Atacul terorist din inima Parisului a umbrit ultima zi a campaniei electorale din Franţa

Amalia Ionescu
Internaţional / 22 aprilie 2017

Emmanuel Macron (Sursa foto: Facebook)

Emmanuel Macron (Sursa foto: Facebook)

Uciderea unui poliţist într-un atac islamist, pe Champs Elysees, a umbrit ultima zi a unei campanii electorale imprevizibile în Franţa, la finalul căreia candidatul de centru Emmanuel Macron este favorit în sondaje, relatează Reuters.

Un sondaj Elabe realizat miercuri şi joi, înainte de atacul armat din centrul Parisului, arăta că Macron se află în fruntea intenţiilor de vot (24%), urmat de candidata de extremă-dreapta Marine Le Pen (21,5%).

Însă, chiar şi ignorând potenţialul impact asupra sentimentelor alegătorilor pe care l-ar putea avea atentatul - cel mai recent dintr-o serie care a afectat Franţa în ultimii doi ani - niciunul nu are asigurat un loc în al doilea tur de scrutin, din 7 mai. Alţi doi candidaţi se află la mică distanţă în preferinţele electoratului, potrivit News.ro.

Fillon, care îşi revine treptat după scandalul angajărilor fictive care i-a distrus campania, este creditat cu 20% din intenţiile de vot.

Jean-Luc Melenchon, care vrea să crească taxele pentru bogaţi şi să cheltuiască 100 de miliarde de euro, bani împrumutaţi, pentru a proiecte ample de construcţie de locuinţe şi în domeniul energiei verzi, urmează să fie votat de 19,5% dintre francezi, potrivit studiului. El a urcat semnificativ în preferinţele electoratului după dezbaterile electorale.

Marine Le Pen a făcut din imigraţie şi securitate o temă centrală a campaniei sale. Ea vrea să înăsprească măsurile de control la graniţe, să construiască mai multe închisori şi susţine că autorităţile nu depun suficiente eforturi pentru a apăra cetăţenii de atacuri precum cel de joi seară. Astfel de atacuri s-au soldat cu peste 230 de victime în Franţa, începând din ianuarie 2015.

"În ziua de astăzi, Islamul fundamentalist poartă război şi (...) nu sunt luate măsuri pentru a limita riscurile", a spus ea, pentru postul de radio RFI.

La câteva ore după atac, Le Pen a cerut ca Franţa să reintroducă imediat controalele la graniţe şi să expulzeze toţi străinii care se află în vizorul serviciilor de informaţii.

Macron, care din 2014 până în 2016 a fost ministru al Economiei în Guvernul socialist, susţine că soluţiile nu sunt atât de simple pe cât sugerează rivala sa.

"Nu există riscuri zero", a subliniat el, într-un interviu acordat RTl Radio. "O aud pe doamna Le Pen (...) şi oricine afirmă că poate face altfel este atât iresponsabil, cât şi mincinos", a adăugat el.

Dacă Macron şi Le Pen vor intra în al doilea tur de scrutin, fostul ministru al Economiei ar urma să câştige cursa pentru Palatul Elysee cu 65% din voturi, faţă de 35% cât ar obţine Le Pen, arată un sondaj realizat pentru BFMTV.

Dacă Melenchon va intra în al doilea tur, el i-ar învinge şi pe Le Pen şi pe Fillon la diferenţă confortabilă, dar ar pierde în faţa lui Macron.

Macron, Le Pen şi Fillon şi-au anulat cu toţii mitingurile electorale programate pentru vineri, după atacul de la Paris, care i-a surprins în platoul postului de televiziune France 2, unde avea loc ultima dezbatere electorală. Ei şi-au exprimat solidaritatea faţă de forţele de poliţie.

Terorismul a marcat campania electorală din Franţa încă de la începutul săptămânii, când forţele de ordine au arestat două persoane suspectate că voiau să atace cartierul general al unui candidat, înainte de alegeri.

Cei doi bărbaţi, născuţi în 1987 şi 1993, de naţionalitate franceză, arestaţi marţi dimineaţa la Marsilia de DGSI, intenţionau să treacă la acţiune "în zilele imediat următoare", a declarat ministrul de Interne Matthias Fekl.

Fotografii cu cei doi suspecţi au fost distribuite joi serviciilor de securitate ale candidaţilor, au declarat pentru AFP Marine Le Pen şi anturajul lui Emmanuel Macron.

Potrivit unei surse din cadrul Partidului Les Republicains, anturajul lui François Fillon a fost avertizat săptămâna trecută cu privire la "riscuri dovedite" care-l vizau pe fostul premier.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb