Fondul de investiţii IPIC (International Petroleum Investment Company) din Abu Dhabi a acceptat miercuri să-şi majoreze participaţia deţinută la grupul energetic austriac OMV, după negocieri prelungite cu Guvernul austriac, transmit site-ul thenational.ae şi TradeArabia News Service.
Conform acordului, IPIC nu-şi va exercita opţiunea de vânzare a participaţiei de 24,9% deţinută la OMV, care are o capitalizare de piaţă de aproximativ două miliarde de euro. Potenţiala vânzare a reprezentat un motiv de îngrijorare pentru Guvernul austriac încă de anul trecut, când au început negocierile.
Austria deţine 31,5% din OMV prin intermediul holdingului OBIB. Iniţial, IPIC a achiziţionat în 1990 o participaţie de sub 20% în OMV şi a majorat-o până la actualul nivel astfel încât cele două entităţi guvernamentale deţin o participaţie combinată de 56,4% în OMV.
Cotidianul austriac "Die Presse" anunţa marţi că noul contract nu conţine modificări semnificative faţă de precedentul acord. Balanţa de putere între cei doi acţionari nu s-a modificat, OBIB cu 31,5% este cel mai mare acţionar, iar IPIC deţine 24,9% din capital. Împreună, cei doi parteneri controlează majoritatea absolută a acţiunilor OMV şi pot împiedica o preluare ostilă a companiei, conform Agerpres.
Publicaţia menţionată precizează însă că în cursul negocierilor pentru noul acord, IPIC ar fi încercat să obţină o opţiune de vânzare (put option), pe care ar fi putut să o exercite în anumite condiţii. Până la urmă această opţiune pentru IPIC a căzut. Potrivit "Die Presse", o opţiune de vânzare ar fi posibilă cel mai devreme în anul 2022.
Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%. Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 18,99%, iar restul de 9,357% este deţinut de alţi acţionari.
Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale şi Energie.