Autoritatea de Supraveghere Financiară ar trebui să se amendeze singură

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 august 2015

ASF a admis pe ATS societăţi insolvente, în ciuda propriei dispoziţii şi a Codului BVB

Autoritatea de Supraveghere Financiară ar merita să se auto- amendeze, pentru încălcarea Codului BVB şi a propriilor decizii, în ocazia aplicării legii desfiinţării Rasdaq.

ASF a anunţat, joi, că a respins solicitarea Bursei de Valori Bucureşti privind eliminarea uneia dintre cerinţele de admitere pe sistemul alternativ administrat de BVB şi anume aceea ca societatea să nu se afle în reorganizare judiciară.

Dar, tot ASF este cea care a admis la tranzacţionare pe ATS societăţi aflate în insolvenţă.

De exemplu, acţiunile "Intfor" Galaţi şi ICMRS Galaţi au primit avizul ASF pentru mutarea pe ATS, prin deciziile 309/17 iunie 2015 şi respectiv 1391/24 iunie 2015.

Ambele societăţi de pe Rasdaq se află în insolvenţă, potrivit informaţiilor de la Bursa de Valori Bucureşti.

Codul BVB spune clar că pentru a fi admise la tranzacţionare în Secţiunea Instrumente financiare listate pe ATS, societăţile trebuie să nu fie în procedura de faliment şi nici în reorganizare judiciară.

Dar insolvenţa este o procedură "umbrelă", care include şi procedura de reorganizare şi/sau pe cea de faliment.

După deschiderea insolvenţei, administratorul judiciar analizează situaţia societăţii pentru a determina dacă sunt perspective reale pentru salvare, pe baza unui plan de reorganizare, sau, după caz, dacă societatea trebuie lichidată, potrivit site-ului http://pro-legal.ro.

În cazul în care se aprobă reorganizarea societăţii, procedura insolvenţei intră într-o nouă etapă, şi anume în faza de "reorganizare judiciară".

Cu alte cuvinte, insolvenţa are două urmări - reorganizarea sau falimentul, ambele "interzise" pe ATS.

Prin urmare, sensul reglementării este că nu este permisă nici listarea insolventelor. După această logică, BVB şi ASF, prin avizele date emitenţilor insolvenţi să treacă pe ATS, au încălcat Codul BVB.

Bursa a vrut să scape de incriminare şi s-a adresat ASF, cu solicitarea ciudată să permită listarea pe ATS a societăţilor în reorganizare, dar Autoritatea a spus "Nu".

Acum, nu este clar dacă cineva va plăti pentru faptul că pe ATS-ul BVB există societăţi listate neregulamentar, având în vedere că sancţiunile le dă ASF, tocmai Autoritatea care a încălcat regulamentul.

Procesul de desfiinţare a Rasdaq merge înainte, deşi, încă de la apariţia legii în acest sens, s-au primit nenumărate reclamaţii de la investitori privind incertitudini şi nereguli.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Amenda este sanctiune, dar acum este necesara o solutie. Oare consiliul lui nea asf a stiut ce voteaza? De ce nu ii intrebati care au fost motivele pentru care au respins cererea bvb? Probabil pentru ca nu avea pus timbru fiscal de 2 lei, ci 2 timbre de cate 1 leu. Daca ramane asa, inseamna ca asf pt unii e muma ai pt altii e ciuma, iar bvb nu ar trebui sa accepte listarea intfor si icmrs, firmele sa fie obligate la delistare, sa dea banii pe actii, iar apoi sa ii recupereze de la misu prin tribunale.

    Atenție la reorganizare ! Aprobarea unui plan nu elimină riscul falimentului. Să nu propovăduiți admiterea la tranzacționare a vreunui emitent în insolvență, oricare ar fi acela ... mai ales Hidroelectrica !

    Cât despre ASF, nimic nu este de mirare de la acea cloacă de hoți, de parveniți și de birocrați care nu înțeleg piața de capital dincolo de niște proceduri triste și anacronice, făcute să le dea lor putere în loc să dezvolte ceva în țara asta. 

    Cum de te-ai lăsat ditamai ASF pacalit de raportarile mincinoase ale unor salariate si a unui administrator inconstient? Ani de zile au fost admise cu bună știință practicile frauduloase de a fi folosite detinerile investitorilor in tranzactiilor altor clienti iar acum la doi ani de la prapad Fondul de compenare nu e accesat! In decembrie se face anul de cand zac la Fond cereri individuale de compensare! Si nimeni de la ASF nu ia măsuri!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb