ATAC ARMAT LA MUNCHEN: Zece morţi şi mai mulţi răniţi

Andrei Stan
Internaţional / 23 iulie 2016



Poliţia din Munchen, pe urmele atacatorului (Sursa foto: captură Youtube)

Poliţia din Munchen, pe urmele atacatorului (Sursa foto: captură Youtube)



Vezi video

-----

Actualizare 16:55 Barack Obama: "Statele Unite sunt alături de Germania"

Statele Unite sunt alături de Germania şi condamnă atacul din Munchen, a transmis vineri seară preşedintele Barack Obama.

"Nu ştim exact ce se întâmplă în Germania, dar gândurile noastre sunt alături de oamenii care au fost răniţi", a declarat Barack Obama, citat de Mediafax.

Departamentul de Stat american a condamnat atacul comis într-un centru comercial din Munchen. exprimând solidaritate cu Germania.

(L.B.)

-------

Actualizare 16:50 Angela Merkel: "A fost o noapte oribilă. Încă suntem şocaţi"

Suntem cu toţii şocaţi de ceea ce s-a întâmplat, a spus cancelarul Angela Merkel, după atacul armat de aseară de la Munchen. Ea a lăudat intevenţia forţelor de poliţie, după atacul armat de vineri seara, şi le-a mulţumit locuitorilor că şi-au deschis uşile pentru cei blocaţi în oraş sau aflaţi pe străzi, potrivit Digi24.ro.

"A fost o noapte oribilă. Încă suntem şocaţi de imaginile de acolo şi de cele povestite de martori. Vă împărtăşim durerea, gândurile noastre se îndreaptă spre voi, suferim alături de voi. Gândurile noastre se îndreaptă de asemenea spre numeroşii răniţi, sperăm să se recupereze rapid şi complet", a spus Angela Merkel.

Aceste atacuri îi fac pe oameni să se gândească la faptul că oricine ar fi putut fi acolo, în calea gloanţelor, şi să se întrebe "unde mai este sigur". Cancelarul a mai spus că autorităţile "vor face tot ceea ce este posibil pentru a proteja securitatea şi libertatea tuturor oamenilor din Germania".

"O asemenea seară şi o asemenea noapte sunt greu de suportat, cu atât mai mult cu cât am primit veşti atât de teribile în atât de puţine zile", a adăugat cancelarul german, amintind de atentatul de la Nisa, comis de Ziua Naţională a Franţei, şi de atacul cu un topor dintr-un tren din Germania, comis de un imigrant.

Pe de altă parte, Cancelarul german Angela Merkel a lăudat intevenţia forţelor de poliţie şi le-a mulţumit locuitorilor că şi-au deschis uşile pentru cei blocaţi în oraş sau aflaţi pe străzi.

"Mă bucur să ştiu că există solidaritate atât în ţara noastră, cât şi în străinătate, în faţa acestor violenţe", a mai adăugat cancelarul german.

(L.B.)

---------

Actualizare 15:21 MAE: Situaţia a revenit la normal în Munchen, nu mai sunt restricţii de circulaţie

Situaţia a revenit la normal în Munchen după atentatul din Centrul Comercial Olympia şi nu mai sunt restricţii de circulaţie, dar se recomandă respectarea indicaţiilor şi avertismentelor emise de autorităţile locale, informează Ministerul român al Afacerilor Externe, într-o alertă de călătorie, potrivit Agerpres.

"Având în vedere evenimentele petrecute în ultima perioadă în landul bavarez, se recomandă cetăţenilor români să respecte indicaţiile şi avertismentele emise de autorităţile locale, să se informeze, în timp real, cu privire la evoluţia situaţiei şi de a rămâne extrem de precauţi şi vigilenţi, pe durata deplasărilor prin locurile aglomerate", precizează sursa citată.

MAE recomandă consultarea site-ului instituţiei şi reaminteşte că cetăţenii români care merg în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" cu informaţii şi sfaturi de călătorie.

(L.B.)

--------

Actualizare 10:50 Iohannis: "Condamn cu fermitate atacul armat care a avut loc la Munchen"

Preşedintele Klaus Iohannis condamnă "cu fermitate" atacul armat care a avut loc la Munchen, susţinând că sunt necesare noi eforturi ale comunităţii internaţionale pentru a creşte capacitatea de prevenţie şi de acţiune.

"Condamn cu fermitate atacul armat care a avut loc în această seară, la Munchen. Din păcate, oameni nevinovaţi cad în continuare victime violenţei extreme şi complet nejustificate. Astfel de crime pline de laşitate trebuie pedepsite cu promptitudine şi cu maximă severitate. Sunt necesare noi eforturi ale comunităţii internaţionale pentru a creşte capacitatea de prevenţie şi de acţiune, cu folosirea tuturor mijloacelor disponibile, care pot fi utilizate. Gândurile mele se îndreaptă acum spre familiile şi apropiaţii celor care şi-au pierdut viaţa sau au fost răniţi", a scris preşedintele Iohannis, pe Facebook.

Acesta a precizat că este în legătură cu autorităţile române competente, pentru a afla dacă printre victime sunt şi cetăţeni români.

"Sunt în legătură cu autorităţile române competente, care depun toate eforturile pentru a afla dacă printre victime sunt şi cetăţeni români şi a acorda asistenţă necesară, dacă este cazul", a mai scris Iohannis pe Facebook.

Totodată, preşedintele Iohannis a scris un mesaj în limba engleză pe Twitter, în care şi-a exprimat solidaritatea cu cei răniţi şi cu familiile victimelor atacului armat de la Munchen.

"Gândurile mele sunt acum la familiile şi cei apropiaţi victimelor şi răniţilor din atacul oribil de la Munchen. Solidaritate cu Germania", este mesajul postat de şeful statului pe Twitter.

(L.B.)

--------

Actualizare 11:32

Autorul atacului de la Munchen, în sudul Germaniei, care a făcut nouă morţi este un germano-iranian de 18 ani ale cărui motivaţii sunt în acest stadiu "complet necunoscute", a afirmat astăzi şeful poliţiei locale, scrie AFP, citată de Agerpres.

"Autorul este un germano-iranian de 18 ani, din Munchen", care nu era cunoscut de serviciile de poliţie şi trăia "de multă vreme" în capitala Bavariei, cu dublă cetăţenie germană şi iraniană, a declarat Hubertus Andrae în cursul unei conferinţe de presă.

"Motivaţiile rămân deocamdată complet necunoscute", a adăugat el. Comandantul poliţiei a menţionat că atacatorul a strigat ceva înainte de a trece la acţiune, însă a subliniat că până în prezent nu s-a stabilit cu exactitate despre ce este vorba.

Tânărul a deschis focul la începutul serii în direcţia persoanelor care ieşeau dintr-un restaurant McDonald's, apoi a continuat atacul într-un centru comercial din vecinătate, după care a reuşit să fugă.

O patrulă de poliţie l-a rănit cu o armă de foc, însă tânărul a continuat să fugă. Corpul său fără viaţă a fost regăsit mai târziu, în jurul orelor 18.30 GMT, de către poliţie, care a constatat că el s-a sinucis.

Forţele de ordine au crezut iniţial că au de-a face cu trei autori, pentru că o maşină suspectă cu doi bărbaţi în interior a fost văzută de martori în timp ce se îndepărta cu viteză de locul tragediei. "S-a dovedit că cei doi nu aveau absolut nicio legătură cu faptele", a afirmat Hubertus Andrae.

Printre răniţi se află copii, iar printre cei decedaţi sunt "persoane tinere", mai scrie AFP.

(L.B.)

--------

Actualizare 10:25 MAE: Printre victime nu se află cetăţeni români

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că, potrivit datelor obţinute, până la acest moment, printre victimele atacului armat de la Munchen nu se află cetăţeni români.

''În continuarea informaţiilor privind atacul produs în Munchen, Ministerul Afacerilor Externe precizează că, prin intermediul Consulatului General al României la Munchen, a demarat procedurile specifice de verificare dacă printre persoanele afectate sunt şi cetăţeni români. Astfel, conform datelor obţinute, până la acest moment, printre victime nu se află cetăţeni români'', se arată într-un comunicat al MAE.

Totodată, întregul personal român din cadrul Consulatului General al României la Munchen a fost activat pentru a oferi sprijin în caz de necesitate. De asemenea, o echipă consulară de la Consulatul General de la Bonn a fost mobilizată pentru a se deplasa la Munchen dacă situaţia o impunea.

''Pentru acordarea asistenţei consulare şi preluarea operativă a solicitărilor cetăţenilor români, au fost puse la dispoziţia acestora numerele de telefon ale Consulatului General al României la Munchen : +49 89 553307 (apeluri redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center 24/24, care funcţionează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe) şi telefonul de urgenţă al oficiului consular +49 1602087789'', precizează MAE.

Astfel, la nivelul Centrului de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS), activ în regim permanent 24/24, au fost preluate 12 apeluri telefonice.

Cetăţenii români aflaţi în Munchen continuă să aibă la dispoziţie numerele de telefon sus-menţionate, operate în regim de permanenţă de Centrul de Contact şi Suport. Totodată, cetăţenii români aflaţi în străinătate pot să semnaleze orice

situaţie deosebită şi pe adresa de email callcenter@mae.ro, informează MAE.

Situaţia continuă să fie monitorizată atât în Centrala Ministerului Afacerilor Externe, cât şi la nivelul Consulatului General al României la Munchen.

(L.B.)

--------

Trei persoane căutate, vineri seară, de poliţia germană au produs "cel puţin şase morţi" şi "mai mulţi răniţi" în centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic din Munchen, au declarat surse din poliţie pentru AFP, bilanţ confirmat şi de postul de televiziune BR.

Poliţia a informat că, potrivit martorilor, au existat trei atacatori cu carabine.

De asemenea, poliţia a anunţat că suspectează un atac terorist şi autorităţile au instituit "starea specială" cerându-le oamenilor să rămână în locuinţe, informează Agerpres. În acelaşi timp, gara centrală din Munchen a fost evacuată pentru o operaţiune a poliţiei şi transportul subteran şi de suprafaţă a fost suspendat.

Postul german BR a relatat că şase oameni şi-au piedut viaţa în atac şi că mulţi alţii au fost răniţi în atacul din centrul comercial. Anterior s-a difuzat o informaţie conform căreia Ministerul de interne bavarez ar fi confirmat moartea a trei oameni, dar ulterior acesta a infirmat că a difuzat o astfel de informaţie.

"Primele informaţii privind atacul au venit la ora 18.00 locală, iar focul a fost deschis într-un McDonald's din centrul comercial. Încă există oameni în centrul comercial. Încercăm să scoatem oamenii afară şi să avem grijă de ei", a spus, vineri seară, un purtător de cuvânt al poliţiei.

Poliţia a postat pe Facebook că martorii susţin că au existat trei atacatori înarmaţi şi că s-a tras şi pe străzile Hanauer şi Ries, pe lângă centrul comercial în care a început atacul.

Poliţia din landul Bavaria (sud-estul Germaniei) le-a cerut şoferilor să evite autostrăzile din jurul oraşului Munchen după atacul de vineri seară de la centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic din oraş, a transmis postul de radio din Bavaria, citat de Reuters.

Potrivit sursei citate, numeroase autostrăzi din nordul Munchenului au fost blocate, iar elicoptere care asigură patrularea frontierelor germane erau, vineri seara, în drum spre oraş.

Totodată, un purtător de cuvânt al poliţiei din Munchen a declarat că suspiciunea de "atac terorist" are la bază declaraţiile martorilor oculari. Acesta a avertizat că atacatorii erau, vineri seara, în continuare în libertate şi a adăugat că deocamdată numărul celor care au murit sau au fost răniţi în atacuri este neclar.



Opinia Cititorului ( 6 )

  1. motivul incidentului Este inca neclar, fiind posibila si o reactie de extrema dreapta

    1. Dar motivul pentru care motivul este neclar, este foarte clar: incredibila incompetenta.

      Asta este noua fata a Germaniei, plina de imigranti incompetenti incapabila sa reactioneze in fata unui copil de 18 ani instabil psihic. In fata unui singur atacator, fortele de ordine sosite dupa 25 de minute in numar impresionant nu au facut NIMIC!. Dobitocul a plecat si s-a sinucis dupa 1,5 km. Incredibila incompetenta a principalului "motor?" european. Germania arata bine doar de departe, in rest incompetenta cat cuprinde.

      Ministrul de interne va informa asupra situatiei incredibil de asemanatoare cu cea ce la Würzburg, singura diferenta fiind arma de foc

    Filmarea e beton! E mai tare decat tot ce am vazut aseara pe canalele de stiri.

    S-au plans nemti de romani pe acestia nu prea ii controloeaza.

    Sper sa le dea drumul Turcia la 2-3 mil de Sirieni sa mearga la Merkel. 

    1. Este teactia unui adolescent frustrat de indiferenta cu care opiniile sale au fost evaluate, motiivul terorist fiind actual neluat in seama datorita neimplicarii procuraturii federale ca in cazul Würzburg.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb