizia ASF, care a fost luată ca urmare a unui "raport cu fapt distorsionate".
"Iar noi în calitate de acţionari, aşa cum am procedat în toţi aceşti 15 ani şi împreună cu BERD, cu fonduri de investiţii din Finlanda, din Marea Britanie, Olanda, care sunt acţionari Eurohold, să continuăm să susţinem compania şi, în cazul în care într-adevăr are nevoie de bani, să venim cu fonduri, cu capitaluri şi să protejăm clienţii. Singurul lucru pe care pot să-l spun acum este că nu noi am condus la această criză. Motivul este tocmai decizia ASF, care a fost luată ca urmare a unui raport cu fapt distorsionate şi susţinute cu atacuri mediatice", a spus preşedintele Eurohold.