Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a declarat, joi, în cadrul reuniunii Consiliului Ministerial al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), că România acordă o importanţă prioritară soluţionării conflictului din regiunea transnistreană a Republicii Moldova şi solicită continuarea eforturilor pentru obţinerea de progrese în procesul de negociere.
"Europa de Est se află acum într-un moment de răscruce. Fiind primul stat membru UE care a ratificat Acordurile de Asociere ale Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei cu UE, ţara noastră a demonstrat, fără echivoc, susţinerea fermă pentru vocaţia europeană a acestor state. Vom continua să susţinem cu tărie acest obiectiv", a evidenţiat ministrul Bogdan Aurescu.
Ministrul a participat, joi, la cea de-a XXI-a reuniune a Consiliului Ministerial al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), desfăşurată la Basel, Elveţia, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
În cadrul reuniunii, ministrul român şi omologii săi din celelalte state participante la OSCE au dezbătut perspectivele securităţii europene, cu accent asupra impactului crizei din Ucraina.
În cadrul intervenţiei în plenul Reuniunii, ministrul român a manifestat îngrijorare faţă de criza securităţii europene, în contextul actual marcat de conflictul din Ucraina, persistenţa conflictelor îngheţate din zona Mării Negre şi încălcarea principiilor şi normelor dreptului internaţional.
Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul ferm al României pentru eforturile de soluţionare a crizei din Ucraina, inclusiv pentru rolul important asumat de OSCE în acest sens. Totodată, a reiterat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi pentru parcursul european al acesteia, dar şi preocuparea pentru impactul acţiunilor Federaţiei Ruse, inclusiv la nivel regional.
În acest context, şeful diplomaţiei române a subliniat valabilitatea principiilor, documentelor şi regulilor care guvernează abordarea cuprinzătoare a securităţii în spaţiul OSCE, precum şi ataşamentul României faţă de respectarea deplină a principiilor şi normelor dreptului internaţional.
De asemenea, ministrul român de externe a evidenţiat necesitatea intensificării eforturilor pentru soluţionarea conflictelor îngheţate în spaţiul OSCE, cu respectarea principiilor fundamentale şi a normelor de drept internaţional.
Reuniunea de la Basel marchează încheierea Preşedinţiei-în-Exerciţiu elveţiene a OSCE, care va fi preluată în 2015 de Serbia.